Norges dominans i skisporet er tema etter helgens minitour i Lillehammer. Søndag tok Norge samtlige pallplasseringer for kvinner og menn. Fasiten etter de to første rennhelgene i verdenscupen er 25 av 30 pallplasser til nordmenn.

Det har fått flere til å sende ut bekymringsmeldinger. Og nå føyer Justyna Kowalczyk seg inn i rekken av langrennprofiler som reagerer.

Hun har skrevet en kronikk for polske Gazeta.

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skriver hun i kronikken, som i Norge først ble omtalt av NRK.

— Kan inspirere de andre nasjonene

Langrennsssjef Åge Skinstad mener tvert imot at den norske dominansen kan bidra til å løfte langrennssporten.

— Det kan være med på å inspirere de andre nasjonene, sier Skinstad til Aftenposten. Han mener at avstanden mellom nordmenn og resten i toppen i begynnelsen av sesongen ikke er en indikator på et synkende nivå i internasjonal langrenn.

Åge Skinstad mener konkurrentene kan la seg inspirere av Norge.

— Det er ikke lavt nivå på langdistanseløping i friidrett fordi Kenya dominerer. Og det er ikke lavt nivå i sprint fordi Jamaica dominerer, påpeker Skinstad.Kowalczyk mener at skjevheten i ressurser mellom Norge og konkurrerende land tar livet av sporten.

— Det gjelder utstyr, medisinsk apparat og enorme pengesummer. Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen. For et paradoks. Det går ikke an å konkurrere på deres nivå lenger. Ingen har så mye penger, og ingen klarer å støtte hver løper individuelt på samme måte, skriver Kowalczyk, ifølge NRK.

Uttakspress i Norge

Skinstad mener at den enorme konkurransen i det norske laget er en viktig faktor for den norske storformen i sesongstarten.

— Det er en rå kultur i laget. Det er et større uttakspress enn i andre land for å komme med på verdenscup og etter hvert VM. I andre land er det litt mer opplagt, og ikke den samme kampen om å prestere nå med tanke på uttak, forklarer Skinstad.

Han er sikker på at de utenlandske storkanonene vil melde seg på.

— Jeg ser på rennene til Charlotte Kalla og Justyna Kowalczyk at de har mye å hente, og det samme med de finske damene. De kommer ganske snart. På herresiden var det fire profiler som ikke stilte, selv om det ikke er sikkert det ville ha påvirket resultatlistene, sier Skinstad.

Kowalczyk skriver i kronikken at hun ikke vil kjempe mot Norge hver helg, men prikke inn formen til VM.

— Det er kun to løp som teller denne sesongen: Klassisk sprint og 30 kilometer i Falun, skriver Kowalczyk.

Mener sesongstarten følger et mønster

NRK-ekspert Jann Post mener at årets sesongstart følger et mønster fra tidligere år.

— Standarmønsteret har vært at vi har vært veldig gode de første helgene, i år bedre enn noen gang kanskje. Dario Cologna viste allerede denne helgen at han var bedre enn forrige, og noen av svenskene var ute med sykdom nå. Jeg tror ikke vi vil få fem nordmenn på topp mange flere ganger i løpet av sesongen, sier Post.

Flere har uttrykt bekymring for at for mye norsk i toppen vil svekke interessen for langrenn, både i Norge og internasjonalt.

Langrennslegenden Thomas Alsgaard uttalte overfor Aftenposten søndag at han tror faren er overdrevet.

— Jeg har vært med på å finne femdobbelt, seksdobbelt, syvdobbelt og åttedobbelt. Det er ikke noe nytt. Interessen ble ikke borte den gangen, så jeg tror det går bra nå også. Dette bør heller være et varsko til de andre nasjonene om at må ta seg sammen for å henge med, sa Alsgaard.

I verdenscupåpningen i finske Kuopio i 2001 tok nordmenn de åtte første plassene på 15-kilometeren i klassisk.

Også Skinstad trekker frem det som et eksempel.

— Vi har sett denne dominansen før, og interessen har ikke falt da. Jeg tror ikke det vil skje nå heller, sier Skinstad.