Å sammenligne idrettsutøvere fra forskjellige epoker er vanskelig. Men Johann Forfang har i en alder av bare 20 år allerede kommet i en posisjon der han er tidenes beste idrettsutøver som er født og oppvokst i Tromsø.

Han har tatt stegene opp år for år på lista over årets idrettsutøvere i Tromsø.

Nummer tre i 2013, nummer to i 2014. Og endelig hoppet han helt til topps i 2015. Den beskjedne 20-åringen fra Slettaelva på Kvaløya slo igjennom i verdenscupen i tyske Engelberg i desember for ett år siden. Siden da har han ikke sett seg tilbake, og har i høst etablert seg helt i den ypperste verdenseliten. I skrivende stund, før den tradisjonsrike hoppuka i Mellom-Europa går i gang er Forfang nummer fire i verdenscupen sammenlagt.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Det er en krevende øvelse å sammenligne tidligere vinnere mot nåværende på en slik liste, men Johann Forfang slik jeg ser det den mest suverene eneren i denne kåringens historie. Ikke fordi han nødvendigvis har svake konkurrenter på lista, men fordi prestasjonene i seg selv er så sterke.Forfang har i 2015 vunnet gull både individuelt og for lag i junior-VM, tatt tre pallplasser i verdenscupen og vært stabil i toppen av en mildt sagt marginal idrett.

Disse resultatene er så solide at han av Jonny Hansen – tidligere redaktør i herværende avis, og blant landsdelens fremste idrettshistoriker – anerkjennes som den største av alle idrettsutøvere fra Nordens Paris.

Det er vanskelig å si seg uenig. Tromsø by har tidligere hatt en rekke både individuelle utøvere og lag som har prestert på øverste nasjonale nivå. Men internasjonalt er det langt færre. Hundekjører Anita Andreassen, svømmer Noel Pedersen, friidrettsutøverne Martin Rypdal, Jim Johansen og Henry Olsen, taekwondoutøverne Vibeke Jensen og Hanna-Kirsti Schrøder samt skytter Anton Dahl har alle deltatt i store internasjonale mesterskap. Steinar Nilsen spilte i den italienske eliteserien i fotball for storklubbene Milan og Napoli. Men uten å ta noe fra disse utøvernes sterke prestasjoner har Johann Forfang i 2015 overgått dem alle. Skihopping har både i Norge og en rekke europeiske land en høy stjerne, og helt i teten finner vi per i dag en tromsøværing.

Ingen vet hva en idrettskarriere bringer videre, men det siste året kan potensielt være starten på en fantastisk karriere. Garantier finnes dog ikke. Forfangs lagkamerat Rune Velta var Norges VM-konge i Falun i februar der han tok fire medaljer – blant annet to gull. I høst har han vært helt ute av det, og var ikke i nærheten av å være de seks som får delta i hoppuka om noen dager.

Tromsø har en stjerne i Trondheims-bosatte Johann Forfang. Målet om å skrive seg inn i historiebøkene er godt innenfor rekkevidde.