— Hesten var helt vill og uregjerlig, og begynte å slå bakover. Han var på vei til å treffe meg i hodet, men heldigvis rakk jeg å kasta armen i mellom, sier Jomar Blekkan.

Foran 200 av i alt 1000 andelseiere skulle den såkalte ”folkehesten” – Torpa Nils – debutere på Leangen i kveld. Det endte i forferdelse.

Preget av ulykken

Torpa Nils galopperte allerede bak startbilen, men Blekkan fikk tatt hesten ned i trav og hengte seg på bakerste i feltet. Men etter drøye fem hundre meter, brøt hingsten igjen over i galopp. Denne gangen var det alvor.

Selv om Blekkan er blant Norges mest meritterte kusker, med over fire tusen løp på baken, er dette den mest skremmende opplevelsen han har hatt i løpsbanen.

— Jeg har aldri vært med på noe sånt, sier en svært preget Blekkan.

Torpa Nils faller v1
Torpa Nils faller v2
Torpa Nils faller v3

Nekter å kjøre hesten igjen

Adresseavisen snakker med travtreneren mens han sitter i kø på legevakta. Han har sterke smerter, men legen tror Blekkan har berget unna armbrudd. Rett i etterkant av ulykken, uttalte Blekkan at han aldri mer vil kjøre Torpa Nils. Flere timer etter hendelsen, med sjokket litt på avstand, er han fortsatt svært nedfor. Og han retter skarp kritikk mot hestens tidligere trener.

— Etter at dette skjedde, har jeg fått tilbakemeldinger på at Torpa Nils har en historie for å gjøre slik. Jeg hadde aldri hentet ham til Leangen dersom jeg hadde visst dette. Den hesten skal returneres. Jeg skal aldri kjøre ham mer, sier han.

Handler dette etter ditt syn om unndragelse av informasjon, eller har du gjort for dårlig research?

— Dette er unndragelse av informasjon, sier Blekkan.

Det samme skjedde i høst

Til tross for Blekkans påstand om at informasjon bevisst er holdt igjen, er en lignende historie om Torpa Nils kun et kjapt google-søk unna. I september i fjor skjedde det samme på Drammen. Den gang ble hingsten kusket av et av Norges største kusketalent, Magnus Teien Gundersen.

— Torpa Nils var helt vill bak bilen, og begynte å slå. Jeg hadde ikke sjanse til å stoppe den. Da den begynte å treffe meg, måtte jeg hoppe av. Da sluttet hesten å slå, så det virket veldig som den forsøkte å treffe. Etter den episoden har jeg ikke hatt noe med hesten å gjøre. Men det er ikke bra når en hest slår flere ganger på denne måten. Det kan skje igjen, og det er livsfarlig, sier Gundersen – som presiserer at han ikke ble spurt av Blekkan om hesten i forkant av kjøpet.

Hestens tidligere trener, Malene Berdalen, innrømmer at hun ble fysisk kvalm da hun fikk høre nyheten. Berdalen har sett løpet, og stiller spørsmålstegn ved måten Blekkan opptrer på bak tømmene i forkant av ulykken.

— For meg ser det ut som Jomar kjører Torpa Nils opp i hesten foran, noe som gjør at han feiler på nytt. Deretter kjører han inn mot kanten, og vrir og vrenger på hesten. Det ser ut som Torpa Nils får panikk, og forsvarer seg med å slå, sier hun.

Krenket av Blekkans påstander

I følge Berdal skal slikt ”selvsagt ikke skje”, men hun er krystallklar på at Blekkan snakker tøv når han hevder å ha blitt lurt.

— Jeg må si at det kjennes krenkende når Jomar går ut og sier dette. Jeg har ikke holdt tilbake noe informasjon. Jeg har kun snakket med Jomar en gang, og da opplyste jeg om at det er en spesiell hest som kan være litt hissig. Jeg fortalte også at jeg etter episoden i Drammen pleide å ha på ham slagreim når jeg skulle kjøre fort med ham. Det er jo kjent at Torpa Nils har slått i løpsbanen tidligere.

Etter det Adresseavisen kjenner til, gikk Torpa Nils uten såkalt slagreim mandag.