Per-Mathias Høgmo fikk ett absolutt krav da han ble ansatt som landslagssjef i fjor høst: Norge skal til EM i 2016. Etter ett år med Høgmo ved roret står Norge med kun én seier. Tirsdag er prøvetiden over.

— Målet om EM-spill i 2016 er akkurat det samme. Men da Per-Mathias ble ansatt, kom det ut som at det var absolutt at vi skulle til EM. Alle som jobber med norsk fotball er klar over at vi trenger en litt større snuoperasjon. Den er vi i gang med. Vi sa at vi skal til EM i 2016, vi skal ikke skylde på noe. Det ble sagt og det er fortsatt målet. Men det er også viktig å signalisere at vi er klare over at prosjektet han startet på tar litt tid, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem.

Nye Norge

Høgmo kom fra suksess med svenske Djurgården, hadde nye tanker og så andre steder for inspirasjon og læring. Ansvaret med å gjenreise norsk herrelandslagsfotball ble gitt til en mann som leste dikt til spillerne og møtte pressen med sprettball i hånden. Åpenbart en mann som brøt med mye av det som hadde rådet grunnen på A-landslaget i årene før ham, og som ikke var redd for å vise det frem.

Han klarte å sjarmere og skape optimisme. Fordi Norge plutselig fremsto på en annen måte også på banen.Norge tapte 1–0 for England på Wembley onsdag. Men det var en treningsøkt. Tirsdag braker alvoret løs når Italia gjester Ullevaal i den første kvalikkampen til EM-sluttspillet i Frankrike i 2016. Under Høgmos ledelse har Norge spilt 11 kamper.

Én er vunnet, fire har endt uavgjort, mens seks har endt med tap. Pressekonferansen på Ullevaal da Egil "Drillo" Olsen forsvant ut til høyre, og Høgmo kom smilende inn fra venstre, fikk på mange måter tilbake troen på at norske fotballsupportere igjen kunne bruke ferieukene i utlandet for å heie på nasjonens fotballhelter.

Støtter Høgmos linje

Det er tross alt hele 24 lag som skal sendes til Frankrike – en utvidelse fra 16 lag.

— Styret, presidenten og ledelsen i Norges Fotballforbund (NFF) har hele tiden snakket om viktigheten av å ha tro på det prosjektet som er igangsatt, samtidig som målet opprettholdes. Og den linjen, med blant annet unge spillere, som Per-Mathias har satt i gang, støttes. Det skal være et stort press å spille på det norske landslaget. Press er helt ufarlig.

— Alle i norsk fotball vet at vi alle må ta rev i seilene og finne ut hva som gikk galt og grunnen til at vi er der vi er i dag. Vi kan ikke legge alt ansvar for resultatene på landslagssjefen når vi vet at det har en større årsakssammenheng. Vi må være tålmodige og utålmodige på samme tid. På pressekonferansen i fjor kom det frem at vi var ekstremt utålmodige. Det er ikke riktig. NFF er litt mer tålmodig enn det kan se ut som, sier Kjetil Siem. - Hva betyr det hvis Norge ikke kommer til EM?

— At vi fortsetter med de samme tankene.

- Vil det være krise for prosjektet?

— Nei. Det vil ikke være noe hyggelig, men det vil ikke være krise. Men alle ønsker seg jo til EM og målet er klart.

Brutalt

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås kaller retorikken for et klassisk ledergrep.

— Dette er et klassisk ledergrep for å ta av trykk på den og de som skal levere varene. Tanken er god, men jeg er helt klar på at et norsk A-landslag skal ha tydelige og tøffe resultatmål. Med utvidelsen av antall lag i EM er det et realistisk mål, noe vi har lov til å forvente, sier Tjærnås.

- Hva vil det bety for Høgmos prosjekt hvis Norge ikke tar seg til Frankrike?

— Det betyr at prosjektet har mislykkes med sin første og største oppgave, nemlig å få en slutt på Norges sluttspilltørke. Da må det bli en tøff evaluering om vi fortsatt tror på prosjekt og person. Så brutal er toppidretten og lederskap. Det vet Høgmo også.

— Jeg tror ikke folk forventer at vi skal gå til EM. Alle har et håp, selvfølgelig, men om vi klarer det gjenstår å se. Det er spennende ting på gang i norsk fotball, se bare på U21- og U19-landslaget. kanskje kan vi på A-landslaget skape nye eventyr også, sier Norges ferske landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred.