Akkurat nå er trening det morsomste han vet. Sesongen har nesten vært et høydepunkt fra A til Å. Samtidig er han i en klemme.

-  For å bli gammel i det yrket jeg har valgt, med de genetiske skavankene jeg har, må man også gjøre mye riktig. Jeg har så sensitive luftveier og problemer med lungene og astma, sier veteranen.

Han legger til:

-  Uansett hvordan jeg vrir og vender på det, har jeg ikke så mange år igjen på toppen. Jeg må utnytte de årene godt.

Veteranen fikk merke hardkjøret da han kom hjem fra Canada, der han sikret seg en ny tour-triumf. Han var syk i ti-elleve dager og måtte bruke tid på å komme seg igjen. Selv om Johnsrud Sundby var usikker på formen før den avsluttende NM-helgen på Beitostølen, ble det likevel to individuell NM-gull, og tangering av Bjørn Dæhlies tolv NM-gull. Sammen med Andrew Musgrave fikk Røa-løperen også med seg sølv i teamsprint.

Ønsker gull i Lahti

Nå er det neste sesong som gjelder, etter en periode der han slipper seg litt ned treningsmessig og blir pappa for andre gang. Kona har termin 20. april.

- Så mye trening jeg legger ned er det en stor belastning på kroppen.

- Du er kjent får å trene mest av alle og ligger helt på kanten. Må du det, eller er det bedre å senke seg litt for å unngå sykdom?

-  Jeg er avhengig av å kjøre hardt. Det er min oppskrift for å lykkes, den oppskriften som har gitt meg suksess.

Han har tenkt lenge på den kommende VM-sesongen, hva han må gjøre for å bli enda bedre, holde konkurrentene bak seg, og ta det individuelle VM-gullet han fortsatt mangler. Selv om Oslo-løperen har vært verdens beste langrennsløpere de siste sesongene, har han ikke noe klippekort til fortsatt suksess. Inn mot VM er det mange som er på hugget. Petter Northug er så desidert én av dem.

- Jeg har tenkt, men ikke planlagt i detalj. Jeg er i gang med å finne ut av hvilke nye momenter jeg skal ta inn i treningen. Samtidig skal jeg være så ærlig å si at det jeg har gjort i år holder ganske bra.

Johnsrud Sundby sier at utfordringer for ham blir å være tobarnsfar, og at han er ett år eldre.

-  Det viktigste er åpne for å finne måter å vinne på. Jeg mener at stakeprosjektet så vidt har begynt. Jeg må være på offensiven. Jeg er forferdelig dårlig på de siste 100 meterne. Jeg er blitt generelt bedre til å avslutte, men jeg har ikke prioritert det så mye denne sesongen. Det blir mer mot kommende sesong.

31-åringen må vurdere hvor mye han skal bake inn av renn til vinteren. Denne sesongen har han gått alt.

- Det blir en totalvurdering, og jeg skal gå alle Tourene eller stå over noen. Det er i alle fall lite sannsynlig at jeg drar til prøve-OL i Sør Korea.

- Nå har du holdt på i mange år som langrennsutøver. Hva har forandret seg fra du startet i eliten?

- Den største forandringen er at skigåing er blitt jobben min, og jeg synes det er utrolig gøy når du kan holde på med det morsomste du vet. Men det er en kort karrière, og jeg må bare nyte det og få det beste ut av de årene jeg har igjen. Jeg koser meg nå. Jeg elsker de utfordringene jeg tar tak i hvert år, når jeg prøver å bli bedre. Og jeg synes faktisk at trening er det mest spennende. Det å bli bedre på de små tingene er den overordnede motivasjonsfaktoren. Klarer jeg å løfte meg på småting, kan jeg bli i stand til å ta det VM-gullet.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forteller om masseslagsmål på Stamford Bridge hvor han selv fikk delt ut noen lusinger: