– Skal klubbene få gjort godt nok talentarbeid i forhold til gjeldende avtale må de ha en egen toppspillerutvikler, opplyser Terje Liknes, som er fagansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund (NFF).

Dispensasjon

Det var 9. februar i fjor at Fædrelandsvennen fortalte at 2006-sesongen ville bli den siste der Bård Wiggen kunne fortsette i dobbeltrollen som både assistenttrener og spillerutvikler.

– Reglene sier at klubbene ikke kan kombinere de to jobbene. I år har Start fått dispensasjon, men neste år får de ikke klubblisens dersom de ikke ordner opp, sa prosjektleder for talentutviklingen i NFF, Nils Johan Semb, den gang.

Og Start ryddet opp, for uten klubblisens kunne ikke laget deltatt i eliteserien. Før årets sesong ble Wiggen omplassert til toppspillerutvikler med spesialansvar for de unge spillerne på A-laget. Derfor betaler NFF nå deler av Wiggens lønn.

Mer sentral

Men mot slutten av Stig Inge Bjørnebyes tid i Start ble Wiggen stadig mer sentral i ledelsen av seniorlaget. Den opprinnelige assistenttreneren Hans Tvedte ble – og er fortsatt – satt til videoanalysearbeid, og på treningene denne uken leder midlertidig hovedtrener Wiggen øktene sammen med Start 2-trener Frode Fredriksen.

– Vi regner med å løse situasjonen gjennom å ha en god dialog med Start, sier Liknes i NFF.

Wiggen medgir at han nå kun er hovedtrener i Start, og at han kjenner til at reglene dermed brytes.

– Det må løses, men jeg tror ikke det er første gang NFF opplever dette. Vålerenga og Harald Aabrekk er i samme situasjon nå. Vi har dessuten flere trenere i systemet som kan bekle denne rollen, sier Wiggen, vel vitende om at både Morten Halvorsen og Frode Fredriksen jobber på heltid med unge spillere i Start.