— Skal det være slik at hver gang et lag rykker opp, så skal kommunen komme løpende? spør Helge Stormoen, avtroppende idrettsbyråd i Bergen.

Utenom Brann Stadion, har Bergen kommune tre fotballanlegg som innfrir lisenskravene Norges Fotballforbund har til toppfotball: Arna idrettspark, Varden i Fyllingsdalen og Myrdal i Åsane.

Alle tre arenaer har en høy prislapp. Oppgraderingen av Myrdal vil koste rundt 50 millioner kroner, mens det ble brukt cirka 25 millioner kroner for at Varden skulle bli et 1. divisjonsanlegg. Begge deler er stort sett finansiert av Trond Mohn, som også bidro til Arna stadion.

Stormoen mener det nå er riktig å reise en debatt om at det er bygget nok anlegg for toppfotball i Bergen.

— Det er Norges Fotballforbund som kommer med nye krav til fasiliteter for media, sikkerhet og publikum som ikke var aktuelt før. De ser det ut fra sitt perspektiv, men for kommunen krever nye krav mer når det gjelder å legge til rette, sier Stormoen.

Forundret over tidspunktet

— Det er en interessant debatt. Men jeg er forundret over at Stormoen ikke reiste debatten mens han var idrettsbyråd, sier Pål Hafstad Thorsen, den nye byråden for idrett i Bergen (Ap).

Den mest aktuelle saken innenfor dette området er Sandviken, som fikk sin planlagte utbygging på Stemmemyren avlyst av det forrige byrådet. Oppussing av Stemmemyren til toppfotballstandard var inne i bybudsjettet for 2015, men så økte kostnaden fra 30 til 38 millioner kroner, og da røk oppussingen ut av 2016-budsjettet.

Stormoen – som tidligere har bedt Brann og Sandviken å vurdere samarbeid – mener kommunens vanskelige økonomi krever at politikerne våger å si nei.

— Hvor skal kamparenaen til Sandviken være? Skal de sette seg på bussen til Åsane eller Fyllingsdalen? Jeg vet at det blir bråk av at jeg sier dette, men det er viktig å ta debatten.

Ikke penger nå heller

Det nye byrådet, som består av Ap, KrF og Venstre, har Stemmemyren og ny flerbrukshall i Alvøen som prioriterte anlegg i sin byrådsplattform. Men de har ikke satt av penger.

— Jeg er ikke sikker på om Stormoenhadde sagt det samme om Brann var i samme situasjon som Sandviken. Det ideelle for Stemmemyren hadde vært å få løftet den til å møte Fotballforbundets standard. Jeg mener det er viktig å få det til i et likestillingsperspektiv. Kvinnefotballen trenger et slikt løft, og vi skal ikke undervurdere den lokale tilhørigheten idretten føler.

Stormoen mener den lokale tilhørigheten til en klubb kan ivaretas selv om man må bytte kamparena.

— Treningsarenaen vil være i lokalmiljøet, det vi snakker om nå er hvor det skal spilles kamp hver 14. dag.

Aktuelt med delt hjemmebane

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, sier han skjønner politikerne veldig godt.

— Lisenskravene har vært et fantastisk redskap for å løfte kvalitet, sikkerhet og sunn drift. Men når en by som Bergen blir stilt overfor prioriteringer, fordi det må spares og ikke alle kan få alt, er det naturlig at det må dialog til.

Siem mener det vil avhenge av mange faktorer om dette betyr at klubber må dele hjemmebane eller om lisenskravene må justeres.

Det har kostet over tre millioner kroner å pusse opp Åsanes hjemmebane Myrdal til midlertidig 1. divisjonsstandard. Totalt vil det nye toppfotballanlegget på Myrdal med garderober, kunstgress, undervarme, flomlys og tribune med tak koste 50 millioner kroner.

Dette blir en realitet takket være Mohn, som Åsane er evig takknemlig overfor. Roald Bruun-Hanssen, som leder utbyggingen på Myrdal, mener det ikke kan bli hovedregelen at idretten skal betale for egne anlegg.

— Om idretten skal finansiere anlegg i tillegg til drift, så går ikke det, sier Bruun-Hanssen. Han støtter Sandvikens ønske om ny stadion, og sier lisenskravene er viktige for fotballen.

— I Åsane har vi hatt 12.500 tilskuere på våre 15 kamper i år. Det viser at det er en interesse, men vi må tilby folk fasiliteter som tak over tribunen. Mot Fredrikstad sist haglet det, sier Bruun-Hanssen.