Niklas Dyrhaugs inntreden var eneste endring fra fjorårets allroundlandslag for herrer, men flere var nære ved å bli degradert.

Tord Asle Gjerdalen, Kristian Tettli Rennemo og Petter Eliassen — i tillegg til Celine Brun-Lie på kvinnesiden – har alle fått en såkalt elite B-status. Det vil si at de får redusert stipend, og mindre hjelp fra støtteapparatet.

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at det var en vanskelig kabal å legge, og at det var aktuelt å vrake de nevnte før man landet på denne løsningen.

- De nevnte er ikke sportslig kvalifisert, men kvalitetene vi vet de har gjør at de får fornyet tillit , forklarer Løfshus til aftenposten.no.

— Når det gjelder Rennemo og Eliassen viser faktisk statistikkene at de har hatt resultatmessig fremgang, men vi er likevel ikke fornøyde med dem. Gjerdalen har hatt en elendig sesong, sier han videre.

- Mye sykdom

Fallet er brutalt for Gjerdalen. I Oslo-VM i 2011 tok han bronse på femmila, og var en del av stafettlaget som tok gull.

Men sist sesong ble et skikkelig mageplask for mannen med pilotbrillene. Han kom aldri skikkelig i gang, og leverte ikke i nærheten av forventningene.

- Hva er grunnen til den skuffende sesongen, Gjerdalen?

- Jeg hadde flere sykdomsperioder, og fikk ikke et bra nok treningsgrunnlag på plass. Jeg ble frisk, så tok det én uke før jeg ble syk igjen, og etter det ble det vanskelig , forklarer hovedpersonen selv.

— Men jeg har tatt grep for å rette på dette, og er allerede i gang med forberedelsene til en ny sesong. Fremover skal jeg trene mer rolig mengdetrening for å bygge opp en god base, før jeg kan intensivere mer etter hvert.

- Ser du på dette som en skjebnesesong?

— Jeg tenker ikke på det. Det er klart, jeg vet jo at om jeg presterer godt så er jeg på landslaget – og motsatt. Men mitt fokus er på VM (i Val di Fiemme), og å prestere bra der, sier Gjerdalen.

- Kniven på strupen

Løfshus slår imidlertid fast at dette i aller høyeste grad blir en skjebnesesong for 28-åringen.

- Dette blir absolutt en skjebnesesong for hans del. Gjerdalen har kniven på strupen nå, og det vet han selv også. Han må sammen med trenerne sette opp en god plan for å kunne prestere langt bedre neste sesong , fastslår landslagssjefen.