Start og Viking møttes sist i eliteseriesammenheng i 2007. Den gangen ble oppgjøret i Kristiansand det mest dramatiske av de to.

Kampen endte 1-1, men oppgjøret er mest husket for krangelen mellom Kristofer Hæstad og Peter Ijeh.

Det var april. Sør Arena var fullsatt til stadionåpningen. Flomlysene skinte, og det var intenst og tøft, akkurat sånn nabo-oppgjør skal være.

Men det var en episode som satte fyr på hele kampen.

En albue skal ha truffet Doffen i ansiktet. Den tilhørte Peter Ijeh. I tillegg skal han ha snytt seg på Atle Roar Håland. Det kokte. Etterpå går Hæstad over ende. Viking får frispark, og Ijeh, Doffen og Håland står i begivenhetenes sentrum.

I tumultene haglet det med beskyldninger om rasisme, albuer og snørr. Dette er noe av det som ble sagt etterpå:

«Fucking black monkey»

Ifølge Ijeh skal Kristofer Hæstad ha sagt «Fucking black monkey», til nigerianeren etter hendelsen der Ijeh satte albuen i ansiktet på Hæstad.

Til TV 2 sa Ijeh at også Atle Roar Håland skal ha kommet med «stygge ord» rettet mot ham.

Doffen: — Først satte han albuen i ansiktet mitt, så snøt han seg på Atle Roar Håland for deretter å sparke meg umotivert ned da ballen var et helt annet sted på banen. Han forsøker nok å flytte fokus over på noe annet fordi han forgrep seg på oss.

Les om episoden alle snakket om her.

På banen ble det også kjempet. Søren Berg sendte Viking i ledelsen etter 74 minutters spill. To minutter senere utlignet Ygor for hjemmelagt, og kampen endte 1-1. Over 14.000 tilskuere tilstede på Sør Arena.

Viking best i Stavanger

I slutten av juli samme år møttes lagene på Viking stadion. Viking var best og vant 2-0 etter mål av Peter Ijeh og Nicolai Stokholm. Les mer om kampen her.)

Sesongen 2007 endte med nedrykk for Start og trener Stig Inge Bjørnebye, mens Uwe Röslers mannskap endte som nummer tre etter Brann og Stabæk.

I 2006-sesongen vant Start oppgjøret i Stavanger 2-1 etter overtidsmål av Atle Roar Håland på straffe. Alexander Ødegaard førte hjemmelaget i føringen etter fem minutters spill, mens Jon Middtun Lie utlignet for Start i 2. omgang. I kampen i Kristiansand vant Start 3-1 etter to selvmål av Viking (Soma og Gaarde) og igjen et sent straffemål av Håland.

I Starts sølvsesong, i 2005, vant sørlendingene hele 5-2 på Kristiansand stadion. Rødt kort fikk daværende Viking-spiller Bjarte Lunde Aarsheim (som senere ble Start-spiller), Egil Østenstad, som i dag er sportsdirektør i Viking, utlignet til 2-2 rett etter pause.

Ingen av målscorerne i kampen spiller i dag for de respektive klubbene.

Hvordan går det denne gangen? Ta debatten her!