Fotball-EM har så langt vært preget av tette og jevne kamper uten noe særlig målsus, med onsdagens 3-3-show mellom Ungarn og Portugal som et hederlig unntak. Ikke siden 1992 er det blitt scoret færre mål i et gruppespill:

Snittet så langt i sommerens EM i Frankrike er 1,916 mål per kamp. I forrige mesterskap for fire år siden ble det scoret 2,5 i snitt. Tallet har vært godt over 2 helt siden 1996, og vi må tilbake til 1992 for å finne lavere snitt, 1,75 ( se fakta ).

– En nedgang fra 2,5 til 1,9 er stor, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

I 1992-EM var det kun åtte deltakernasjoner. Fra og med 1996 var tallet 16. Årets EM er det første med 24 nasjoner.

Hva som er underholdende fotball er det mange meninger om.

– Konseptet med 24 lag tror jeg er kommet for å bli, sier Semb. Han mener imidlertid at antall lag går ut over underholdningsverdien for oss som ser på kampene.

LES OGSÅ SAKENE ETTER DE SISTE GRUPPESPILLKAMPENE:

Lav risiko

Det er også Lars Tjærnås klar på. 100 % Sports fotballekspert mener at forsøket med 24 lag er en flopp.

– Jeg liker det ikke. For det første betaler det seg enda mer enn før å ta lav risiko i kampene. Dessuten har vi nå brukt to uker på å kvitte oss med åtte lag, sier Tjærnås.

– Jeg ser argumentene at vi får bli kjent med flere land og spillere som vi ellers ikke hadde blitt kjent med, og flere av lagene som ble sett på som de svakeste har overrasket. Dessuten klager jeg sjelden over at det blir enda mer fotball. Men jeg mener at EM skal være spisset, og at 16 land er riktig format, fortsetter han.

Nils Johan Semb er todelt i synet.

– Når fire gruppetreere går videre blir det gjerne litt avventende fotball i gruppespillet. Med det gamle konseptet (16 lag) måtte man ut av startblokkene med en gang, sier Semb.

– Samtidig er det positivt at mange nasjoner får delta – det kan være med på å tette avstanden. De mindre nasjonene har jo også klart å prestere, se bare på land som Ungarn, Island og Nord-Irland, fortsetter toppfotballsjefen.

Skuffet over de beste

Hva så med underholdningsverdien? Forventningene er ikke blitt innfridd, mener både Semb og Tjærnås.

– Hva som er underholdende fotball er det mange meninger om. For meg, og de fleste andre nøytrale, er antall scoringer og sjanser kanskje aller viktigst. Jeg mener at det har vært mindre underholdende enn i Brasil-VM for to år siden, og også slik jeg husker EM-gruppespillet for fire år siden. Lagene blir stadig bedre til å forsvare seg fordi de blir stadig bedre trent, bedre defensivt organisert og enda bedre forberedt enn før på motstanders styrker. Dessuten innbyr turneringsformatet til lav risiko, mener Tjærnås.

Konseptet med 24 lag tror jeg er kommet for å bli.

Semb oppsummerer EM så langt på denne måten:

– Det har vært mange spennende og tette oppgjør der kampene har levd hele veien. Samtidig har kvaliteten på de antatt beste lagene ikke vært så bra som forventet, sier toppfotballsjefen.

Det er ingen kamper i EM torsdag eller fredag. Men lørdag er det på’an igjen for alle fotballelskere, for da starter åttendedelsfinalene.