På grunn av snøkaoset ble et B-preget felt på sprinten under skiskytter-NM i Sirdal fredag. Stjernene Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen rakk aldri starten, mens Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø og Lars Helge Birkeland fra før hadde annonsert at de står over mesterskapet.

Det åpnet muligheter for andre utøver på fredagens sprint. Blant dem Bjarte Solvang fra Eikelandsosen. Skiskytteren, som representerer Liv Grete Skjelbreids klubb Hålandsdal IL var noe heldig med forholdene og dro fordeler av å starte tidlig.

Når han da i tillegg gikk fort i sporet gjorde det ingenting at det ble to bom på siste stående. Solvang vant NM-gullet med 2,5 sekunders margin ned til Fredrik Gjesbakk.

— Jeg fikk to strafferunder på min siste skyting, og akkurat da tenkte jeg at mitt løp i dag ikke ville holde til noen topplassering, sier Solvang til Aftenbladet.

- Målet var topp tyve

Men et toppløp ble det, og med superfart i sporet sikret han seg også kongepokalen – smått sensasjonelt.

— Målet før denne konkurransen var å bli blant topp tyve, at det skulle ende opp med en seier hadde jeg ikke drømt om en gang på forhånd, forklarer han.

Selv var han snar med å legge til at mange av de beste norske skiskytterne ikke stilte til start av ulike grunner, men det var noe han selv ikke kunne ha fokus på.

— Jeg slo alle de som var med, og det holder for meg. Dette er utvilsomt den største dagen for meg som skiskytter så langt i karrieren, understreker Solvang, som er andreårs senior.

Bronse til Bergen

På kvinnesiden ble det også hordalandsk jubel, da Astrid Wathne Matthiessen (21) fra Fana IL tok en overraskende bronsemedalje på NM-sprinten.

Matthiessen skjøt feilfritt på den første skytingen, og lå på en 5.-plass inn til andre og siste skyting. Der ble det en bom, men flere andre slet også på standplass. Dermed ble de hennes første seniormedalje.

Hilde Fenne fra Voss tok en 8.-plass med tre bom.

Marte Olsbu vant sprinten. Tiril Eckhoff rakk heller ikke starten på grunn av snøkaoset.