EKSTATISK: Ståle Solbakken løp rundt og jublet og klemte spillerne sine da seieren var et faktum. Foto: Kallestad, Gorm

Fire minutter før slutt fikk RBK sin mulighet til å stjele mesterligaplassen fra et spillmessig overlegent FC København. Roar Strand fikk en herlig pasning fra Steffen Iversen og banket ballen via keeper og i tverrliggeren.

Sölvi Geir Ottesens mål etter 33 minutter ble kampens eneste, og Rosenborg er slått ut av FCK på bortemålsregelen etter 1-0 til FCK i Parken i kveld, og 2-1 til RBK på Lerkendal sist tirsdag.

— Dette var en kamp som vi kunne vunnet også. Vi var veldig nære 2-3 ganger vi også. Men FCK har nok et breiere og bedre mannskap enn det vi har nå, sa Nils Arne Eggen til Viasat 4 rett etter å ha blitt sendt ut av Mesterligaen før moroa startet.

WEB-TV: Se Eggens reaksjoner etter FCK-RBK!

-Ikke gode nok

Pangstart i Parken

Det ble litt av en åpning på kampen i København. Før et halvt minutt var spilt av kampen headet Rade Prica fri Trond Olsen, som plutselig befant seg alene med keeper Johan Wiland i FCK-buret på snaut 17 meter. Olsen fikk avsluttet, men Wiland reddet.

— Vi kunne ledet 1-0 etter 30 sekunder. Det var vel åpent mål også, sa Nils Arne Eggen til Viasat 4 om Olsens mulighet i etterkant.

Bare to minutter etter Trond Olsens gode sjanse var FC København en enda nærmere å ta ledelsen. Etter lekkert angrepsspill fikk FCK avsluttet i stolpen. Returen rullet ut i RBK-feltet, og gjestene fikk banket unna.

WEB-TV: Ståle Solbakken etter triumfen

Kalte pressen neandertalere

Hjemmelaget fortsatte å føre an etter stangskuddet, og hadde to kjempesjanser ved Zdenek Pospech før kvarteret var gått.

Først fikk høyrebacken ballen i beina på bakerste stolpe på snaue 10 meter etter 11 minutter. Pospech banket ballen over. Tre minutter senere fikk Pospech stå alene på fem meter etter et FCK-innlegg. Pospech avsluttet hardt på mål, men en kjemperedning av Daniel Örlund reddet RBK.

WEB-TV: Wangberg om mesterligadebuten!

— Ikke så artig

Prica med kjempesjanse

Midt i den gode FCK-perioden fikk også RBK vist seg frem.

En fantastisk stikker fra Steffen Iversen sendte Rade Prica gjennom alene med FCKs keeper. Prica fikk kontroll over ballen, og forsøkte en lobb.

Johan Wiland i FCK-buret holdt hodet kaldt, og reddet forsøket fra Prica.

(Artikkelen fortsetter)

LOBB: Rade Prica var bare centimeter unna å score for Rosenborg (Foto: Scanpix).

Nytt hodemål av FCK

FCK fortsatte som det førende laget, og skapte en rekke solide muligheter mot et RBK som ble presset dypt i banen i Parken.

Selv om RBK også kom til noen halvsjanser virket det tyngre og tyngre å stå imot det danske presset.

Ti minutter før pause fikk også FCK ballen i nettet.

Claudemir kastet et FCK-innkast høyt oppe i banen helt inn på femmeteren, og der kom Sölvi Geir Ottesen høyest, og headet FCK i ledelsen.

Som på Lerkendal sist virket RBK for svake i en hodeduell som endte i mål.

SCORET: Sölvi Ottesen satte inn kampens eneste mål (Foto: Scanpix).

Rosenborg var heldige som slapp unna med 1-0 til pause. Danskene var klart skarpere enn Nils Arne Eggens menn.

RBK ble presset svært lavt, og hadde lite å stille opp med mot København-laget. Nils Arne Eggen måtte ta grep i pausen.

— Demidov kunne ikke spille sentralt

Før andre omgang forsøkte Rosenborg å forandre kampbildet ved å bytte ut unggutten Simen Wangberg, sette inn superveteran Roar Strand, og flytte Vadim Demidov ned i sin vante midtstopperposisjon, mens Strand tok over sentralt på midten i "Annan-rollen".

På spørsmål om det var feil å gi Simen Wangberg sjansen fra start var Nils Arne Eggen mer skeptisk til Demidovs innsats.

- Nei, det var ikke feil, han klarte seg bra han. Det var Demidov som ikke kunne spille sentral midtbane, konkluderte Eggen overfor Viasat 4.

Strand ga RBK mer pondus både fremover og bakover på banen, og FCK-dominansen ble ikke lenger like stor, selv om danskene fortsatt virket best i Parken.

IKKE TIL MESTERLIGAEN: Nils Arne Eggen og Rosenborg må istedet spille i Europaligaen (Foto: Scanpix).

Og etter en snau times spill kom neste gigantsjanse for FCK.

Grønkjær kom flott på kanten, og fikk slått nydelig inn til Santin , som var klar på fem meter. Santin traff ballen skjevt, og klarte på finurlig vis å sende ballen utenfor det åpne RBK-målet.

RBK-offensiv

Etter å ha ridd FCK-stormen av med "bare" ett baklengs i over en time begynte RBK å våkne mer til liv i Parken.

Rosenborg virket mer farlige, FCK virket mer ukomfortable med å ikke ha avgjort kampen mens de hadde sjansen, og RBK-spillerne virket å få tilbake troen på at dette kunne være mulig.

Kvarteret før slutt spilte Rosenborg seg flott inn i FCK-feltet. Iversen fikk ballen på bakerste stolpe, og forsøkte et skudd. FCK blokkerte, men RBK holdt på ballen og trykket. Først etter flere nye RBK-forsøk på å komme til en skikkelig avslutning fikk FCK banket unna.

Fire minutter før full til i Parken kom muligheten RBK ventet på.

Iversen fant Roar Strand med en høy ball. Strand banket til på direkten, og klinket ballen via FCKs keeper og i tverrliggeren. Kjemperedning av Wiland i FCK-buret, og RBK var bare centimeter unna et nytt mesterligagruppespill.

WEB-TV: Strand etter tapet

<i><b><u>— Trodde den gikk i mål</u></b></i>

Dramatisk innspurt

Rosenborg fortsatte å presse på mot et tydelig stresset FCK-lag i kampens siste minutter, men danskene holdt unna.

Ståle Solbakkens FC København er i Mesterligaen. Nils Arne Eggens Rosenborg er i Europa Liga.

— Det er langt fra noen nedtur med Europa Liga. Dette var bonus, nå skal vi høste europeis erfaring i Europa Liga, det blir veldig bra, mente Nils Arne Eggen.

PS: Per Ciljan Skjelbred ble byttet ut etter 63 minutter etter det som virket å være en skade.