Først luket han bort stjernenykkene. Så bygde han et lag. Dermed er det ingen som lenger snakker om Nederland-trener Bert van Marwijks (58) forgjengere.

Noen korte beskjeder til assistent Frank de Boer.

Et klapp på skulderen til Klaas-Jan Huntelaar, som lurer på om han skal få starte en kamp i VM.

Og et vennskapelig nikk til en nederlandsk reporter han kjenner på Wits Rugby Stadiums slitne tribunedel.

Bert van Marwijk har sendt Brasil hjem fra VM. I kveld vil han gjøre det samme med et annet søramerikansk lag, Uruguay.

Han er treneren som kan virke litt kjedelig både på og utenfor banen, som aldri har vært involvert i en skandale, elsker samværet med familien og barnebarna – og ofte innleder samtaler med journalister på denne måten:

«Hvordan går det med deg? Alt vel hjemme?».

– Han er mer defensiv enn offensiv i stilen, vi slipper jo nesten ikke inn flere baklengsmål. Men jeg mener vi ikke kunne fått noen bedre trener, han er det beste som kunne skjedd oss, og jeg ville sagt det samme til deg om vi hadde tapt for Brasil, sier RTL-reporter Macel Maijer.

Bort med nykkene

Han følger nederlenderne tett. Hver trening, hver kamp.

Maijer synes ikke nødvendigvis at det er blitt spesielt morsommere de siste to årene. Men nå følger han i hvert fall en seiersmaskin. Marwijk tapte den aller første treningskampen mot Australia i september 2008. Etter det har Nederland spilt 24 landskamper. Uttelling? 19 seire, 5 uavgjort og 0 tap!

– Nederland har alltid hatt mange individualister, det så vi senest i forrige EM. Fotballen da var spektakulær, men det var ikke noe samhold i laget. Det er den største endringen Bert van Marwijk har gjort, han har bygd et lag ut av alle individualistene – både på og utenfor banen. Tidligere har det alltid vært problemer innad i laget, nå er det nesten helt borte. Nederland 2010 er et LAG, sier Maijer og sikter blant annet til episoden for en uke siden:

Robin van Persie var misfornøyd med å bli tatt av banen mot Slovakia, han mente Wesley Sneijder burde blitt byttet ut i stedet.

Avisene luktet konflikt, det kunne blitt et opprør, men Marwijk kalte partene inn på teppet, internt naturligvis, og løste problemet før det kunne blitt en skittentøysoppvask i full offentlighet.

– Bert sa hvordan han ville ha det, og da var det oppe og avgjort. Det ville ikke skjedd tidligere, tror TV-reporteren.

Store trenernavn

Det var ikke alle som hadde helt troen da Marwijk tok over etter EM 2008. Han hadde en bra spillerkarrière, fikk én landskamp i 1975, ledet Feyenoord til seier i UEFA-cupen i 2002, og var kjent for sin defensive innstilling. Navnet Bert van Marwijk hadde heller ikke samme klang som forgjengerne, Marco van Basten, Dick Advocaat, Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Guus Hiddink, Rinus Michels og Leo Beenhakker.

– Bert er vennlig, varm, han gir spillergruppen stor tillit og er godt likt. Han virkelig oppriktig glad når du møter han, han spør alltid hvordan det går med deg. Og bursdagene feirer han med de samme vennene han hadde for 20 år siden, sier Barbara Barend, anerkjent skribent i sportsmagasinet Melden Magazine og kjent TV-reporter for «Eredivisie Live».

– Hvilke knapper har Marwijk trykket på for å skape denne seiersmaskinen?

– Han spiller mye mer på resultater enn forgjengerne. Det defensive arbeidet har stor prioritet, han holder litt igjen og det skapes ikke så mange sjanser som tidligere. Nederland har aldri spilt slik før, sier Barend og tilføyer:

– De spillerne som var så gode i EM for to år siden har også blitt eldre og smartere, de har rast litt fra seg. Det er ikke så stor plass for individualistene og det har spillerne også innrettet seg etter.

Virker trygg

I et lokale som minner om en gymsal på tidlig 80-tall trakterer Bert van Marwijk verdenspressen med den største selvfølgelighet.

Han leverer ikke de store titlene. Men han svarer, både på engelsk og tysk, før han går over til sitt eget morsspråk.

Bert van Marwijk virker trygg der han sitter på podiet i sin trange treningsdrakt.

Han svarer slik på spørsmålet om det ikke er lite modig å beholde samme startoppstilling i hele mesterskapet:

– Det krever mer mot å ikke skifte ut laget.

Og da en brasiliansk reporter antyder at den nederlandske spillestilen er blitt annerledes, melder 58-åringen:

– Så du annenomgangen vår mot Brasil?

– Ja, svarer brasilianeren.

– Vel, der har du svaret, kommer det rolig fra Nederlands trener.

Nå er det kun Uruguay som skiller Nederland fra nasjonens tredje VM-finale. De tapte både i 1974 og 1978. I år kan «Oranje» endelig gå helt til topps. Med en stil og trener som ikke er av den gamle nederlandske, skolen.