Kitzbühel (Aftenposten): For første gang siden 2007 stiller Norge med fire slalåmkjørere i et VM.

Det begynner å bli en stund siden norske slalåmkjørere virkelig kjempet om en plass på VM-laget. I år gjør de det. Mens norske fartskjørere har vært helt der oppe, ikke minst takket være Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal, så har det i lange perioder vært dårlig med norske medaljehåp i slalåm.

Fyller opp kvotene

Men til VM i Vail, som starter neste mandag, fyller Norge sin kvote på fire løpere i både storslalåm og slalåm. I Schladming for to år siden hadde Norge bare to til start i denne øvelsen. I Garmisch for fire år siden var det også bare to løpere på start. I 2009 var det tre norske til start.

Av årets fire startende, er to selvskrevne og medaljekandidater, selv om de ikke var i nærheten av pallen i Kitzbühel i går.

Sist Norge var på pallen i et slalåm-VM var så langt tilbake til 1999. Lasse Kjus hadde sitt store VM og ble nummer 2. Det skjedde også i Vail. Nå skal vi skynde oss å legge til at Henrik Kristoffersen tok bronse i OL i Sotsji.

Minst én medaljekandidat

Nettopp Henrik Kristoffersen blir det norske slalåmlagets sterkeste kort når det skal kjøres korte svinger i Vail, selv om hans prestasjon i Kitzbühel i går ikke var helt topp. Han er likevel ikke bekymret for VM-formen.

– Skikjøringen var bra i dag. Det er det viktigste. Jeg er fornøyd med mye av det gjorde i første omgang, men det er de feilene som ødelegger, fortalte Henrik Kristoffersen etter løpet. Han hadde nest beste tid i andre omgang og kjørte like fort som vinneren, svenske Mattias Hargin. Det holdt til en 7. plass. Hargin vant rennet foran hjemmefavoritten Marcel Hirscher, som sviktet i finaleomgangen.

Peser hverandre

Henrik Kristoffersen er nå motoren i det teknikklaget som landslagssjef Håvard Tjørhom er øverste sjefen for.

– Det hjelper å ha Henrik der. Jeg ser jo hvordan han kjører, og forstår at dette kan jeg også gjøre. Det hever nivået både på trening og i renn, sa Sebastian Foss Solevåg etter 16.-plassen i Kitzbühel.

Sunnmøringen har hatt sitt gjennombrudd som slalåmkjører denne sesongen. Høydepunktet var tredjeplassen i Zagreb tidlig i januar, og han er selvskreven på det laget som skal kjøre i VM.

– At det er konkurranse om plassene på laget, hjelper oss alle til å skjerpe oss på hver trening, sier Solevåg.

Hovedtrener Håvard Tjørhom ser nå frukter av et arbeid som har pågått noen år.

– Det som skjer med slalåm, er spesielt gøy. At vi lykkes har litt med penger å gjøre. Vi har fått muligheten til å bygge opp et eget teknikklag. Det hadde vi ikke tidligere, sier han, og kan ikke få fullrost den jobben teknikktrener Christian Mitter gjør.

Tvilstilfellene

To løpere er det ingen tvil om skal til USA. Jonathan Nordbotten, derimot, er ikke sikker ennå. Men han er svært nær en plass. I går ble det en 20. plass. Og for at det i det hele tatt skal bli aktuelt med tur til USA, må en løper ha to plasseringer blant de 20 beste. Han har nå en 20. og en 21. plass som sine beste plasseringer i verdenscupen denne sesongen.

Nordbotten har i hvert fall veldig lyst til å kjøre i Vail.

– Jeg prøver ikke å tenke så mye på VM. Men jeg føler at jeg har lagt inn en god søknad. Jeg har veldig lyst. Jeg har gått på skole i USA i fire år og jeg trives på amerikansk snø. Jeg har kjørt mye i disse bakkene, sier han.

Den siste plassen på slalåmlaget står trolig mellom Leif Kristian Haugen og Espen Lysdahl.

Fakta: VM i Vail

  • 2.-15. februar

  • Storslalåm kjøres fredag 13. februar.

  • Slalåm kjøres søndag 15. februar.