For første gang siden 1972 skal den tysk— østerrikske hoppuka vinkes i gang uten NRKs kommentatorlegende Arne Scheie på plass.

Veteranen kommenterte sin siste hoppuke da østerrikeren Thomas Diethart overraskende vant i fjor. Før han satte over til Oslo for siste gang etter sist sesongs verdenscupavslutning i Planica i mars.

Måtte på audution for å få jobb

Da hadde han kommentert hopp for NRK i 42 sesonger. Etter en auditionrunde i NRK ble det klart at Christian Nilssen fikk jobben med å overta. Og i morgen starter dermed en ny tidsregning i kanalens hoppdekning.

Arne Scheie skal for første gang siden 1972 ikke kommentere hoppuka på NRK. Her fra Bischofshofen i fjor - hans siste stoppested i hoppuka. Foto: Mette Bugge

— Å kommentere er det morsomte som finnes. Og det å kommentere hopp og hoppuka er helt spesielt, sier Christian Nilssen til Aftenposten før avreise München med fly lørdag morgen.Sammen med flere av hopperne, støtteapparatet og øvrig norsk presse, satte Nilssen seg på flyet til den sørtyske byen. Derfra ventet to timers kjøring til Oberstdorf, hvor det senere i dag er kvalik til morgendagens åpningsrenn i hoppuka.

Nilssen, som har jobbet i NRK-sporten siden 1998 og har kommentert en rekke sportsbegivenheter på kanalen tidligere, debuterer i hoppukesammenheng på fjernsyn.

— Jeg har aldri vært her før. Jeg har kommentert hoppuka på radio hjemme fra Oslo tidligere, men dette er første gangen her. Jeg gleder meg veldig. Spesielt til nyttårshopprennet, sier 38-åringen, som har vært hoppinteressert siden han var liten gutt.

— Det var på grunn av Matti Nykänen. han var kongen, sier Nilssen.

Havnet i Liverpool-bråk

Han havnet i skuddlinjen i vår etter å ha postet en melding på Twitter hvor han harselerte med Liverpool-supportere etter en kamp mellom Liverpool og favorittlaget Manchester United. Det satte sinnene i kok hos Liverpool-supportere i Norge. Han ble også klaget inn til Kringkastingsrådet.

Nordmannen Anders Fannemel leder verdenscupen sammenlagt, og er en av favorittene til å vinne hoppuka. Foto: NTB Scanpix

— Hva er det vanskeligste ved å være kommentator? - Det er at du hele tiden må være på og ikke kan gjøre feil. Folk elsker å ta deg på feil. Men det må man bare lære seg å leve med. Og så kan du aldri forberede deg godt nok.

— Hvem er din hoppukefavoritt?

— Jeg venter litt på Anders Bardal. Han sier at han begynner å komme dit han skal være, sier Nilssen.

Siste nordmann vant i 2007

Med seg på NRKs hoppukelag har Nilssen Ingrid Sørli Glomnes. Hun kommenterer for radiosporten, og var også til stede på hoppuka i fjor.

Ettermiddagens kvalifisering danner grunnlaget for morgendagens første renn, i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Så fortsetter hoppfesten i den ombygde olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen torsdag, også kjent som nyttårshopprennet. Før sirkuset flytter seg inn i Østerrike og til tredje renn i Bergiselbakken i Innsbruck neste søndag. Før det hele avsluttes i Bischofshofen neste tirsdag.

Anders Jacobsen er siste nordmann som vant hoppuka sammenlagt. Her feirer han seieren i Bischofshofen etter 2006/2007-triumfen. Foto: NTB Scanpix

Det norske hoppukelaget består av verdenscupleder Anders Fannemel, Anders Bardal, Rune Velta, Phillip Sjøen, Daniel André Tande, Johann Forfang og Anders Jacobsen.Siste nordmann som vant hoppuka sammenlagt var Anders Jacobsen i 2006/2007. Han ble også nummer to for to år siden.

PS! Vinneren av hoppuka sitter igjen med rundt 400.000 kroner i premiepenger.

Hoppuka:

1. renn: Oberstdorf (Tyskland), 28. desember

2. renn: Garmisch-Partenkirchen (Tyskland), 1. januar

3. renn: Innsbruck (Østerrike), 4. januar

4. renn: Bischofshofen (Østerrike), 6. januar