KATOWICE: Joakim Hykkerud spiller sin landskamp nummer 39 når Hviterussland er motstander i EM tirsdag kveld. Men hvis du ganger 39 med 60 minutter, er du langt unna sannheten for spilletid. Strekspilleren har vært en av lagets mest tålmodige og sagt seg fornøyd med de få minuttene han har fått.

— Ja, jeg har sittet mye på benken, men det lever jeg fint med. Jeg har et godt forhold til spesielt Bjarte (Myrhol), og vi er et godt team. Jeg tar de sjansene jeg får, sier bamsen fra Notodden, som også har fått Marius Gullerud og Petter Øverby som konkurrenter på den sammen plassen.

Mot Kroatia fikk han muligheten i annen omgang og tok godt vare på den: ordnet én scoring, to straffekast og blokket ned for Kent Robin Tønnesen da han satte spikeren i kisten med det siste målet.

— I viktige kamper har jeg startet bare én gang, i en bortekamp mot Litauen. Men da scoret jeg seks, sier Hykkerud og smiler.

Følg Hviterussland-Norge direkte klokken 18.15

Veide 128 kilo

Det syns når Hykkerud kommer på banen med sine 192 centimeter og 110 kilo. Men det syntes enda mer før.

— Da jeg kom til DHK, veide jeg 128. Jeg pendlet mellom Drammen og Notodden og hadde Shell-kort, sier 28-åringen muntert da vi spør om kostholdet inneholdt noen burgere.

— Jeg er fortsatt glad i mat, men er blitt mer bevisst på hva jeg spiser. Som spiller er jeg imidlertid glad i kroppskontakt på banen, og da må jeg ha litt å stå i mot med. Hadde jeg veid bare 100 kilo, vill jeg blitt en dårligere spiller, fastslår pluggen, som forklarer at det ikke er latskap som gjør ham tung.

— Tvert i mot! Jeg liker å trene – selv om det kanskje ikke ser sånn ut, he he.

Fire år i Bundesliga

Det er grunn til å tro på at 110 kilo er riktig matchvekt for Hykkerud. Ellers hadde han nok fått beskjed om å slanke seg av sin tyske klubb, TSV Hannover Burgdorf. Men der er han inne i sin fjerde sesong og er i ferd med å forlenge kontrakten.

— Jeg har bestemt meg for at Burgdorf skal være mitt lag. Har lyst til å få status i én klubb, forklarer «Jokke» - eller «Joke», som tyskerne kaller ham.

— «Joke» på tysk, altså – ikke engelsk, humrer Hykkerud, som også kalles «Bamsa». Også klubben har et klengenavn: Die Recken. Det betyr noe sånt som de som kjemper sammen.

Ikke særlig talentfull

I Bundesliga scorer Hykkerud jevnt og trutt – akkurat som han gjorde da han var i Drammen og ble kåret til årets spiller tre år på rad. Han ble til og med kåret til årets mann det året hvor han bare spilte halve sesongen og ble leid ut til Bjerringbro den andre halvdelen!

Også i den norske serien er han blitt kåret til årets spiller, i 2009/2010. — Men jeg har aldri vært noe talent eller teknisk vidunder. Da jeg var på juniorlandslaget var Vegard Strand det klare førstevalget. På en landslagssamling fikk jeg til og med høre av treneren: «Jokke, greier du å ta i mot ballen?». Da bestemte jeg meg for at jeg skulle vise dem.

Sønnen på fire største fan

Telemarkingen er skilt, men har sønnen Noah (4) på plass i Burgdorf hver tredje uke.

— Han er min største fan og er på treninger og i garderoben. Etter at vi hadde spilt åpningskampen mot Island, sa han på skype: - Pappa, du scora mange mål!» Men det gjorde jeg jo ikke, jeg scora ikke i det hele tatt, sier Joakim og ler.

Tirsdag kveld har Hykkerud Noah i ryggen når Hviterussland er siste motstander i puljespillet.

— Det er en 50/50-kamp. Hviterussland er ikke noe dårlig lag. De har spillere med mye erfaring fra Champions League, sier Joakim Hykkerud om kampen som avgjør litt av Norges skjebne i EM. Resten blir avgjort når Island møter Kroatia senere på kvelden.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: