For når Daniel Arnefjord, Sten Grytebust og Jonatan Tollås bokstavelig talt skal slukke en brann, er det lett å overføre tankegangen til fotball.

– Alle tre skal gå tøft ut. Vi skal gå aggressivt til verks og ta kontroll umiddelbart, sier brannmester Daniel Arnefjord.

Slik er planen også i søndagens cupfinale mot Brann på Ullevaal stadion. Arnefjord påpeker viktigheten av å være skjerpet fra start av.

– Det er en klisjé, men det blir veldig viktig å få det første målet. Jeg ser for meg at det blir en veldig jevn kamp, og da kan små detaljer være avgjørende, sier han.

Derfor er trioen dresset opp i det beste utstyret brannvakta har å by på.

– Nå er vi ett hundre prosent klare for å slukke brann, sier Daniel Arnefjord.

Så gjør de seg klar.

– Det her kjentes jo greit ut. Det er litt tungt utstyr, men det er godt og... oioioi! Det her ble plutselig vel varmt, utbryter Jonatan Tollås – tydelig overrasket over varmen som slår mot ham.

Brigadeleder Bjørn Rekdal er ikke er videre imponert over brannslukkerne.

– Ut ifra forutsetningene taklet de vel oppgaven egentlig fint, men jeg får håpe de gjør det bedre mot Brann i finalen. Jeg er litt usikker på om en slik prestasjon holder der, sier han.

(saken fortsetter)

FULLT UTSTYRT: Daniel Arnefjord tror detaljer kan avgjøre cupfinalen. Riktig utstyr er derfor viktig i flere sammenhenger. (Foto: Nils Harald Ånstad)

Endelig for Arnefjord

AaFK-trioen føler seg nok mer komfortabel med fotballklærne på. Målet er uten tvil å prestere så godt at cupgullet blir med tilbake til Ålesund nok en gang. Daniel Arnefjord har aldri vært med i en avgjørende kamp som har ført til en tittel før. I 2009-finalen måtte årets AaFK-kaptein stå over på grunn av gule kort.

– Jeg husker Bentley kom seg forbi Parr og at han hadde veg mot mål. Jeg forsøkte å ta både mann og ball, men endte opp med en felling og gult kort. Det var helt mot slutten av kampen, så jeg følte at jeg ikke hadde noe valg. Der og da gikk tankene gjennom hodet mitt, minnes Arnefjord.

Det som skulle bli et av hans høydepunkt måtte han overvære fra tribunen. Det ble en spesiell opplevelse.

– Jenny (kjæresten) ropte og skrek, mens jeg bet mest negler. Det var mer nervøst enn å spille kampen selv, sier Arnefjord.

Nå er ventetiden endelig over. Nå skal Arnefjord få sin revansje. Det vet han publikum vil sette umåtelig stor pris på.

– Det er litt spesielt når folk ønsker deg lykke til i cupfinalen når det er tre viktige seriekamper i mellomtida. Det viser hvor sterkt cupfinalen står i Norge, sier Arnefjord.

(saken fortsetter)

MÅTTE STÅ OVER: Johan Arnengs protester hjalp ikke i 2009. I år er det derimot Arnefjords tur til å lede AaFK ut til en cupfinale. (Foto: Nils Harald Ånstad)

Lyset gikk opp

Samtidig gjorde karantenen at Arnefjord fikk oppleve cupfinalen på en helt annen måte enn som spiller. Det ble en aha-opplevelse.

– Å gå rundt på Karl Johan lørdagen var helt sykt. Da gikk det opp for meg hvor mye en slik finale betyr i Norge. Det er noe helt annet enn i Sverige. Der er cupfinalen bare en parentes. For noen år siden var det bare 2500 tilskuere på en finale, sier Arnefjord.

Den svenske lagkapteinen tror det blir vanskelig å kopiere opplevelsen fra 2009. Men det lover han ikke betyr noe som helst når Kjetil Rekdals elleve utvalgte løper ut på Ullevaal-matta.

– Det har ingenting å si, heller tvert imot, sier Arnefjord – som trolig blir AaFKs andre svenske cupfinalekaptein på tre år.

— I en cupfinale trenger du sikkert ingen kaptein. Oppgaven min blir mer å sørge for at alle har det riktige spenningsnivået, sier Arnefjord.

Neste år

Den store drømmen er at alt dette skal klaffe perfekt.

I så fall kan det bety mer enn det den enkelte AaFK-supporter ser for seg. Både økonomisk og sportslig vil det bety mye.

– Tittelen i seg selv er stor nok motivasjon. Samtidig er det en gulrot at vi kan kvalifisere oss for Europa neste år. Etter å ha tatt store steg i Europa to år på rad hadde det vært moro å ha fått en ny sjanse der, sier Arnefjord.

I år kom AaFK inn i allerede første kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Ved seier mot Brann kommer man først inn i runde to neste år.

I så fall mener Daniel Arnefjord at alt ligger til rette for en strålende AaFK-sesong.

– Om vi kommer med i Europaligaen kan det bli en veldig spennende sesong. Vi har utviklet oss mye i år, og hele tiden tatt nye steg. Forsterker vi i tillegg troppen litt kan det bli veldig moro, sier Arnefjord.

Vil ha medalje

Foreløpig er neste år Daniel Arnefjords siste i AaFK-drakta. Kontrakten går ut etter neste sesong.

– Både jeg og klubben får summere opp etter hvert. Jeg utelukker i alle fall ikke å være med videre, sier Arnefjord.

Uavhengig av det er han lysten på mer AaFK-suksess før han gir seg. Med tanke på klubbens utvikling mener svensken det er grunn til å «se oppover på tabellen».

– Hva legger du i det?

– I fjor kom vi vel på 4.-plass. Så da må det bli høyere enn det. Vi har spilt jevnt mot toppklubbene i Norge over tid nå, og da bør målet være å kunne kjempe om medaljer allerede neste år, sier Arnefjord.

Han mener stabiliteten er det største forbedringspotensialet. Arnefjord håper et cupgull, økte inntekter, et par nye spillere og økt erfaring skal gjøre susen inn mot neste sesong.

Men først skal årets cupfinale vinnes.

– Både vi og Brann har gode muligheter til å vinne finalen. Det blir garantert en jevn kamp, men vi har troen på at vi skal klare det, sier Arnefjord.

TRIVES: Daniel og Jenny Arnefjord har funnet seg godt til rette i Ålesund. Et godt bevis på det er at familien feiret jul i Ålesund i fjor.