I løpet av første halvår har Viking solgt spiller for om lag 15 millioner kroner. Sverrir Ingason (6,2 mill.), Yann-Erik de Lanlay (6 mill), Veton Berisha (2,5 mill) og Valon Berisha (900.000 kroner) har alle bidratt til godt påfyll i den slunkne klubbkassen.

Veton Berisha forlot i utgangspunktet Viking gratis, men Viking har rett på 2,5 millioner i utdanningskompensasjon fra Greuther Fürth.

Storebror Valon nådde tidligere i år en milepæl for Salzburg og sikret dermed Viking en utbetaling på i underkant av 1 million kroner. Kvalifiserer Salzburg seg for Champions League venter enda en millionutbetaling.

Må dele litt

Viking må riktignok dele litt av inntektene fra overgangene med spillernes tidligere klubber, og vente på at milepæler blir oppfylt for å få full utbetaling, men totalsummen klubben sitter igjen med er likevel på i underkant av 15 millioner kroner.

I GRØNT: Veton Berisha i aksjon for Greuther Fürth på treningen torsdag. Foto: Digitalsport

— Økonomisk ser det mye bedre ut enn det gjorde før sesongstart og sammenlignet med den siste prognosen vår, sier konstituert administrativ direktør i Viking, Henning Johannessen.Selv om ting ser mye lysere ut, er det ikke sikkert at Viking i 2015 leverer et årsresultat som er positivt.

Foran årets sesong budsjettert Viking med spillersalg på 7 millioner kroner. I tillegg hadde klubben et investeringsbudsjett på 5 millioner kroner. De pengene ble brukt på Karol Mets (1,5 mill), Suleiman Abdullahi og Samuel Adegbenro (2,3 mill for begge).

— Jeg kan ikke garantere at vi går i overskudd. Det kan være vi i løpet av sommeren bruker penger på å hente noen spillere inn, sier Johannessen.

Hentet seg inn på bilettinntektene

To ting som alltid påvirker bunnlinjen i Viking, og i dette tilfellet i negativ retning, er billett, og sponsorinntektene.

Etter en dårlig start har Viking hentet seg litt inn igjen på billettinntektene, mens sponsorinntektene ligger litt lavere enn det klubben har budsjettert med for 2015. — Det har vært glissent på de to siste hjemmekampene, men det hadde vi også regnet med. Derfor går vi ikke på noe smell på de to kampene. Den store testen kommer utover høsten. Da skal vi møte lag som normalt sett ikke trekker så mye publikum, men henger vi med i toppen, er det mye penger å hente inn på gode publikumstall. På marked er vi litt bak, men ikke dramatisk mye. Hadde vi visst det vi viste i dag om markedet, så hadde vi nok budsjettert lavere, sier Johannessen.

Har søkt NFF

Tidligere i år havnet Viking for første gang i rød sone hos lisensnemnda til Norges Fotballforbund.

Det betyr at klubben er ilagt handlingsbegrensninger. Noe som i praksis betyr at NFF skal godkjenne hver overgang eller re-signering av spillere som allerede er i klubben.

Kjell Jonevret skal nå på spillerjakt. Foto: NTB SCANPIX

Men på overgangsmarkedet skjer ting fort. Skal Viking være i posisjon til å sikre seg de forsterkningene klubben ønsker seg, må de ha anledning til å kunne reagere raskt. Derfor har de søkt NFF om å handle innenfor fastsatte rammer. Det betyr at klubben ikke kan betale mer i overgangssum og lønn en det rammen tilsier.— Disse rammene har vi fått godkjent av NFF. Det er salg av spillere som gjør at vi har kunnet søke om disse rammene, sier Johannessen.

— Brukbart handlingsrom

Dermed er det opp til Kjell Jonevret, og Gary Goodchild å finne spillere som passer innenfor rammene.

— Med prisnivået i dagens marked gir disse rammene oss brukbart handlingsrom. Nå må sport komme med innspill på hva de kunne tenke seg, sier Johannessen.

Det er ikke bare behovet denne sesongen den sportslige ledelsen må ta hensyn til når de skal handle. Planleggingen av neste sesong må også starte nå. Vidar Nisja har allerede fått beskjed om at han ikke får nye kontrakt.

I tillegg er det lite trolig at Makhtar Thioune tilbys forlengelse og Jon Dadi Bödvarsson har allerede signert for Kaiserslautern og forlater klubben etter sesongslutt. Kaptein Indridi Sigurdsson har også varslet at han flytter hjem til Island når sesongen er slutt.

Derfor er det lite trolig at Viking jakter en ren erstatter for Yann-Erik de Lanlay. Trolig ser klubben seg etter en ny midtbanespiller og en ny spiss.