Flere og flere norske fotballspiller prøver lykken i utlandet lenge før de har prestert stort på seniornivå i Norge. Aftenposten har samlet informasjon om nordmennene under 21 år som spiller i europeiske klubber som har et førstelag som spiller i en liga på omtrent samme nivå som den norske eliteserien eller bedre.

Til sammen gjelder det 22 spillere – i alderen 15 til 20 år.

  • Se oversikten og les om spillerne nederst i saken!

– Det er blitt mange flere norske, unge spillere i utlandet de siste ti årene. De største klubbene ønsker å få inn spillerne tidligere og tidligere. De kommer bare til å hente enda flere unge i fremtiden, både nordmenn og spillere fra andre land, sier Håkon Grøttland, som er ansvarlig for spillerutvikling i Norsk Fotballforbund.

Denne utviklingen får Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen til å tenne på pluggene. Det siste tilskuddet fra Norge er 14 år gamle Edvard Sandvik Tagseth, som har signert en kontrakt med Liverpool. Han er riktignok ikke med i vår oversikt, ettersom han først flytter til Liverpool når han fyller 16 år i januar 2017. ## Eggen: – En form for barneslavehandel

– Det er meningsløst, begynner Nils Arne Eggen da Aftenposten ringer.

KJEMPER FOR NORSK FOTBALL: Nils Arne Eggen mener det er et alvorlig problem at norske unggutter prøver seg i utenlandske klubber. Foto: Kjell A. Olsen

– Nå er det en 14-åring fra Frosta som skal til Liverpool. Man kan lure på hva foreldrene tenker på. Jeg stiller også spørsmål ved hva Liverpool driver med. Det er en form for barneslavehandel, sier Rosenborg-legenden engasjert. Vi har vært i kontakt med Edvard Sandvik Tagseths far, Tore Tagseth. Han ønsker ikke gå inn i noen debatt med Nils Arne Eggen.

Norges mestvinnende trener gjennom tidene har hele fotballkarrièren vært forkjemper for den «tradisjonelle veien». Altså: Bli i Norge helt til du er så god at en utenlandsk storklubb vil kjøpe deg og sette deg rett inn i startelleveren.

– Jeg brenner for norsk fotball. Man må ha såpass is i magen at man tør å bli hjemme til man er så god at utenlandske klubber vil betale for deg. Nå henter de guttunger som ikke koster noe, og det er et alvorlig problem. Hvis man lykkes kan det bli bra, men det er slett ikke alle som gjør det, sier Eggen.

Eksemplene er mange. Joshua King, Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli dro alle til Manchester United-akademiet i ung alder. Men det er ingen overdrivelse å si at ingen av dem ennå har fått ut det potensialet man trodde de hadde. I den andre enden har man John Arne Riise, som dro til Monaco som 17-åring og senere blant annet har vunnet Champions League med Liverpool.

Nils Johan Semb: – Mulig å bli god i Norge

Toppfotballsjef i NFF, Nils Johan Semb. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Norges Fotballforbund (NFF) har ingen bastant holdning til hva som er den «beste utviklingsveien», men toppfotballsjef Nils Johan Semb påpeker at det fint går an å utvikle seg på en god måte i norske klubber.– Det er veldig vanskelig å si hva som er best. Man kan få en bra utdanning i europeiske klubber, men det kan man også få hjemme. Vi ser jo flere eksempler på unge spillere som spiller fast i eliteserien. Martin Ødegaard-eksempelet er ekstremt, men det finnes flere andre. Kristoffer Ajer, for eksempel. De preger jo eliteserien, sier Semb.

Pr. i dag er det altså 22 norske talenter på vår oversikt over spillere i europeiske klubber. Et av dem er Martin Torstensen, som nå prøver lykken i den spanske La Liga-klubben Levante.

Den 18 år gamle kantspilleren fra Knarvik i Hordaland var i Levante hele forrige sesong, og han gjorde sakene sine så bra at klubben ville ha han med minst ett år til på U19-laget. 18-åringen har også fått løfter om å få trene med førstelaget hvis utviklingen hans fortsetter som ventet.

West Ham-Samuelsen: – Får sjokk hvis man drar rett fra Norge

Martin Samuelsen er nær et skikkelig gjennombrudd i Premier League-klubben West Ham. Her gliser 18-åringen i forkant Europa League-kampen mot Birkirkara 17. juli. Foto: DIGITALSPORT

– Jeg mener at alt som gjøres av grep for å heve nivået på norske fotballspillere, må være til det bedre for norsk fotball. Og da tror jeg det finnes flere muligheter for nivåheving enn de kanalene som har vært naturlig i norsk fotball, sier Ulf Torstensen, faren til Martin Torstensen.Kjetil Haug, Bersant Celina og Martin Samuelsen dro til Manchester Citys akademi i ung alder. De føler at utdanningen de har fått der ikke kan sammenlignes med noe i Norge.

