FREDERIKSHAVN: — Det er 50/50 om jeg spiller mot Norge eller ikke, sa Spanias superveteran Marta Mangu torsdag kveld. Fredag formiddag lå hun på gulvet og tok gymnastiske øvelser mens lagvenninnene trente håndball.

Spania kunne ha trengt spilleren som nærmer seg 1000 landslagsmål. For nå begynner den spanske statistikken mot Norge å bli grusom.

— Det ligger mye idrettspsykologi i dette. Vi kommer på banen og vet at vi pleier å slå dem. De kommer på banen og vet at de pleier å tape, sier Norges svenske keepertrener Mats Olsson, som har bodd i Spania siden 1988.

Mangue husker tapene

— Norge er favoritter. Vanligvis så vinner de alt, men de tapte mot Russland. Vi kommer til å slåss for seieren. Men Norge har gode spillere i Nora (Mørk) og Stine (Bredal Oftedal). De har imponert meg, sier 32-åringen, som har erfaring fra Esbjerg, men som nå spiller for Brest Bretagne i Frankrike.- Forsvarsspillet blir nøkkelen – og så har vi en god keeper, fortsetter Mangue.

- Vil dere helst ha Sør-Korea eller Brasil i åttendedelsfinalen?

— Vi vil ha Tyskland, sier Mangue og ler.

Hun pådro seg en lårstrekk i den første kampen. Og da finner kanskje spanjolene det lurere å spare henne til kvartfinalen de allerede er klare for?

— Det betyr ikke så mye om Mangue er med. Spania har tre andre spillere i den posisjonen som er gode: Aguilar, Pena og Cabral Barbosa, sier Mats Olsson.

To vinnersjanser igjen

Spania står med EM-sølvet fra i fjor som sin beste prestasjon.

— Nå har de bare to sjanser igjen, VM i Danmark og OL neste år. Etter det kommet et generasjonsskifte, sier Olsson, som følger spansk håndball tett ettersom han både bor der og snakker språket flytende. Fra 1988 til 1994 sto han i mål for Teka Santander, og han hadde også én sesong i Caja Cantabria før han gikk til portugisisk håndball. Siden 2005 har han vært norsk keepertrener.

— Spania er betydelig bedre enn Romania. Jeg vil si at Spania er topp fire i verden, mens Romania er 8-12. Spanjolene er veldig samspilte og flinke til å få straffer. Vi må bryte opp spillet deres og «tackla sönder dom», sier 55-åringen.