I dokumentaren «Venstrebeint» (TV MAX onsdag kveld) fortalte Riise om hvordan han ble mobbet i barndommen. Han var en ensom gutt, et objekt for skolens pøbler.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det ble hans drivkraft, fortalte han i TV-programmet. «Jeg skal faen meg vise dem», ble den motivasjonen han trengte for å pine seg igjennom timevis med trening hver dag, for å presse seg på løpeturer i regn og kulde.Han skulle vise dem. Og han gjorde det.

Monaco-gamblingen

Mye av det som skjedde videre, kjenner vi.

Men programmet ga artige tilbakeblikk, ikke minst da han valgte å gå til Monaco som 17-åpring. Hvordan han bestemte seg og ombestemte seg, hvordan han ble kritisert, hvordan såkalte fotballeksperter spådde slutten på hans fotballkarriere. Han var altfor ung for reise ut.

Ikke ble han regnet som Norges beste 17-åring heller, langt ifra. Det vi gjerne skulle vite mer om, og som programmet ikke fortalte, er hvorfor den beste klubben i den franske ligaen kjøpte nettopp han.

Men kontrakt ble det, og sammen med mamma Berit dro John Arne ut i det totalt ukjente. Vi vet fra hennes bok hvor hardt det var, og hvordan hun selv knapt hadde penger til mat mens hun bodde i Monaco, der sønnen trente med flere store franske landslagsstjerner.

John Arne lyktes. Men han ville høyere, til engelsk fotball.

Den lykkelige tiden

Så ble det Liverpool og Riises lykkeligste tid på fotballbanen. Fortsatt snakkes det om hans frispark mot Manchester United, «trolig det hardeste frisparket som noen gang er blitt avfyrt i Premier League».

Under et nylig husker du-arrangement i Liverpool var dette spørsmålet til Riise. Hva tenkte du?

«Jeg bare lukket øynene, klemte til og håpet det beste».

Dette arrangementet var kommet i stand for å markere 10 års-jubileet for Liverpools seier i Champions League i 2005. «Mirakelet i Istanbul», da Liverpool utlignet Milans 3-0 ledelse og vant straffekonkurransen.

Det var nesten tilfeldig at han havnet i Liverpool i det hele tatt. Han satt allerede med pennen i hånden og skulle signere for Fulham da telefonen ringte. Fra Anfield Road.

Stor karriere

John Arne Riises fotballkarrière er formidabel, både på landslaget og de forskjellige klubblagene. Det har kostet, kanskje enda mer enn vi visste. Han forteller godt og gir oss ny innsikt i hva som ligger bak.

Programmets mest rørende øyeblikk var da han fortalte om farens død. Han fikk beskjed i Monaco om at faren var alvorlig syk og reiste hjem i all hast. Han var nådd frem til døren inn til sykerommet da han hørte pleieren: — Oi, der døde han.

Berits rolle

Annen del av programmet sendes onsdag. Da får vi kanskje høre mer om den betydning Berit Riise har hatt for karrieren til John Arne og broren Bjørn Helge. Det har vært mye opp og ned der også, men karrieren hadde kanskje ikke vært mulig uten hennes trassige medvirkning.

Mye er blitt sagt om John Arne Riise underveis. Han har hatt en egen evne til å pådra seg kritikk, og i folket er han aldri fått den heltestatus som gjerne tilfaller idrettsutøvere med slik suksess.

Han har tålt det også.