SKARPHALLEN: Kongshavn spilte bare to hele eliteseriekamper i fjor. I den tredje, mot Bodø/Glimt 16. mai, ble han byttet ut med skade og siden sto han ikke i mål for førstelaget.

Kontrasten er stor til dagens situasjonen. Keeperen har ikke mistet en eneste økt siden oppkjøringen startet opp, og Kongshavn er full av optimisme.

– Jeg har vært med på absolutt alt, og det er utrolig deilig. Når ting ble som det ble i fjor, og høsten året før der igjen, så er jeg utrolig glad for å være med laget igjen. Grunnen til at jeg flyttet opp hit var jo for å stå i mål på et bra lag, sier bergenseren til iTromsø.

– Du har troen på at 2016 blir Gudmunds år?

– Ja, det er ett av mange år som skal være mine, gliser 25-åringen.

Han sprudler og er kjapp i replikken etter nok en fin økt i Skarphallen.

– Jeg har ikke følt meg så bra siden oppkjøringen i 2013 – da sto jeg fast i Vålerenga og gjorde et godt år der. Under oppkjøringen til 2014 var det mye tull og i fjor var det også bare tull, sier Kongshavn til iTromsø.

Det som keeperen mener bare var «tull» er skader og atter skader. Men nå kan TIL kan ha funnet løsningen på lyskeproblemene.

– Det medisinske apparatet har gjort en fantastisk jobb med Gudmund, og han har fått noen klare arbeidsoppgaver – der han vet utmerket godt hva han skal og ikke skal gjøre, sier keepertrener Inge Takøy.

Ny teknikk

Takøy mener at Kongshavn må gjøre noen endringer når han skal sparke ut ballen, slik at han ikke utsetter lysken for unødvendig skaderisiko. Det er store krefter i sving når man skal sparke ballen 60–70 meter, og det handler om å få rett vinkel mellom fot og resten av kroppen.

– Vi jobber for å få han «tettere i ballen» på avspark og distribusjon, sier Takøy.

Kongshavn føler at utviklingen er fin under den nye keepertreneren.

– Jeg har et veldig godt inntrykk av ham. Inge har sett et par småting som jeg bør endre lite grann på, og jeg føler jeg har plukket det opp med en eneste gang, sier Kongshavn.

Han føler seg trygg på at lyskene skal holde.

– De som har vært rundt meg vet at jeg har jobbet ekstremt mye og gjort absolutt alt jeg fikk beskjed om, om ikke enda litt mer, så jeg har i alle fall gjort det som står i min makt for rehabilitere meg optimalt, sier Kongshavn.

– Jeg har vært på hver eneste økt i år, og det er jo slikt det skal være. Det er sånn man blir god.

– Har danket ut mange

TIL har hentet en ny keeper foran denne sesongen: Filip Loncaric som har erfaring fra Dinamo Zagreb.

Konkurransen bekymrer ikke Kongshavn.

– Når du spiller på et lag i eliteserien vil du alltid ha minimum to, om ikke tre, gode keepere. Jeg har danket ut veldig mange gode keepere før, så jeg ser ikke noe grunn til at jeg ikke skal klare å gjøre det igjen, sier keeperen.

Begge to vil få mye spilletid i oppkjøringen.

– Når det gjelder konkurranse dem imellom, har jeg ikke ofret det en tanke ennå. Vi er i starten av februar, og jeg er opptatt av å skape et godt keeperteam som jobber hardt i lag, sier Inge Takøy.