Godset spilte som de gjør på sitt beste, med mye bevegelse, smarte kombinasjoner og stor aktivitet. Det er slik vi kjenner dem, og det overrasket neppe lillestrømlingene heller at de fremsto slik. Men det hjelper lite å forstå motstanderne når man er så underlegen som LSK var i denne kampen.

Sidebackene Vilsvik og Hamoud var med på alt, midtbanetrioen Nana, Abu og Junior bestemte takt og tone, og farlige angrep avløste hverandre. Det burde gitt flere sjanser og mål.

Bestemte alt

Godset er flinke til å passivisere motstanderne når de lykkes med spillet sitt. LSK ble så passive at de knapt rørte på seg da Tokmac Nguyen trillet inn 1-0 til Strømsgodset. Nguyen var, i likhet med medspillerne, altfor god for motstanderne – gjennom hele første omgang.

Det er sjelden at lag i samme divisjon har så ulikt nivå. Lillestrøm kom til Drammen med to gode seire bak seg (Odd og Vålerenga), men hadde i stedet tatt med seg nivået fra cupkampen (tap mot Sandefjord). De kom ingen vei.

Det kan aksepteres, for Strømsgodset på sitt beste er vanskelige å stanse. Men å jogge rundt slik Lillestrøms offensive spillere gjorde (med unntak for Lundemo), vil normalt få konsekvenser for laguttaket i neste kamp. Normalt – men Lillestrøm har ikke spillerstall til å kreve for mye av sine 11 beste.

Bare det at midtbanespiller Bonke Innocent hadde karantene, var nok til at LSK var uten motstandskraft når Godset-spillerne strømmet mot dem.

— Lillestrøm kan ikke være like dårlige i en omgang til, sa Godset-trener Bjørn Petter Ingebretsen i pausen.

Nei, de kunne vel ikke det, og de fikk sjansen til å komme seg inn i kampen. Det skulle ikke mer til enn et mislykket innlegg, en keepertabbe og et lykketroll ved navn Fred Friday - og så var det 1-1 med en gang andre omgang begynte.

Nå har Friday scoret i åtte kamper på rad, og fra alle posisjoner. Men det var det første fra sidelinjen. Og ennå hadde han ikke vært spillemessig inne i kampen.

Det samme gjaldt Godsets angrepsess, Marcus Pedersen. Men nå scoret også han – og dette var etter godt spill. 2-1, og andreomgangen så ut til å bli livlig.

Har du lest denne om Fred Friday?

Til siste slutt

Strømsgodset var fortsatt seg selv lik, med andre ord klart bedre enn LSK. Men helt trygt ble det ikke før innbytter Tommy Høiland (innbytter for en irritert Pedersen) løp fra et fraværende LSK-forsvar og lagde 3-1 helt mot slutten.

Lillestrøm har ikke vunnet på Marienlyst på sju år, men de har neppe vært mer underlegne enn denne gangen. Stadige konsentrasjonsfeil i forsvaret og uinteressant angrepsspill gjorde at de var sjanseløse. Det var typisk at det heldige utligningsmålet de fikk, ble sløst bort straks etter med slomsete forsvarsspill.

Og nesten alt dette var Godsets fortjeneste. Akkurat slik skal man gå til en kamp mot en motstander som tror de skal yppe seg — med diger selvtillit, stor fart, intens løping og et distinkt, planlagt spill. Overbevisende!