BRISTOL HOTEL (aftenposten.no): Mandag innledet Per-Mathias Høgmo sin første samling som A-landslagssjef.

I forkant av pressemøte møtte han spillerne for første gang i denne settingen. Der fortalte han om sine visjoner for landslaget og måten han ønsker at Norge skal fremstå i tiden fremover.

— Jeg fikk et solid inntrykk. Han er en bra type. Det virker spennende, sier Mohammed Abdellaoue til aftenposten.no.

— Jeg merker en klar forskjell allerede. Det han fortalte hørtes spennende ut. Han vil spille mer 4-2-2 eller 4-2-3-1, og vil ha mye ball. Det er motsatt fra tidligere, sier Tarik Elyounoussi.

Nye impulser

Høgmo er en trener som hele tiden er på søken etter nye impulser, også utenfor fotballen.

Derfor har han i Djurgården innført ballettdansing og diktlesing.

Landslagsspillerne ser frem til tilsvarende innovative metoder under Høgmos ledelse.

- Ballett hadde vært bra for meg siden jeg er så stiv, ler Elyounoussi.

Hoffenheim-angriperen har også tidligere vært borti diktlesning. Under Per Joar Hansen i Rosenborg måtte én spiller lese opp et dikt eller lignende før kamper.

- Man kommer litt ut av komfortsonen, forteller Elyounoussi.

Egenproduserte dikt

Tarik fikk oppdraget før en kamp mot Sarpsborg 08. Da leverte han et egenprodusert dikt.

- Det spilte litt på sarpingene, der jeg blant annet kalte dem «smurfene». Jeg fikk bra respons på det diktet, sier Elyounoussi.

Også landslagskollegene kan vente seg et egenprodusert Tarik-dikt.

— Jeg må få litt tid på meg, men det skal jeg klare, sier han. Og avslører at han ser mest frem til hva Moa kan varte opp med litterært.

- Dikt kan bli kult det. Det blir spennende å se hva spillerne kommer opp med. Det kan bli bra stemning, sier Abdellaoue.

Tom Høgli spilte under Høgmo i Tromsø, og er godt kjent med diktmetodene.

Ballettdansing tror han det derimot blir lite av, basert på TV-bilder fra forrige uke der Høgmo og Djurgården-spillerne viste frem ballettferdighetene.

- Jeg tror ikke han vil ha noe ballett etter den oppvisningen, ler Høgli.

Han mener at metoder som diktlesning kan gi laget et løft.

— Med nye ting er man alltid litt skeptisk i starten, men så finner man ut at det har en verdi. Man kommer ut av komfortsonen og utvikles som person, sier Høgli.

- Positivt initiativ

Alexander Tettey er tilbake i landslagsvarmen. Norwich-spilleren hadde Høgmo i en periode som Rosenborg-spiller, men slapp unna å fremføre dikt.

— Jeg er glad jeg slapp unna det tuller der, sier han med glimt i øyet, og fortsetter: - Hvis jeg får oppgaven får jeg gå inn på nettet og finne et dikt på tre linjer.

Tettey beskriver Høgmo som en rolig trener som er flink til å få en gruppe til å dra i samme retning.

Det kom overraskende da Høgmo ble klar som Norge-trener allerede før kvaliken var over. Elyounoussi var på telefon med Drillo kvelden i forveien, der de snakket om sjansene videre i kvaliken.

At Høgmo har varslet langt tettere oppfølging av landslagsspillerne i klubbhverdagen, ser han på som positivt.

- Det blir vanskelig å tenke landslag når man er på klubblaget, men jeg ser på dette som et positivt initiativ. Jeg er veldig enig i at man skal glede seg til samling og virkelig brenne for det, sier Elyounoussi.

Etter et år der entusiasmen rundt landslaget har dalt, ser landslagsspillerne nå frem til fortsettelsen. Og den inkluderer diktlesning og andre innovative metoder.