Den norske verdensmesteren «bukket» og tapte etter bare tre partier i onsdagens andre dag av matchen mot den unge moskovitten i «Airthings Masters», som arrangeres av Play Magnus-gruppen.

– Folk kan ha gode og dårlige dager mot meg, og jeg mot dem, men etter enda en kollaps er oppsummeringen at jeg er i en blindgate og det er virkelig frustrerende, skriver Carlsen på Twitter etter kampen.

En halvtime senere fulgte Carlsen opp med en ny melding, hvor han skrev Dubov hadde tatt kontakt med ham.

– Han beklaget at han feiret. Jeg sa at jeg ikke så det, og det ville plage meg mer når folk ikke jubler etter å ha slått meg. Gratulerer til en høyst verdig konkurrent og en strålende fyr, skriver Carlsen.

Dubov var dårligst av de åtte som gikk videre til kvartfinalene - mens Carlsen var den beste. Russeren sa på forhånd at det var en ære å få møte verdensmesteren.

– Det er veldig spesielt å slå Magnus. Jeg er flau over å være så emosjonell, men noen ganger blir vi det, sier Dubov til NRK etter å ha vist sin seiersglede.

– Det er større å slå Magnus enn å vinne hele turneringen.

Daniil Dubov var i «teamet» til Carlsen foran den siste VM-matchen - mot Fabiano Caruana, så de kjenner hverandre godt.

Parti 1: Dubov-Carlsen 1–0: Det var tilsynelatende jevnt da Magnus Carlsen plutselig ristet på hodet i fortvilelse og forbannelse. Den unge russeren - med hvitt - spilte genialt og tvang nordmannen i kne i en dramatisk avslutning, som du kan studere her (ekstern lenke).

Verdensmesteren ble sittende lenge ved skjermen og vred ansiktet i ergrelse over at han hadde blitt utspilt av Dubov.

Parti 2 Carlsen-Dubov 1/2–1/2: Med hvite brikker var det naturlig for Magnus Carlsen å jakte seier - om det skulle bli semifinale. Dubov forsvarte seg godt og var tilsynelatende på vei mot remis - men mot trekk 50 fikk Carlsen et solid tak på det, samtidig som Dubov slet med tidstrøbbel.

Etter hvert konkluderte supercomputeren sesse med at det var teoretisk remis, og tross gode forsøk fra Carlsen, holdt Dubov tungen rett i munnen og reddet uavgjort.

Parti 3: Dubov-Carlsen 1–0: Det var lenge jevnt inntil Dubov gjorde en megatabbe i trekk 27 med springer c5. Carlsen kikket forundret og lurte på hvorfor i all verden noen hadde gitt ham en slik etterjulsgave.

Men så gjorde også Carlsen en stor feil; dronning e7. Dermed var det plutselig Dubov som var i førersetet og vant partiet. Og matchen - etter som tirsdagens duell mellom dem endte 2–2. Det betyr at Dubov er i semifinalen.

Semifinalene blir dermed Dubov mot Teimur Radjabov og Levon Aronian mot Maxime Vachier-Lagrave. Tre av favorittene er altså ute: Carlsen, Nakamura og So.

– Det blir et merkelig nyttår. Her i Russland er jo nyttår den store feiringen, ikke jula, som hos dere. Alle russere er fulle på nyttårsaften. Men jeg kommer til å spille sjakk, sier Daniil Dubov til NRK.

– Og her sier vi at året blir som du kommer inn i det. Så det blir mye sjakkspill i 2021!

PS: For NRK er Carlsens tap særdeles dårlig nytt. Statskanalen har tapetsert programskjemaet med sjakk til og med søndag.