BEIJING (Aftenposten): Erik Tysse er første norske, mannlige utøver som skal i aksjon i friidretts-VM i Kina. For 34-åringen blir det en annen distanse enn han hadde tenkt.

— Jeg startet sesongen med en 50 km i Mexico, men allerede etter to kilometer kjente jeg at det ville bli «ræva». Jeg fortsatte til 40 km. Da lå jeg an til å gå under det internasjonale kravet, men det ville ha kostet så mye at jeg fant det best å bryte, forteller utøveren fra Norna-Salhus.

— Så prøvde jeg meg igjen tre uker senere. Det gikk greit i 35 km, men etter 38 var det helt stopp. Da bestemte vi oss for å droppe 50 km i VM, fortsetter Tysse.

Dobler i OL

Når Tysse nøyer seg med 20 km i VM søndag natt norsk tid, betyr det at Norge får én deltager på hver av distansene.

Håvard Haukenes går 50 km, der han ikke har noen lystige mesterskapsdeltagelser å se tilbake på. Han ble disket i forrige VM og brøt i EM i Zürich i fjor. Nå mener han å ha fått bedre orden på teknikken.

I OL neste år kan Norge få to deltagere på 50 km.

— Målet er å doble i Rio. Ikke så mange gjør det lenger. Det vil si, noen tar 20 km som en gjennomkjøring, men jeg har tro på at jeg skal klare å prestere bra i begge.

Det er en uke mellom de to distansene, forteller Tysse.

Håper på varme

Mange har fryktet varmen i Beijing. Både fredag og lørdag var det over 30 grader, men ifølge yr.no skal det bli bare 21 og noen regndrypp når kappgjengerne legger i vei klokken 8.30 lokal tid (2.30 norsk tid). Selv om vestlendingen ikke er vant med tropetemperaturer, hadde han gjerne sett det annerledes.

— Jo varmere, jo bedre for meg, sier Tysse, som vil være fornøyd hvis han kommer blant de 12 beste og veldig fornøyd hvis han blir topp åtte.

Chen Wang er neppe fornøyd med en plass blant de 12 beste. Kineseren kommer til å ha tusener av tilskuere i ryggen i Bejings gater i morgentimene lokal tid søndag. Wang er tredjemann på verdensstatistikken og en av vertslandets store medaljehåp.