James Wilson er et relativt ukjent navn for de fleste, men i går fikk unggutten en pangdebut for Manchester United. 18-åringen scoret to mål da United slo Hull 3-1 i sesongens siste hjemmekamp.

Ifølge TV 2s kommentator Kasper Wikestad er Wilson den fjerde yngste til å score to mål i Premier League. Michael Owen, Wayne Rooney og Michael Bridges er de tre som var yngre.

— Wilson er en kjapp angrepsspiller med goalgetteregenskaper. Han er åpenbart et enormt talent med et godt hode, sier Bård Skaar Viken, lederen i Manchester Uniteds norske supporterklubb.

- Restriksjoner for juniorene

Det er imidlertid ikke den eneste måten Wilson skiller seg ut fra mengden på. Han er en av relativt få spillere i dagens internasjonale toppfotball som spiller i svarte fotballsko.

I en hverdag hvor de fleste spillere på toppnivå bruker sko i alle regnbuens farger, virker Wilson å ha tatt til seg Sir Alex Fergusons kommandoer fra noen år tilbake. I 2010 forlangte managerlegenden at alle juniorspillere skulle bruke svarte fotballsko, ifølge Daily Mail.

— Restriksjonene er i utgangspunktet for juniorlaget. De er blitt fortalt at de må holde seg til svart. Når man kommer opp på førstelaget eller skal spille for reservene er det ikke noen restriksjoner. Men hvis du spiller med sterke farger og ikke spiller bra, kan du regne med å få høre det, sa tidligere United-spiller John O'Shea.

I likhet med Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen, var Sir Alex en sterk motstander mot å gi unge spillere for mye oppmerksomhet på et for tidlig stadium i karrieren.

— Fotball spilles i svarte sko med hvite striper. Jeg har ingen sans for det derre farge-orkesteret, sa Eggen i sin tid som RBK-sjef.

TALENT: James Wilson fikk sjansen fra start mot Hull. Foto: Digitalsport

— Må beholde fotfestetI Manchester United skulle skoreglementet være et tiltak for å beholde talentenes fokus. I omgang med verdensstjerner som Wayne Rooney, Ryan Giggs og Robin van Persie kunne enhver ungdom miste fotfestet, men Ferguson, som gikk av som manager etter fjorårssesongen, visste å stille krav.

— Sir Alex liker ikke at unge spillere får for høye tanker om seg selv. Han mener at de bør beholde føttene på jorden, sa en kilde i klubben i 2010. Lederen av Uniteds supporterklubb har aldri hørt noen bekreftelse på at Ferguson skal ha gitt en slik ordre rundt skobruken, men mener det høres ut som noe skotten kunne ha vedtatt.

— Det er mange skrevne og uskrevne regler i en klubb. Det at Wilson spilte i svarte sko i går kan være en tilfeldighet, men kan nok også være et eksempel på klubbreglement som kommer til overflaten, sier Skaar Viken.

SPORTSDØGNET: