— Jeg har funnet to narkomansprøyter og en kniv, forteller André Torres Lunde (9).

— Finner vi sånne ting så må vi si fra til en voksen, forklarer Jonathan Hertzberg (9).

Begge trekker litt på skuldrene når BT spør mer om det, men erkjenner at det er skummelt. Særlig når det er sprøytespisser der.

— Jeg så en dame en gang som hadde tatt litt masse narkotika. Det var skummelt, sier Jonathan.

Ser etter sprøyter

Vi befinner oss på banen til Ny-Krohnborg et steinkast unna Strax-huset der de snart skal få byens eneste sprøyterom. Her har de opplevd at det er blitt lagt igjen sprøyter på benkene, at noen har stukket dem i kunstgresset ved benkene – og at de er lagt rundt klubbhuset. Problemene har økt etter at de narkomane ble forvist fra Nygårdsparken.

— Vi har jo vært her i noen år, og er vant med hva vi skal se etter. Så vet vi hva vi skal si til barna på forhånd, hva de får lov til og ikke. Sparkes ballen over gjerdet, så er det ikke alle plasser de får lov til å hente den. Vi sender heller ikke barn alene ned på banen lenger, for vi vet ikke hvem de kan møte på, sier Elisabeth Thunström, mor til en av guttene som trener på banen.

Rune Vatle er far til en av guttene på laget, og har lang erfaring fra området.

— Det har jo vært mye gale her fra gammelt av, men så kom det seg veldig. Folk skrøt av området, og ble glad i stedet. Nå er det tilbake til gammelt. Ungene kan ikke leke rundt et tre uten å måtte se etter en sprøyte, sier Vatle.

Han forteller om en episode tidligere denne måneden.

— Det satt en gjeng borte ved det ene bordet der, de var helt borte vekk, drev å styrte på med noe som etter all sannsynlighet var tyvegods. Da sto det sivilt politi rett utenfor porten under hele treningsøkten. Før tenkte vi ikke over det, men nå kan vi ikke sende ungene hit alene. Vi kan heller ikke sette fra oss sykler eller annet i området, påpeker han.

— Å legge så mye på ett sted er spesielt, sier de.

Vil ikke skremme noen

— Vi må ta opp problemet, men vi vil ikke skremme noen. Vi vil fylle banen opp med folk. Jo mer aktivitet her er, jo mindre attraktivt blir det for dem. Vi ønsker ikke å snakke området vi er så glade i ned, men sette fingeren på et problem. Vi som er her har det virkelig fantastisk sammen, sier Michael Hertzberg.

BRUKERUTSTYR PÅ BANEN: I Ny-Krohnborg har de funnet brukerutstyr i kunstgresset og rundt klubbhuset. De frykter at miljøet rundt Strax-huset vil bli vel stort og konfliktfylt. De synes ett sprøyterom i Bergen er for lite. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Han er trener for gutter-2007 til Ny-Krohnborg, og skrev for en tid siden et innlegg i BT om "Blodbyen". Her fortalte han blant annet om en episode der en knivstukket person kom opp på banen da han hadde trening.Hertzberg og fotballklubben har ikke noe imot at Strax-huset er i området. Tidligere i måneden lånte han bort en ball til noen derfra som oppførte seg fint – og som da fikk stå å skyte litt på et ledig mål på banen.

Det de reagerer på, er at man nå virker å ha plassert hele miljøet i nabolaget.

— Ingen her hadde reagert om en tredel av dem hadde holdt til her. Vi ønsker jo på ingen måte å jage folk vekk, vi ønsker bare å gjøre det beste ut av det.

Ingen grunn til frykt

— De fleste på laget vet hvordan brukerutstyr ser ut, og det er de litt unge til, sier Hertzberg.

Også sportskoordinator i klubben ser utfordringene.

— Dette er jo ikke ønskelig, selvfølgelig, men disse menneskene må jo ha et sted å være. I fjor klaget vi, da fant vi blant annet en del brukerutstyr på banen og rundt klubbhuset. Kommunen har gjort sine tiltak, men alt kan jo bli bedre. Det er viktig at dette følges godt opp slik at vi kan fortsette vårt arbeid i klubben, sier Eugene Sebastian.

Han er opptatt av at det ikke skal spres frykt, og mener at det er det ingen grunn til.

— Vi voksne gjør dette til en trygg plass å være. Det er alt det som skjer rundt som ikke er like heldig, påpeker han.

En ting er i alle fall helt klart:

— Ett sprøyterom er ikke nok. Dersom de kan fordele det litt, så vil man få en bedre dynamikk, mener de.

— Jeg forstår at mange foreldre kjenner på en utrygghet og en usikkerhet. Situasjonen i området rundt Strax-huset er uholdbar, og vi jobber hele tiden for at området skal være trygt å ferdes i. Det er blant annet derfor vi nå oppretter en egen vektertjeneste i området. Det er trist at barn blir eksponert for dette, og vi jobber intensivt for at brukerutstyr blir ryddet og kastet på en trygg måte, sier sosialbyråd Erlend Horn.

Sosialbyråden sier at det per i dag ikke er planlagt flere sprøyterom i Bergen.

— Det er nok ikke behov for det heller før vi får endret lovverket slik at vi kan få på plass et brukerrom som tillater andre stoffer enn heroin og andre inntaksmåter enn injisering. Vi både har og vil fortsette å ha ulike lavterskeltilbud i ulike deler av byen. Når vi neste år får på plass MO-Senter i Åsane håper vi at dette også virker dempende på miljøet rundt Strax-huset – nettopp fordi vi sprer miljøet.

Sprøyterommet skal åpnes i høst.