«Ufint vertskap i Bergsøy» er tittelen på Strindheim-trener Jan Erik Wiedemanns kampreferat fra andredivisjonskampen i håndball mellom Bergsøy og Strindheim lørdag.

Wiedemann, som også er daglig leder i Strindheim, er sint etter at laget hans møtte det han mener var grisespill.

«Første omgang var jevnspilt, men det var det stygge spillet som kom mest i fokus. De nekter å gi seg selv når de har tapt en duell. Det er dytting i ryggen, hekting i armer, slag i ansiktet og riving i trøya.» skriver han i referatet, og følger opp:

«At vi kom fra denne kampen uten skader er et under. Midt i første omgang stormer Tore fram i kontra og hopper gjennom og blir slått i skrittet av en av Bergsøys importspillere.»

Bergsøy-spilleren fikk rødt kort i situasjonen, og laget fikk enda en direkte utvisning senere i kampen, som endte med seier 35-24 til Strindheim.

«Hadde jeg vært sponsor for Bergsøy ville jeg vært flau og trukket meg ut umiddelbart. Hvem ønsker å bli assosiert med så dårlige holdninger?», skriver Wiedemann.

Styreleder ringte styreleder

Referatet får imidlertid Bergsøy til å steile. Sunnmørsklubbens styreleder, Jan Erik Myrseth, tok søndag kontakt med Strindheims styreleder, Roger Wingan, med et krav om at Strindheim fjerner kampreferatet.

— Han sa at han forventet at vi fjernet det de føler seg forulempet av, og at de ville ta det videre dersom vi ikke gjorde det. De mener det er æreskrenkelser, men vi har bestemt oss for å opprettholde det som står. Det er ingen personangrep, ingen navn er nevnt, ingen firma er nevnt, sier Wingan til adressa.no.

— Han ville true oss til stillhet, men vi bøyer ikke av. Jeg synes reaksjonsformen er spesiell. Det er ganske forstemmende at de velger den vinklingen i disse dager, når ytringsfriheten er så i fokus, sier han.

- Sårt og uberettiget

Bergsøy-leder Myrseth bekrefter overfor adressa.no at de ikke har intensjoner om å la saken ligge.

— Vi ønsker å bli renvasket fra det Wiedemann skriver. Vi vil at Strindheim skal slette det og komme med en uforbeholden unnskyldning. Vi trenger det for å berolige sponsorene våre, og for å informere folk rundt klubben. Jeg vet ikke hvor mange telefoner jeg har fått fra folk som spør om hvordan vi oppfører oss, og om vi ikke skammer oss. Men vi kjenner oss ikke igjen i det, sier Myrseth.

Han forteller at han reagerer voldsomt på Strindheims presentasjon av kampforløpet.

— De angriper sponsorene våre, rekrutteringsarbeidet og oss som klubb. Vi synes de kommer med en «ovenfra og ned»-holdning, og rett og slett pisser på klubben vår. Det er fryktelig sårt, leit og uberettiget, sier Myrseth, som også meder Strindheims versjon harsellerer med enkeltspillere og «gir et uriktig bilde av hvordan de egentlig fremstår».

Samtidig har en representant for håndballforbundet vært på besøk hos Bergsøy for å gjennomgå kampen på video. Bergsøy-lederen hevder representanten verifiserer at kampen – til tross for de to røde kortene – ikke var spesielt stygg.

Seksjonsleder for klubbservice i NHF Region Midt-Norge, Arild Stav, er representantens nærmeste leder.

— Det er ikke alt som blir sagt og gjort som kommer frem på video, kommenterer han.

Har informert advokaten

Bergsøy-lederen er blitt kontaktet av klubbens største sponsor, og fått beskjed om å komme med en redegjørelse for hva som har skjedd. Klubblederen sier de har vært i kontakt med politiet for å høre om de kan anmelde Strindheim for injurier.

— I tillegg har advokaten til en av våre største sponsorer fått info om saken. Vi er villige til å gå videre med dette. Vi kan ikke akseptere det. Det eneste måten vi kan unngå mer på er om Strindheim trekker tilbake det de har skrevet, og kommer med en uforbeholden unnskyldning til Bergsøy håndball, sier han.

Det skjer ikke, ifølge Strindheim-trener Jan Erik Wiedemann.

— Ikke med mindre de kan vise til at vi har brutt loven.

Utvisningsversting

Han reagerer ikke bare på denne kampen, men viser til at Bergsøy i flere år har fått flest utvisninger av samtlige lag i sin andredivisjonsavdeling.

Adressa.no har gått gjennom statistikken for de seks siste sesongene Bergsøy har spilt i andredivisjon. Fem ganger har de vært verstingene, og denne sesongen står laget med 13,3 utvisningspoeng i snitt per kamp. I dette tallet inkluderes alle to-minuttere og røde kort. Bergsøy har pådratt seg seks røde kort. Osborne United er nest verst, med «bare» 7,4 utvisningspoeng i snitt. Strindheim er snillest i klassen med 3,2 utvisningspoeng per kamp.

— Nå har Bergsøy en mulighet til å gjøre noe, og si at de ser at de har et problem – og at de skal ta tak i det. Jeg forstår de blir irritert over at vi drar inn det med sponsorer, men det er relevant. De har et stort budsjett og tydelige ambisjoner om å rykke opp til førstedivisjon. Om dette er måten de gjør det på er det ikke sikkert sponsorene vil være med.

Jan Erik Myrseth mener imidlertid at Bergsøy ikke er spesielt mye verre enn andre.

— Vi spiller et utgruppert (offensivt) forsvar, og da kommer det noen situasjoner der vi av og til blir hengende etter. Men da får vi tominutters utvisning, og må lide for det på den måten. At vi er veldig usportslige eller mer unfair enn andre, tror jeg ikke noen kan anklage oss for, sier han, og poengterer at han er imponert over Strindheim-laget.

— Vi hadde en fin tone gjennom hele kampen, og etter kampen takket vi publikum sammen. Strindheim spiller fin håndball, og vi ønsker spillerne lykke til videre i sesongen. Jeg håper vi kan være enda et steg nærmere neste år.