— Jeg hadde veldig lyst til å gå, for jeg har følt meg i bra form lenge. Det er aldri gøy å måtte stå over løp, og spesielt ikke mesterskap, sukker Sverre Lunde Pedersen.

Mens lagkameratene hans er i ishallen i Hviterusslands hovedstad, sitter osingen i sengen og følger med på allround-EM på TV. En forkjølelse har nemlig satt 23-åringen helt ut av spill. I stedet for å bruke helgen på å jakte medaljer på isen, må han tilbringe den for seg selv på et hotellrom i Minsk.

Husker du Norges forrige gull i allround-EM? Det er 25 år siden.

Njåtun med imponerende seier på 500 meter.

Det føles tungt for mannen som var en av mesterskapets fremste medaljefavoritter.

— Det er kjedelig, men jeg prøver å få tiden til å gå med å se vintersport på TV. Med det kalde klimaet både ute og i hallen, er jeg nødt til å oppholde meg på hotellrommet, forklarer Pedersen, som drar hjem sammen med laget mandag.

Tett nese og høy puls

Allerede torsdag kveld kjente Norges skøyteener at han brygget på en forkjølelse. Fredag følte han seg bedre, og gjennomførte en treningsøkt på isen.

— Vi trodde det kunne skyldes den litt tørre luften som er her og håpet i det lengste at det ikke var noe alvorlig. Vi satte også inn tiltak for å motvirke den tørre luften vi trodde var årsaken, forklarer skøyteforbundets medisinsk ansvarlige, Aleksander Killingmo til NTB.

Men da Pedersen våknet lørdag morgen, var han langt fra 100 prosent.

Kroppen var slapp, nesen var tett og hvilepulsen var langt høyere enn vanlig. Etter en samtale med landslagsledelsen konkluderte han med at det var best å stå over et av sesongens store mål.

— Det satt langt inne, men det var nok den beste løsningen. Det er viktig at jeg raskt blir kvitt sykdommen, sier Pedersen, som regner med å være på isen igjen om få dager.

— Hadde gode muligheter

Han var offensiv i forkant av europamesterskapet, og hadde et uttalt mål om å gå inn til en pallplass. Etter en dag i sengen, mener han fortsatt at en medalje ville vært innenfor rekkevidde.

— Jeg følte meg, som sagt, veldig bra, og jeg mener mulighetene for en medalje var gode. Det gjør det litt ekstra kjipt, sier Pedersen, som nå satser for fullt mot allround-VM i Berlin i mars.

— Om en skal måle de to mesterskapene opp mot hverandre, så er selvsagt VM viktigere for meg. Men EM var også et av de store høydepunktene denne sesongen, sier Pedersen, som tok bronse i allround-VM forrige sesong.

Kanonløp av Henriksen

Men selv med Pedersen isolert på hotellrommet, var Hordaland og Fana IL representert på den hviterussiske isen. Sindre Henriksen gjorde nemlig lørdag sin mesterskapsdebut på internasjonalt seniornivå.

Den debuten var sterk. For med tiden 36.63 på 500-meteren og 6.38.23 på 5000-meteren, ligger Henriksen på en solid åttendeplass sammenlagt etter første konkurransedag.

Dermed er han før 1500-meteren i posisjon til å få kunne delta på den avsluttende 10.000-meteren søndag ettermiddag.

— Han har slitt litt med en skade i venstrebenet, og ikke trent så mye på is i det siste. Men det ser ut som han er i god form, så det blir spennende å se hva han klarer i EM, sier klubbkamerat Pedersen om debutanten.

Nederlenderen Sven Kramer leder EM etter første dag. Håvard Bøkko er beste norske på en fjerdeplass.