29. mai ble Lars Arne Nilsen Brann-trener. 10 dager senere ble Ola By Rise ny sjef i Ranheim. I månedene som har fulgt, er det ingen av trenerkollegaene som har holdt følge med dem i 1. divisjon.

Det viser poengfangsten til lagene siden Nilsen ledet Brann for første gang.

— Vi ligger bra an, gjør vi ikke?

Slik spør Lars Arne Nilsen, når BT ber ham gjette hvordan hans «egen» tabell ser ut. Joda. Brann ligger bra an. «Nilsen-tabellen», fra runde 11 til 22, ser slik ut:

1. Ranheim 26 poeng

2. Brann 25 poeng

3. Kristiansund 24 poeng

4. Sogndal 23 poeng

5. Sandnes Ulf 20 poeng

Syv seirer fire uavgjortkamper og ett tap er beholdningen så langt for Brann. Det er opprykksform.

— Da jeg kom inn var jeg ikke opptatt av hvor fin fotballen så ut, jeg var opptatt av å vinne fotballkamper. Vi måtte begynne å vinne, måten vi gjorde det på var underordnet, sier Nilsen.

Han vant tre på rappen, Brann greide å slåss marginene på sin side, som han liker å si.

Da Lars Arne Nilsen overtok Brann, merket han at noe ikke stemte med Fredrik Haugen. Les hva han gjorde her.

- Brann-gruppen var sliten

Nilsen er overbevist om at medgang avler medgang, og tydelig på at det å vinne fotballkamper nå er enklere for Brann.

— Det nytter ikke bare å si til en spiller at han er god, han må kjenne det også. Vi fikk gode opplevelser og kunne ta seiersropet etter kampene. Seirer gir energi og skaper tro, sier Nilsen.

Han mener Brann-laget han ledet i begynnelsen, var et helt annet enn det han har nå. Og ikke bare fordi det er blitt handlet spillere i sommer.

— Klart det er enklere å vinne kamper nå. Det er mekanismer i fotball. Da jeg kom inn var gruppen sliten, de hadde hatt motgang over lang tid. Tap tapper deg for energi og en vond sirkel er vanskelig å komme ut av. Men det har vi klart nå, sier Nilsen.

Likheter i Trondheim

I Trondheim sitter Ranheim-sjef Ola By Rise i en sammenlignbar situasjon. Han har tatt sitt lag fra bunnstrid til kvalifiseringsplass. Og ligner forbausende på Nilsen når han forklarer suksessen.

— Jeg ble spurt om å ta over et lag som hadde underprestert og hatt marginer imot. Forgjengeren min (Trond Nordsteien) gjorde en strålende jobb i mange år, men det kan ha manglet litt energi da jeg kom inn. Energi er viktig, og det prøvde jeg å bringe inn, sier Rise.

Som Nilsen har han innført en 4-3-3-formasjon i sin klubb. Han sier han har prioritert humør og konkurranse på treningsfeltet, med mye spill - kanskje ikke ulikt en barnetrening.

Hadde som mål å unngå nedrykk

— Hva er målet i Ranheim nå? Dere er seks poeng bak direkte opprykk.

— Da jeg kom inn, var målet å berge plassen. Punktum. Nå er det klart vi har lyst å bli blant de seks beste, så vi kan spille kvalifisering. Da kan alt skje, sier Rise.

Midt i en imponerende seiersstim, tar han seg råd til å rose nesten like formsterke Brann.

— Det har gått bra med både oss og Brann, og det er hyggelig. Det er ikke bare en frase at de hører hjemme i eliteserien.

Rise tror Eirik Bakkes Sogndal styrer inn til opprykk, og at Brann er knepen favoritt, foran Kristiansund, til å ta den andre direkteplassen. Lagene helt til Fredrikstad på 10. plass, kan greie en kvalifiseringsplass, mener han.

De åtte siste rundene vil avgjøre.