I boka «Ballens bane» forteller Ola By Rise om drapstrusslene han mottok etter at han ble syndebukk i cupfinalen mot Strømsgodset i 1991. ## Skulle ta familien

By Rise skriver om hendelsen hvor en anonym telefonstemme ringte fra en telefonkiosk noen dager etter cupfinalen:

«Hvis du ikke gir deg i RBK nå, tar vi familien din!» Så ble røret lagt på. Mannen ringte dagen etter også, for å forsikre seg om at jeg hadde oppfattet budskapet”.

Overfor adressa.no utdyper By Rise hvordan han opplevde telefonsamtalene:

— Jeg tenkte først på ikke å si noe til familien, men anså truslene som så alvorlige at jeg ikke hadde noe valg. Når noen sier at de vil ta ungene dine, så er det en relativt utilslørt drapstrussel. Vi måtte også varsle barnehagen den gangen om alvoret, og gjøre reell vurdering på hva dette gjorde med oss.

Skremmende opplevelse

Noen måneder senere ble familien truet på nytt. Da kom det en ny telefon:

Her er RBKs Karl Petter Løken (t.h) i aksjon under cupfinalen mot Strømsgodset i 1991. Foto: NTB scanpix

”Jeg var borte på treningsleir, og svigermor Mimmi var på helgebesøk som stand-in. Hun hadde stått opp tidlig med ungene så Grethe skulle få sove ut. Da ringte telefonen, og en truende mannsstemme beskrev de store vinduene på baksida av huset vårt i detalj, der det var ferske spor i snøen. Mimmi ble livredd og vekket Grethe. (…) Kanskje var det en medvirkende årsak til at vi tre år senere solgte det store huset i skogkanten på Jakobsli og flyttet tilbake til trygge Angelltrøa”, skriver By Rise i boka.

Aldri opplevd noe lignende

Selv om hendelsen satte et skikkelig støkk i familien, hevder By Rise at han ikke ble redd.

— Nei. Og familien tok en avgjørelse i fellesskap om ikke å grave oss ned eller leve i frykt. Jeg synes ikke det var riktig måte å avslutte karrieren på. Og de beste årene kom jo også etter denne hendelsen, sier han.

- Du opplevde aldri noe slikt som trener?

— Nei. Jeg har ikke opplevd noe i nærheten av det som skjedde i 1991, sier han.