OBERSTDORF: Han er beskrevet som en maskin. Men på den klassiske fellesstarten i Oberstdorf var Tour-lederen tilbake som menneske.

Røa-gutten havnet på resultatlistens andre side, på 23. plass, 56 sekunder bak vinneren Alexei Poltoranin. Nå er ledelsen ned til toer Petter Northug krympet til 47,2 sekunder.

— Det var en bekmørk dag på jobben. Det er sånne dager man ikke skal ha i Tour de Ski for å være med å kjempe helt i toppen, sa Johnsrud Sundby da han tuslet gjennom intervjusonen på skistadion i Oberstdorf.

— Hva er grunnen til at dette skjer?

Det var ingen nordmenn på pallen onsdag. Russiske Aleksej Poltoranin vant 15-kilometeren i Oberstdorf. Foto: Kim Nygård

— Det er vanskelig å oppsummere 10 minutter etter at jeg har gått i mål. Jeg må bruke litt tid i dag og se hva som ikke gikk bra. Det er tre distanser her og det er mye å ta tak i. Så skal jeg konkludere for meg selv.

Treneren: Hadde dårlige ski

Johnsrud Sundby ville ikke skylde på skiene.

— Vi skal oppsummere med gutta som har med det å gjøre og så skal vi finne ut av det, sa 31-åringen.

Men både landslagstrener Trond Nystad og Petter Northug bekreftet at Tour-lederen hadde dårlige ski.

— Han hadde ikke optimale ski, og når man ikke har optimale ski og et blir litt bakglatt så blir det en tung dag, sa Nystad.

— Han hadde dårlige ski og da har du ikke en sjanse. Jeg hadde dårlige ski i Toblach (før jul) og da var jeg fire minutter bak. Han er bare 40-50 sekunder bak og viste at han fortsatt er ei maskin, konstaterte Northug.

Johnsrud Sundby var svært skuffet etter rennet.

— Det er for jævlig. Hadde det vært en vanlig World Cup-helg og et løp der det kun ble delt ut World Cup-poeng, så ville det vært greit. Men her er det sekunder og minutter som går i sekken på meg. Det er jo sånn det er i Tour de Ski, at det er slike dager du ikke skal ha.

- Når hadde du sist en sånn dag?

— Det var vel under NM i fjor.

- Det er ikke snakk om sykdom?

— Nei, jeg har ikke det. Lungene har til og med vært stabile og bra de siste dagene, så jeg kan ikke skylde på annet enn at man innimellom får noen drittdager.

Han tok ut mye krefter under tirsdagens klassiske sprint. Men mener likevel at det ikke er grunnen til kollapsen.

— Det var flere av gutta som gikk sprint som var oppe der, jeg kan ikke skylde på det. I dag var jeg bare rævva.

- Når kjente du at det ikke var din dag?

— Jeg kjente det ganske tidlig. Da jeg skulle opp for å kjempe om den første spurten kjente jeg at dette kom til å bli en fotbannet tung dag.

- Er du bekymret?

— Ja, dette trives jeg dårlig med. Jeg må legge denne dagen fort bak meg og begynne å se på neste renn, som er allerede fredag.

Blytungt for jubilanten

Han var ikke alene om å slite. Det var visse fortventinger til Northug på hans 30-årsdag i en fellesstart. Men det ble for tungt for trønderen, som ble nummer ni.

— Jeg vurderte å slippe meg ned sammen med Martin. Jeg var helt kjørt. Hadde jeg sluppet på femterunden ville Ustiugov gått forbi meg i sammendraget. Jeg så også at han slet på runde fire og fem, men også han beit seg fast. Vi hadde en mental krig ettersom vi kjemper om andreplassen og tredjeplassen i sammendraget. Det var faktisk det som gjorde at jeg klarte å bite meg fast, fastslo Northug.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: