Messi satte seiersmålet fra straffemerket seks minutter før slutt. Det var Barcelonas annen straffe i det intense prestisjeoppgjøret. Argentineren var også sikker fra ellevemeteren da han utlignet til 3-3 i det 64. minutt. Sergio Ramos fikk rødt kort for å rive ned Neymar forut for den første Barca-straffen.

Real Madrid og byrival Atlético står begge med 70 poeng på toppen av La Liga. Sistnevnte slo tabelljumbo Betis 2-0 tidligere søndag. Barcelona, som helst måtte vinne for ikke å bli hektet av i gullstriden, følger ett poeng bak. Det går mot en intens innspurt for tetrioen.

– Skal kjempe

En ekstra dimensjon er at Barcelona tar imot Atlético Madrid på Camp Nou i siste serierunde.

– Folk avskrev oss, men i likhet med Atlético er vi nå med i gullkampen for fullt. Vi visste at det hadde vært over for vår del om vi ikke hadde vunnet i dag. Vi har det ikke i våre egne hender, men vi skal kjempe hele veien, sa Barcelona-trener Gerardo Martino.

Det var Real Madrids første tap etter å ha gått ubeseiret i hele 32 kamper i ulike turneringer. Trener Carlo Ancelotti mener Ramos' utvisning vippet kampen i Barcelonas favør.

– Det var nøkkelsituasjonen. Vi ledet 3-2 og hadde kontroll, men det er mye vanskeligere å kontrollere kampen med én mann mindre, sa Ancelotti.

God Benzema

Barcelona kom best i gang på Santiago Bernabéu. Etter bare sju minutter la Andrés Iniesta ballen i nettet etter et flott gjennomspill av Messi. Den spanske midtbanemaestroen skar innover i boksen og avsluttet forbi en sjanseløs Diego Lopez. En pangstart på det som skulle bli en innholdsrik fotballklassiker.

Karim Benzema burde satt 1-1 fem minutter senere da han fikk stå helt umarkert, men Real-spissen banket ballen over mål.

Franskmannen viste bedre presisjon i det 20. minutt. På et innlegg fra Angel Di Maria var Benzema suveren i luften og headet inn utligningen. Samme mann ga hjemmelaget 2-1 fire minutter senere.

Messi forbi di Stefano

Real Madrid skapte tidvis panikk i Barcelona-forsvaret i første omgang, men gjestene fikk med seg 2-2 til pause. Messi utlignet etter flott veggspill med Neymar i det 42. minutt. Det var hans 19. mål mot Real Madrid og gjorde ham til tidenes mestscorende spiller i El Clásico-oppgjør. Han gikk forbi Real Madrid-legenden Alfredo di Stefano.

Også Cristiano Ronaldo kom på scoringslista. Det skjedde da portugiseren banket inn 3-2 fra straffemerket ti minutter ut i annen omgang. Vertene fikk straffespark etter at Dani Alves felte Ronaldo.

Barcelona slo senere tilbake med to straffemål signert Lionel Messi.

Fakta om siste El Clásico-oppgjør

• Serien 23. mars 2014: Real Madrid – Barcelona 3-4. * Serien 26. oktober 2013: Barcelona – Real Madrid 2-1. * Serien 2. mars 2013: Real Madrid – Barcelona 2-1. * Cupen 26. februar 2013: Barcelona – Real Madrid 1-3. * Cupen 30. januar 2013: Real Madrid – Barcelona 1-1. * Serien 7. oktober 2012: Barcelona – Real Madrid 2-2

• Spansk supercup 29. august 2012: Real Madrid – Barcelona 2-1. * Spansk supercup 23. august 2012: Barcelona – Real Madrid 3-2. * Serien 21. april 2012: Barcelona – Real Madrid 1-2. * Cupen 25. januar 2012: Barcelona – Real Madrid 2-2. * Cupen 18. januar 2012: Real Madrid – Barcelona 1-2.