Kontiolahti: Alltid på leting, alltid nysgjerrig og nesten alltid med noe nytt. Sist da han i fjor dukket opp med en krum skistav som skulle gi ham mer kraft i takene. Slik har hele hans karrière vært. Og lørdag åpner han VM.

I arkivene ligger utallige artikler hvor Bjørndalens navn nevnes i forbindelse med ordene "nyvinning" og "revolusjonerende".

Ofte er det nettopp Ole Einar Bjørndalen som er oppfinneren. Som en skiskytingens Petter Smart melder han inn sine nye ideer til produsentene.

Her er bare noen av de oppslagene 41-åringen fra Simostranda har skapt gjennom en lang karrière med ordene "nytt og revolusjonerende" som anstand:

2002:

Ole Einar Bjørndalen fikset "krisen" med skiparene like før 2002-OL i Salt Lake City, og endte opp med fire gull. Her jubler han etter å ha avgjort stafetten til Norges fordel. Foto: NTB SCANPIX

Bjørndalen mente at det var litt krise med skiene. Han kom med tilbakemeldinger til skifabrikanten og de utviklet ski med bedre egenskaper.Det endte med tre individuelle gull og stafettgull for Bjørndalen. Hans første store mesterskap.

2004:

Sammen med Bjørn Dæhlie og produsenten utvikler de sømløse skidresser.

2005:

Bjørndalen er først med å ta i bruk et bindingssystem som sies å være "revolusjonerende".

2006:

Tester nye skisko med høyere hæl. Skal være bedre enn tidligere sko og blir kalt "nyvinning".

2007:

Utvikler nye hansker som skal hjelpe til med å holde skytefingrene varme i kulden under VM i Östersund.

2009:

Skifabrikken kommer med nye forbedrede skøyteski. Bjørndalen er først med å ta skiene i bruk.

2011:

Bjørndalen er med på å utvikle en enda bedre ski. Ole Einar Bjørndalen bytter ut hele skiparken.

2012:

Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen avslører at de har brukt en helt ny karbonsko allerede i flere år.

2014:

Bjørndalen er den første i verdenscupen som bruker den krokete skistaven som skal gi mer kraft i hvert tak.

Se Bjørndalen fortelle om staven i videovinduet nederst i saken.

Mental trening og høydetrening

Gjennom karrièren har han også vært i front på flere andre ting:

Mental trening: Bjørndalen har alltid vært klar på at mental trening er viktig for en skiskytter. I og for seg ikke noe nytt innenfor toppidretten. Men han var tydeligere og mer bevisst bruken av mental trener på et tidlig tidspunkt da han engasjerte Øyvind Hammer som sin mentaltrener.

Ole Einar Bjørndalen under fredagens trening. Foto: NTB SCANPIX

Høydetrening: Ole Einar Bjørndalen har et helt annet høyderegime enn noen andre norske idrettsutøvere. Han kjenner kroppen sin ut og inn og bor store deler av året i høyden. Han har også lengre avbrekk fra sesongen hvor han trener høyt. Slik har han forberedt seg også til dette VM. Standplass: Han har hele tiden vært den som har prøvd nye ting på standplass. Nye teknikker som har forkortet oppholdet på standplass og likevel gitt blinker ned.

Bobil: Han reiser rundt i en bobil og bor gjerne i den under lengre treningsperioder. Praktisk, sier han og så er det mindre fare for at han blir smittet av sykdom.

— Trening er førsteprioritet

Selv om mange historier handler om utstyr, er han klar på at det er én ting som alltid må ligge i bunnen av en prestasjon.

— God og riktig trening er prioritet nummer én uansett. Deretter kommer skiene og til slutt kommer det andre utstyret som er avgjørende for gode prestasjoner, sier Ole Einar Bjørndalen når han møter Aftenposten på campingplassen i Joensuu hvor det norske laget bor under VM i Kontiolahti.

Av alle ting han har vært med på å utvikle som har gitt resultater, snakker han gjerne om de to gangene skifabrikken har hørt på ham og levert nye perfekte skipar.

— I fjor hadde jeg for eksempel utrolig gode ski. Foran Salt Lake-OL i 2002 var det rett og slett litt krise med ski for min del. Jeg kom med noen innspill til skifabrikken og like før OL startet, gikk jeg to par som var slik jeg ønsket dem, forteller Bjørndalen.

- Ikke alle har den egenskapen

Bjørndalen har allerede fått jobb som utvikler av ski for hans nåværende skimerke (Madshus) når han legger opp.

Landslagssjef Per Arne Botnan mener Ole Einar Bjørndalen er flink til å gi tilbakemeldinger til utstyreleverandører. Foto: NTB SCANPIX

— Du får knapt en bedre utvikler av nye produkter. Han er unik på å komme med innspill, sa markedssjefen hos Madshus, Per Wiik, til Dagbladet da han fikk jobben.Landslagssjef i skiskyting Per Arne Botnan kunne ikke vært mer enig.

— Han er fintfølende på ting og kan gi eksakte tilbakemeldinger til en leverandør slik at de kan gjøre noe med et problem. Det er ikke alle utøverne som har den egenskapen, sier Botnan.

Har lovet formtopp

Lørdag skal 41-åringen gå sin første distanse i VM, sprinten.

Han sa allerede før sesongen at han hadde planlagt to formtopper. Den ene under de tre klassikerne i Oberhof, Ruhpolding og Anterselva. Den andre nå under VM.

Han traff etter egen mening delvis på den første formtoppen. Siden Anterselva har han trent og ikke gått verdenscup.

- Er du i form slik du lovet?

— Det får vi se i morgen, sa han fredag.

Bjørndalen om den "revolusjonerende" staven: