BRUKSVALLARNA: Selv om det skulle lønne seg å stake, vil Petter Northug gå med festesmurning under skiene i fredagens svenske sesongåpning.

Det bekrefter hans trener Stig Rune Kveen til Adresseavisen.

Årsaken er at Northug bruker konkurransen som oppkjøring til neste helgs verdenscupåpning i Kuusamo. Der er det uaktuelt å stake.

Tenker på Kuusamo

Pappa på plass: John Northug testet løypene i Bruksvallarna, hvor han er godt kjent etter en rekke besøk opp gjennom årene. Foto: BIRGER LØFALDLI

— Løypa her i Bruksvallarna er ingen utpreget stakeløype, men det vil ikke overraske meg om noen staker her, sier Kveen. - Ville Northug ha staket i løypa hvis det var verdenscup?

— Det er vanskelig å si. Kanskje hadde han vært inne på tanken. Men vi tenker nå på Kuusamo, og der er det uaktuelt på grunn av bratte, lange bakker.

Foreldrene på plass

Dette viser godt hvor mye Northug legger i fredagens renn.

— Vi håper han er med og går fort. Det er ikke så nøye med plassering. Det viktigste er at han har en kroppslig forbedring fra Beitostølen.

Northug oppholder seg for tiden på Bruksvallsliden Hotell & Stugby, bare noen hundre meter unna skistadion. Der bor også hans bror Even og foreldrene John og May.

I boden til Åsarna

Northug-familien er godt kjent i Bruksvallarna, hvor guttene har konkurrert en rekke ganger. Pappa John har glidd så godt inn i miljøet at han har fast plass i smøreoden til Åsarna IK.

— Vi har vært her siden guttene var små, på samlinger, sesongåpning og sesongavslutninger. Når jeg skal smøre skiene til Tomas og Even i helga står jeg sammen med Åsarna, smiler Northug senior til Adresseavisen.

Mens det i dag har vært opp mot 15 minusgrader, er det spådd litt mildere vær fredag. Lørdag er temperaturen ventet å synke igjen.

Tomas og Even Northug står over fredagens konkurranse, men går på lørdag. Niklas Dyrhaug er fortsatt usikker på om han vil stille til start i helgas konkurranser. Tydalingen har slitt med sykdom den siste tiden.

— Det kommer an på temperaturen, og litt hva jeg føler at jeg trenger. Jeg har ikke lyst til å ta noen sjanser, sier Dyrhaug til Adresseavisen.