RIO DE JANEIRO: — Jeg husker et foredrag jeg hørte av Roger Gjelsvik (coach i Olympiatoppen) før jeg kjente ham. Da stilte han spørsmål til oss sykkeljentene: Hvorfor skal jentene trene mindre enn guttene? Han viste også til at Therese Johaug trener mer enn mange av skiguttene, og sa: Skal man bli best, må man også trene mest. Det fikk meg til å tenke, sier Vita Heine.

Som eneste dame står hun blant Edvald Boasson Hagen og de andre sykkelguttene i deltakerlandsbyen i Rio de Janeiro. Norge hadde en plass på damesiden, og den har Heine kapret. Nå skal hun sykle både fellesstarten (søndag) og tempoen (onsdag). Målet på fellesstarten er en topp 15-plassering.

Var skeptisk

30 prosent økning av treningsmengden siden i fjor, er hovedgrunnen til at hun er så mye bedre nå, tror Heine.

— Jeg skiftet trener til Knut Bøe (bergensk trenerlegende) i fjor høst og begynte å trene mye mer. I begynnelsen var jeg skeptisk, men nå har jeg innsett at kroppen tåler mye rolig trening. Det er den harde treningen det kan bli for mye av, sier Heine.

Det er forskjell på hvordan gutter og jenter trener, mener den norske syklisten. Heine sier hun var for forsiktig før når det gjelder treningsmengde, og tror det også gjelder mange andre damer og jenter.

— Det er kanskje en feil oppfatning av at vi jenter ikke tåler så mye, som ikke stemmer. Forskjellen kan være at kvinner restituerer seg noe saktere enn menn. Vi trenger kanskje litt mer tid mellom de harde øktene, sier Heine.

Gjelsvik var også på pressetreffet med Heine to dager før hun OL-debuterer. Bergenseren som er hovedcoach for utholdenhetsidretter i Olympiatoppen, sier økningen i treningsmengde helt klart er grunnen til at Heine ble OL-uttatt. Han er enig med Heines poeng når det gjelder trening og jenter.

— Det er ikke jentene sin skyld, men mer kulturen som aksepterer at jenter trener mindre enn gutter. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være slik. Det er mange jenter som tåler like mye som guttene, og da må vi gjøre det som blir best mulig. Det er så mange internasjonalt som satser alt for å bli best. Da er det naivt å tro at vi kan slå dem ved å trene mindre, sier Gjelsvik.

Behøvde dispensasjon

Heine er født i Latvia, men fant kjærligheten på en folkehøgskole på Sørlandet, og er nå gift med en mann fra Osterøy og bor på Nesttun. Det norske statsborgerskapet fikk hun i 2014, men hun mangler to måneder på å ha hatt det lenge nok for å være norsk i øynene til den Internasjonale Olympiske Komité (IOC). Derfor måte det søkes via Norges idrettsforbund til IOCs styre for å få dispensasjon. Den fikk hun.

— Jeg føler meg norsk, er gift med en nordmann og har tenkt til å bli i Norge resten av livet. Jeg er stolt av å representere Norge, sier Heine.

Heines utvikling har vært enorm fra i fjor da hun hadde en dårlig sesong til i år da alt har gått bedre. Blant annet ble hun norgesmester på både tempo og fellesstart i sommer. Da søknadsprosessen om dispensasjon startet i mai, opplevde Heine at hun var et ubeskrevet blad i Olympiatoppen.

— De sa de ikke trodde jeg var aktuell for OL. Men jeg og treneren min visste hvilke verdier jeg hadde på trening, og etter litt diskusjoner ble søknadspapirene om dispensasjon sendt inn. Jeg sa at dersom jeg skulle vrakes fra OL, så måtte det være på grunn av prestasjon.

Heine sier hun har forståelse for at man ikke hadde stor tro på henne etter det svake fjoråret.

I RIO: Øystein Vik og Rune Sævig (foto).

— Det var ikke tvil om at Vita Heine skulle være vår OL-deltaker, hun er den klart beste i Norge, og hun var god i 2014. Men det at hun er her nå er veldig overraskende med tanke på det svake fjoråret, sier Carl Erik Pedersen, landslagsleder for kvinner landevei i Norges Cykleforbund.