LILLESTRØM: Drømmen var å spille i en stor europeisk liga. Så langt har det tatt ham til Lillestrøm og Norge. Med seks mål på de fem siste kampene er han eliteseriens toppscorer. Lørdag ettermiddag skal han senke erkerival Vålerenga.

Duren av en motorsag fra Sørum Fritidsgård like ved Lillestrøms treningsbane skjærer gjennom luften. Joggere puster og peser på stiene langs de store jordene, mens noen golfere strever med putten på sekshullsbanen og er betydelig mindre treffsikre enn hva Lillestrøms superspiss har vært foran mål denne sesongen.

Av omgivelsene blir Fred Friday beskrevet som en stille og beskjeden gutt, men det var drømmen og det han selv kaller vissheten om at han en dag skulle spille i en av de store fotballigaene som førte han 8300 kilometer hjemmefra.

En stille, litt kald og rå vårdag i landlige områder på Romerike står i sterk kontrast til Lagos, Nigerias største og Afrikas nest største by. Det var fra en av verdens hurtigst voksende urbane områder i verden at Friday kom til Romerike for tre år siden.

KOMMENTAR:

«Alle» vil til Europa

En overgang han hadde drømt om og jobbet for helt siden han første gang spilte fotball. Med over 180 millioner innbyggere er det nigerianske fotballmarkedet enormt. «Alle» vil bli fotballspillere, sier Friday, derfor er det også så viktig å gripe sjansen når du får den. «Alle» vil også til Europa. Speidere og agenter tilbyr en rute til drømmeverden. Noen av dem har gode intensjoner, andre serverer noe helt annet enn det de lovet av gull og grønne skoger.

Selv kommer Friday opprinnelig fra de sørligere delene av landet, omtrent ni timer i buss fra Lagos.

— Vi reiste alltid rundt for å spille kamper med ungdomslaget jeg var på. Vi ble aldri lenge på ett sted. Det var alltid videre for å spille kamper, for å vise seg frem. Hørte vi om en turnering et sted, dro vi for å spille så de kunne se hva vi hadde av ferdigheter. Du kan aldri hvile i fotballen, du må alltid kjempe.

Ola Bernhus kommenterer før rivaloppgjøret:

Fred Friday terper avslutninger på torsdagens trening. Foto: Stein J Bjørge

Mikel satte Norge på kartet

«Er dere A-laget», roper en gutt som går forbi LSK-lagets trening sammen med klassen. «Nei», svarer en annen. «»

«Jo, der er Friday», kommer det fra en jente, og barna roper ut komplimenter til kraftpakken som er blitt eliteserieforsvarernes verste mareritt.

Spør Steffen Hagen, Odd-stopperen som har vært en av de mest stabile forsvarerne de siste sesongene. Søndag ble han nedkjempet av muskelbunten som kom fra Bujoc Academy i 2013. — Barna roper alltid navnet mitt når de ser meg, Friday, Friday, ler spissen.

Selv sier han at Norge var et av landene han visste kunne bli muligheten til å komme seg ut i den store fotballverden.

Fred Friday har all grun til å smile etter seks mål på de fem siste kampene. Foto: Stein J Bjørge

John Obi Mikels korte og kontroversielle Lyn-karrière satte Oslo og Norge på kartet for mange unge gutter i Nigeria. Da han spilte FIFA på Playstation sammen med kamerater hendte de at de lot tilfeldighetene velge hvilket lag de skulle være. Da kunne han ende opp med Barcelona eller Real Madrid om han var skikkelig heldig, eller det kunne bli Vålerenga eller Lillestrøm om han var mer uheldig.Slik spilte han med og mot norsk eliteseriemotstand lenge før prøvespillet på Romerike ble en realitet for tre år siden.

— I fotball vet du aldri hvor du skal, men alle har en destinasjon. Nå er jeg her, men jeg vet ikke hvor jeg ender etter Norge, sier Friday.

Drømmen er Premier League, Bundesliga, Serie A eller spansk fotball. Selv sier han at han alltid har visst at han en dag skulle bli proff.

— Fotball er noe som alltid har vært inni meg, det har alltid vært der. Jeg visste at jeg ville nå toppen. Jeg er der ikke ennå, men det er bare et steg unna.

Les også:

Fred Friday scoret to da Lillestrøm banket Sarpsborg 4-0. Foto: NTB Scanpix

Ville ut på ski

Landmennene Nosa Igiebor og Anthony Ujah brukte Åråsen som springbrett til karrièrer i større europeiske klubber. Friday legger ikke skjul på at det også har kostet å komme dit han er nå.

— Jeg har ofret det å kunne være sammen med familie, venner og mine kjære. Men jeg visste hva jeg ønsket, og jeg visste hva jeg måtte ofre. Da vil alt gå bra, sier han.

Han bor alene, maten lager han selv. Det går som regel i afrikanske retter, Friday drar til utvalgte butikker for å finne de riktige ingrediensene for de ulike sausene han disker opp med.

I et nytt land liker han også å prøve det som nordmenn flest driver med. Han hadde sett at mange var ute på ski, så han tok initiativ til å bli med en kamerat.

— Haha, alle snakker om det. Jeg ramlet mye, men det var gøy å prøve noe nytt, sier Friday, som hadde Didier Drogba som sitt store forbilde i tenårene.

- Tror du at fotballhåpene i Nigeria om noen år vil drømme om å bli Fred Friday?

— Nei, alle vil være seg selv. Selv om du ser noen du liker og vil strekke seg for å være som dem, så vil du likevel være deg selv og bli bedre enn dem. Alle venter bare på den rette tiden for seg selv. Fotball handler om tid og tålmodighet. Når du får sjansen må du bare gripe den, sier måljegeren.

Neste sjanse er på Åråsen lørdag ettermiddag, mot erkerival Vålerenga. Friday hadde ikke vært lenge i LSK-miljøet før han skjønte at oppgjørene mot Oslo-laget var noe helt spesielt.

— Jeg har sett det hos supporterne. Jeg skal gi alt.