– Det er mye høyere kompetanse blant trenere og lagledere her, og derfor har jeg utviklet meg mye mer enn jeg ville gjort i Norge. Man spiller jo med spillere som jevnt over er bedre, da de store klubbene har ressurser til å plukke de beste spillerne nasjonalt og internasjonalt, sier 18 år gamle Martin Samuelsen – som nå har meldt overgang til West Ham, der han trolig får sin Premier League-debut denne sesongen.

Han ble headhuntet av Manchester City som 14-åringen. Men i den lyseblå delen av Manchester var det ikke bare fryd og gammen.

– Man møter motgang på et tidspunkt, og for meg var det tøft i perioder, men man lærer av det. Man blir sterkere, sier Samuelsen – og legger til:

– Når man gjør som jeg har gjort, så lærer man seg å takle det trøkket og intensiteten engelsk fotball står for. Kommer man rett fra Tippeligaen, får man jo sjokk, sier 18-åringen.

City-Celina: – Hvorfor si nei til en av verdens største klubber?

Kjetil Haug var 15 år da han meldte overgang fra Sarpsborg 08 til Manchester City. Han tror ikke det å reise utenlands som ung er for alle, men mener det var det beste for ham.

– Det har litt å si hvordan du er som person. Det er ikke noe jeg vil anbefale til alle. Man flytter jo til et nytt land, med en annen kultur og språk. Ingen må tvinge deg til å gjøre det, hvert fall. Men er du klar for utfordringen, vil jeg anbefale det, sier den høyreiste keeperen.

Han trives veldig godt i Manchester.

– Jeg tror jeg kunne hatt en god hverdag i Norge også, men ikke like god. England ligger noen steg foran på alt egentlig. Jeg har ikke angret et eneste sekund på at jeg dro, sier 17-åringen.

Bersant Celina er i likhet med Haug fortsatt i City. I sommer var midtbanespilleren med førstelaget på turné. Det endte uten spilleminutter. Men til tross for at han ser for seg et utlån fra City, starter han denne sesongen med reservelaget.

Manchester City-spiller Bersant Celina mener han ble sterkere av å reise til England. Foto: DIGITALSPORT

– Da jeg dro til England endret jeg meg som person. Det var hardt å dra fra venner og familie, men jeg er blitt sterkere av det. Jeg ser ingen grunner til at du skal si nei hvis en av verdens største klubber vil hente deg som 15-åring, sier Celina.

Eggen: – Æ har itj alltid rett, men stort sett så har æ det

Nils Arne Eggen er riktignok av en helt annen oppfatning.

– Skjønner du ikke at man blir fristet til å prøve lykken som ung?

– Nei, jeg skjønner ikke det. De blir lurt. Det er «Boing»-generasjonen, vet du. For meg er norsk fotball det viktigste. Jeg ler meg i hjel når jeg ser på TV 2 nå. De snakker om Premier League som om det er en bibel. Og det er typisk engelsk, ikke sant. De har reist rundt i hele verden og laget trøbbel opp gjennom historien. For meg er engelske klubber en konkurrent. De bør klare å utvikle egne, engelske talenter. Vi trenger alle vi har i Norge, sier Eggen.

De 22 spillerne i vår oversikt kan deles i to kategorier: 1. De som har reist ut etter å ha prestert på seniornivå i Norge. 2. De som har reist før de i det hele tatt har spilt i eliteserien.

– Det er ikke vits å vurdere hva som er verst. Begge deler er feil! Jeg mener, som jeg har sagt tidligere, at Martin Ødegaard burde spilt i Godset i år. Man blir jo ikke meteorolog selv om man ser på værmeldingen. Det er ikke nok å være i Real Madrid, man må spille også. Og det gjør ikke Martin. Jeg så en kamp her om dagen, og da brukte de over 20 spillere, men den eneste som ble sittende på benken var Martin Ødegaard, sier Eggen.

Han presiserer at dette er hans mening og råd til unge fotballspillere, basert på hans erfaring fra et langt liv i fotballen. Før han avslutter i klassisk Eggen-stil:

– Æ har itj alltid rett, men stort sett så har æ det.

PS: Tvillingbrødrene Noah og Scott Gulden spiller for Bochums U 17-lag.

Se den store oversikten her:

For å komme med på listen må man være fra 15 til og med 20 år og spille i en europeisk klubb som har et førstelag i en liga som er på omtrent samme nivå som den norske eliteserien (eller bedre):