Det ble høy temperatur etter at Strindheim-trener Jan Erik Wiedemann gikk knallhardt ut og refset sunnmørslaget Bergsøy etter andredivisjonskampene lagene i mellom for en knapp uke siden.

«Første omgang var jevnspilt, men det var det stygge spillet som kom mest i fokus. De nekter å gi seg selv når de har tapt en duell. Det er dytting i ryggen, hekting i armer, slag i ansiktet og riving i trøya.» skrev han i et referat publisert på Strindheims hjemmeside, og fulgte opp:

«At vi kom fra denne kampen uten skader er et under. Midt i første omgang stormer Tore fram i kontra og hopper gjennom og blir slått i skrittet av en av Bergsøys importspillere.»

Bergsøy-ledelsen reagerte kraftig på beskrivelsene, og har gitt klar beskjed om at de vurderer rettslige skritt om ikke Strindheim kommer med en unnskyldning.

Kraftig kritikk fra andre lag

Adressa.no har vært i kontakt med flere trenere i den samme andredivisjonsavdelingen, og noen av dem tør ikke uttale seg offentlig fordi de er redde for å fyre opp Bergsøy-laget ytterligere foran fremtidige møter.

— Men de spiller stygt. De spiller veldig stygt, sier en til adressa.no.

— Laget er forferdelig for sporten, sier en annen.

Vikhammer-trener Torgeir Wikhammer mener Bergsøy-spillerne oppførte seg usportslig i kampene mot Strindheim. Foto: PRIVAT

Vikhammer-trener Torgeir Wikhammer lar seg imidlertid ikke skremme fra å uttale seg – til tross for at laget hans skal spille borte mot Bergsøy i midten av mars.— Jeg har sett begge kampene mellom Strindheim og Bergsøy, og den siste på video. Det er situasjoner som du havner i fengsel for, med albuer, spytting og veldig mye usportslig, sier han til adressa.no.

Håndballforbundets egen statistikk viser at Bergsøy har 13,3 utvisningspoeng i gjennomsnitt i kampene denne sesongen. I dette tallet inkluderes alle to-minuttere og røde kort. Bergsøy har pådratt seg seks røde kort. Osborne United er nest verst, med «bare» 7,4 utvisningspoeng i snitt. Strindheim er snillest i klassen med 3,2 utvisningspoeng per kamp.

— Vi driver med håndball, og det er en fysisk tøff sport. Det er det usportslige som er det dumme, og det er derfor Bergsøy ligger så høyt på utvisningsstatistikken. Vi har ikke lyst til å dra ned dit og spille kamper når det er som det er der, sier Wikhammer.

— Kan se oss nødt til å gå av banen

Han sier rett ut at han er bekymret for borteturen til Herøyhallen.

— Du gruer deg, og vet aldri hva som skjer. Om det blir samme situasjoner som Strindheim opplevde, med albuer mot hodet og slag mot skrittet, må vi vurdere om vi skal fullføre kampen. Da er det ikke verdt det, vi gidder ikke bli skadet. Da får de heller vinne på walk over, sier Vikhammer-treneren.

Seksjonsleder for klubbservice i NHF Region Midt-Norge, Arild Stav, advarer Vikhammer mot en slik aksjon.

— Det å forsvinne fra banen tror jeg man skal vokte seg vel for å gjøre. Det vil få konsekvenser for dem som eventuelt gjør det, sier han.

- Hvilke konsekvenser da?

— Det blir vurdert i hvert enkelt tilfelle hva som skjer. Da blir det en sak for våre interne organer.

Stav påpeker at herrehåndball kan være tøft.

— Vi må ha voksne kampledere som må roe ned gemyttene. Men det er en kampidrett, og da kan man få noen opplevelser som ikke er like bra bestandig, sier han.

- Ønsker ikke å kommentere hets

Bergsøys styreleder, Jan Erik Myrseth, har ikke lyst til å gi noen kommentar til uttalelsene fra Vikhammer-leiren. Men han kommer med en appell til klubbene som har hengt seg på kritikken fra Strindheim.

— Kommentarene får stå for deres regning, vi ønsker ikke å kommentere hets. Men vi oppfordrer klubber som oppfatter Bergsøy som en stygg klubb, om å ta kontakt med håndballforbundet. Da får forbundet se på saken, og bestemme seg om de vil ta affære. Drittkasting i media er ikke bra for håndballen, som er tjent med at vi blir omtalt positivt i pressen og sosiale medier, sier Myrseth, som sier at flere av Bergsøy-spillerne føler seg ekstra utsatt av kritikken i media den siste uken.

— Vi har snakket om saken denne uken, i møter der vi har analysert seriekampen mot Strindheim og sett på de to neste motstanderne. Jeg tror ikke noen er preget av bråket, men et par spillere føler seg ekstra utsatt av den kritikken som har kommet. Vi er ikke enige i kritikken som har kommet, og 300 tilskuere fra Strindheim-kampen har ikke samme syn som det som har kommet frem, sier han.

Motivert av bråket

Lørdag morgen reiser Bergsøy til Trondheim for å møte Tiller, før trøndelagsbesøket avsluttes med bortekamp mot Ørland søndag. Dit reiser et motivert sunnmørslag.

— Vi ønsker å vise oss frem fra en god side. Det er aldri fokus å være styggest mulig, men vi har alltid et ønske om å spille god håndball. Jeg håper at spillerne ikke setter begrensinger etter bråket, men går utpå for å vise at Bergsøy er et lag som kan spille god håndball.

— Spillerne har blitt mer motivert til å ta vise seg fram og ta fire poeng denne helgen, sier Bergsøys styreleder, som har oppfordret håndballforbundet til å observere lagets kamper i Trondheims-området denne sesongen.

Fredag ettermiddag møtes representanter fra Strindheim, Bergsøy og håndballforbundet i et telefonmøte for å diskutere klubbenes rolle i saken.