Alexander Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

— Detter bare veldig trist, og jeg skal ikke legge skjul på at dette går inn på meg, sier Stein Ørn, stefar og trener til Alexander Kristoff. Ørn har i tillegg en formell trenerrolle for den delen av laget som er rundt Kristoff.Mens sykkelfenomenet Kristoff fra Storhaug i Stavanger allerede har krysset målstreken først fem ganger i år, har det vært flere negative enn positive oppslag om laget hans i de siste ukene.

Mange har lest denne saken i dag:

Tirsdag kveld meldte Kristoffs lag Katjusja at de melder seg ut av foreningen for en troverdig sykkelsport — MPCC - fordi organisasjonen står fast på at hele laget skal utestenges. Katjusja har i løpet av under ett år hatt to dopingtilfeller, noe som ifølge reglene til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI kunne medført utestengelse. UCI vurderte det slik at laget ikke kunne lastes for at én rytter, italieneren Luca Paolini, hadde et narkotikaproblem og ble tatt for kokainbruk under fjorårets Tour de France.

MPCC, som både lag og arrangører frivillig er medlem av, sto imidlertid fast på sine regler der det ikke er rom for tolkning. Katjusja måtte suspendere seg selv.

KOMMENTAR: På tide å forlate russisk dopingrulett

Betydning for ny kontrakt

Kristoffs kontrakt med Katjusja går ut etter 2017-sesongen, og treneren er krystallklar på at alt som har skjedd rundt Katjusja, og doping må være med i vurderingen når man skal inngå en ny kontrakt. Kristoff kan ikke bare trekke seg fra laget under kontraktsperioden. Det kan kun skje dersom Katjusja ikke er med i UCIs World Tour.

Under fjorårets Tour de France ville MPCC at nederlenderen Lars Boom skulle stoppes fra å delta på grunn av for lave kortisolverdier. Boom ble ikke stoppet av hverken Astana, UCI eller Tour de France-arrangøren. Dette endte med at Booms lag Astana ble kastet ut av MPCC.

Like før Katjusja tirsdag meldte seg ut av MPCC gjorde det australske Orica-laget det samme med litt andre begrunnelser enn Katjusja. Det laget som kanskje har de aller sterkeste antidopingholdningen, Team Sky, har aldri vært medlem av MPCC.

Bare syv igjen

Nå er det bare syv av World Tour-lagene som er igjen på MPCCs medlemsliste.

— MPCC var veldig viktig da det ble startet, og de gjør fremdeles en viktig jobb. Er man med i en organisasjon, så må man følge de reglene organisasjonen har, sier Stein Ørn som sier han likevel forstår hvorfor Katjusja gjorde som de gjorde.

— Jeg mener, som UCI, at laget ikke kunne lastes for det Paolini gjorde. Jeg har heller ikke sett noe i den delen av laget som er rundt Alexander nå, som er mistenkelig. Derimot mener jeg Katjusja har gjort veldig mye for å bedre sin internasjonale branding. Men når vi får disse sakene, er det klart at det medfører en betydelig skadeeffekt på omdømmet. Ikke bare for laget, men også for de uskyldige som sykler på laget, konkluderer Stein Ørn.

- Føler du at MPCC har utspilt sin rolle?

— Nei, på ingen måte. Men jeg føler vel at de og UCI og Wada (verdens antidopingbyrå) kunne hatt like regler.

En eventuell utestengelse nå ville betydd mye for Alexander Kristoff med tanke på de store klassikerne som starter med Milano — San Remo allerede 19. mars. Kommende helg sykler Stavanger-mannen to viktige oppkjøringsritt i Omloop Het Nieuwsblad (lørdag) og Kuurne-Bruxelles-Kuurne (søndag).

— Vi hadde klar en plan B med en innlagt treningsperiode i stedet for ritt, men det ville vært svært ugunstig for Alexander. Mens Edvald Boasson Hagen kan finne formen gjennom trening, er Alexander helt avhengig av å kjøre løp. Han trenger det for å få ut sitt maksimale, forklarer Ørn.

Selv har Kristoff mange ganger fortalt hvordan han finner frem noe ekstra de gangene han er med i kampen om en seier til tross for at han kunne ha følt seg elendig underveis.

Kollektiv avstraffelse forbudt

— Kollektiv avstraffelse er forbudt utenfor idretten gjennom Geneve-konvensjonen. Hva synes du om at den brukes innenfor idretten?

— Dette kom da det virkelig var organisert doping i lagene. Nå er jeg helt overbevist om at det ikke er tilfelle! Er man på et lag står man helt ubeskyttet for hva andre personer på laget kan finne på.

Aftenposten har vært i kontakt med mannen som skapte MPCC, Thor Hushovds gamle sjef Roger Legeay. Han vil på det nåværende tidspunktet ikke kommentere utmeldingene.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: