KATOWICE: I 2012 kom daværende landslagssjef Robert Hedin trekkende med en keeper "ingen" hadde hørt om. 27-åringen Espen Christensen skulle debutere på landslaget. Etter kampen mot Kroatia søndag var det skrevet et nytt kapittel i "Frem fra glemselen".

– Jo, du kan nok kalle meg en "late bloomer". Da jeg som 20-21-åring dro til Trondheim, var det først og fremst for å studere petroleumsteknologi. Håndballen var ikke det store for meg den gangen. Etter et kort opphold i Heimdal, ble jeg tatt med til Sverige av min svenske trener, forteller gutten som nå er blitt 30.

Den svenske treneren må ha sett et eller annet, for etter tre juniorlandskamper forsvant Christensen fra radaren. Og som seniorspiller i Stavanger hadde Sola-gutten vært benkesliter. Heller ikke i H 43 i Lund skjedde det så mye med karrièren de første årene.

– Det var vel det siste året i H 43 og da jeg gikk til Lugi at det løsnet for meg. Jeg var ferdig med miljøterapeutstudiet og kunne begynne å trene to ganger om dagen. Da jeg fikk lagt ned den tiden som trengs, skjedde det noe med utviklingen. Men det var ikke så rart at ikke så mange i Norge fikk med seg det. Jeg var litt gjemt i Sverige.

Uortodoks i stilen

– Jeg tror ikke det er Espen jeg ville ha brukt hvis jeg skulle lage et basisprogram for målvakter. Det er ikke så mange teoribøker som beskriver den stilen han har. Den er uortodoks, sier tidligere landslagskeeper Espen Karlsen og humrer.

- UORTODOKS STIL: Espen Christensen slipper inn et skudd mot Island i EMs første kamp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Men det spiller ingen rolle. Espens stil er effektiv. Det er mye hopp og sprett og rare bevegelser, men han greier å henge igjen en arm eller et ben, og det viktigste for en målvakt er å få en eller annen kroppsdel mellom ballen og målet, sier Karlsen.I annen omgang mot Kroatia hadde Christensen en kroppsdel på ballen åtte ganger på 21 skudd og fikk en redningsprosent på 38. ## Egenkomponert

Også Norges keepertrener Steinar Ege medgir at Christensen ikke er som alle andre. Det skal han heller ikke bli.

– Han har en egenkomponert stil, men det går helt fint. Det deles ikke ut stilkarakterer. Vi prøver å utvikle den måten han står på og gjøre den mest mulig hensiktsmessig. Skudd og redningsteknikker diskuteres, sier mannen med flest herrelandskamper i Norge, 262. Christensen er kommet bare til 40 – og i de fleste av dem har han vært annetvalget bak Ole Erevik.

Om Christensen blir førstevalget mot Hviterussland i kveld, vil ikke Ege røpe. Han jobber også med å få Ole Erevik tilbake på sporet, etter at veteranen foreløpig har stoppet bare syv skudd, 19 prosent.

– Vi prøver å finne tilbake tryggheten. I første omgang mot Island var det ikke så mye mat på bordet for en keeper, men det er riktig at Ole ikke har hentet ut det ekstra ennå.

Aldri hatt teknikktrener

Christensen medgir at han ikke står slik læreboken forteller, men det lever han fint med.

– Jeg har aldri hatt noen målvaktstrener eller teknikktrener. Jeg bare spiller på min måte, og et er også min styrke. Det er ett fett hvordan man redder den ballen, og om du kaster deg eller tar en fin "slide" har ikke noe å si.

– Hva er styrken?

– Jeg står mye på reaksjon og hurtighet. Det er mye energi og innlevelse, sier rogalendingen, som ikke er så opptatt av om han får starte mot Hviterussland.

– Vi er et team som backer hverandre opp.

Best i Danmark

Før denne sesongen flyttet rogalendingen fra Lugi til GOG Svendborg. I Danmark har det gått strålende, og nordmannen topper keepernes redningsliste i Boxer-ligaen.

– Det har gått smertefritt å komme fra Sverige til Danmark. Jeg har kommet fort inn i det og funnet tryggheten.

– Bundesliga neste stopp?

– Det frister. Ettersom jeg er en "late bloomer", har jeg vel en del år igjen. Men det er ikke noe must. Det er like viktig at man trives der man er, sier Espen Christensen, som tror dette om "trivselen" mot Hviterussland:

– Det blir en kamp like tøff som de to foregående. Hviterusserne har spillere fra Meshkov Brest og Minsk som har erfaring fra Champions League.

Og en keeper som har tatt 33 prosent.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: