— Det ble 25 runder med overtidsbetaling, spøker Sindre Henriksen.

23-åringen fra Fana hadde aldri sett for seg at han skulle kvalifisere seg for 10.000-meteren i allround-EM i Hviterussland.

Men i sitt aller første internasjonale seniormesterskap, var det nettopp han som gikk i første par sammen med polske Jan Szymanski på distansen.

— Det er utrolig sterkt å få gå siste distanse i sitt første mesterskap noensinne, sier landslagstrener Sondre Skarli.

— Over all forventning

Det har seg nemlig slik at kun de åtte beste i sammendraget får gå den avsluttende distansen i et allroundmesterskap. Henriksen var riktignok ikke blant dem etter tre av fire distanser, men russeren Denis Juskov trakk seg – og Henriksen fikk gå likevel.

Dermed endte bergenseren på en imponerende åttendeplass sammenlagt i mesterskapsdebuten.

— Jeg hadde håpet på en tolvteplass, så å bli nummer åtte var over all forventning, sier Henriksen, som var strålende fornøyd med helgen.

Med imponerende 36.63 på 500-meteren, solide 6.38.23 på 5000- meteren og en helt anstendig tid, 1.48.56, på 1500-meteren, beviste Henriksen at han har noe på europeisk toppnivå å gjøre.

At 10.000-meteren på 14.16.64 var litt under pari, fikk så være.

— Jeg har slitt med en overbelastning i venstre fot hele julen, så svingene ble tunge på en så lang distanse. Jeg presset ut det jeg hadde, og kunne ikke gjort det bedre ut ifra forutsetningene, sier Henriksen.

— Fremtidig medaljekandidat

På grunn av den trøblete foten, trente årets skøytekomet nesten ikke på is i julen. Derfor var ikke landslagstrenerens forventninger før mesterskapet de helt store.

— Det han har prestert har vært over all forventning, sier Skarli, og legger til:

— De tre første løpene var jevne og gode, mens han falt litt gjennom på 10.000. Får han litt mer tid på seg, så kan han bli veldig god.

- Hva vil veldig god si?

— Forbedrer han seg like mye hvert år, så kan han bli topp fem-seks i verden, sier Skarli.

- Da er han vel også en medaljekandidat?

— Han kan fort bli en medaljekandidat, men da er han avhengig av fortsatt å ta store steg. Heldigvis har han gullstandarden foran seg på trening i Sverre Lunde Pedersen, og det er det nivået han må opp på om vi skal snakke om medalje, sier treneren.

— Tatt umenneskelige steg

At Henriksen skulle bli nevnt som en fremtidig medaljekandidat i EM, var det nok få som hadde spådd for bare et år siden. Denne sesongen har han dog kommet som en kule inn i verdenseliten, og fortsetter stadig å bryte nye barrierer.

— Jeg føler jeg har tatt umenneskelige steg i år, og det har jeg gjort fordi jeg hele tiden har trodd det er mulig. Derfor er jeg også sterk i troen på at alt er mulig, så lenge man jobber hardt nok, sier Henriksen når han blir spurt om han ser på seg selv som en fremtidig medaljekandidat.

På grunn av den raske utviklingen, synes treneren at det også kan være vanskelig å vurdere 23-åringens potensial.

— Han har hatt en enorm utvikling det siste året, så det er vanskelig å vite med sikkerhet hvor langt han kan nå. Det som er godt å se, er at mye fortsatt kan forbedres, sier Skarli.

Henriksen ser fortsatt på seg selv som en 1500-meterspesialist. Likevel tror han mulighetene er store for at han også kan bli en god allrounder, noe han beviste i ishallen i Minsk.

— Han er best på 1500, og har et stort potensial på 5000. 10.000 er altfor langt for ham akkurat nå, men det kan bo en allrounder i ham, sier Skarli.