HAR TROEN: Sander Sagosen mener det er mulig for Norge å overraske og ta med seg medalje hjem fra EM i Polen. Foto: CHRISTIAN SKARE STENDAL

KATOWICE (adressa.no): Han skal kanskje ikke gi opp håndballkarrieren for å gå inn i avisbransjen med det første, men Sander Sagosen er alltid offensiv.Så også når Adresseavisen foran fredagens EM-start mot Island ba ham tegne ut sin drømmeforside etter endt håndball-EM i Polen.

«Norge tar første medalje i et herremesterskap» er tittelen, akkompagnert av en fiffig liten strekmann med medaljen hengende rundt halsen.

— Det er meg. Og så må jeg glise, sier han mens han tegner.

- Må sette laget først

Offensivt, ja, men det er faktisk hakket mer forsiktig enn da han fikk nøyaktig samme spørsmålet – uten å måtte tegne selv – da han var hjemme i Trondheim på juleferie.

— Skal vi drømme nå, etter å ha sett på damemesterskapet (Norge tok VM-gull i Danmark i desember) blir det: Sagosen leder håndballgutta til EM-gull, sa han da.

Nå poengterer han imidlertid – i god norsk tradisjon:

— Vi må sette laget først nå.

Før han følger opp – kanskje litt mer unorsk igjen:

— Jeg regner med at jeg som trønder blir trukket frem i Adresseavisen.

Og får bekreftet at joda, det blir han nok.

— Ja, det er god stil, sier Sagosen.

Trenger flaks

Han er i godt humør foran sitt første mesterskap der han skal være en av de sentrale spillerne på laget.

— Hva skal til for å oppnå den forsiden du har tegnet?

— Det er litt tilfeldigheter. Vi må ha litt flaks og få i gang spillet vårt. Vi må være på topp i hver kamp, og da kan vi slå alle. Men vi kan også tape mot alle om vi ikke er på, poengterer han.

Norge har vært rimelig heldig med trekningen i det innledende gruppespillet. Island, Kroatia og Hviterussland er alle mulige å være på talefot med, og laget har som mål å gå inn i hovedrunden (der de tre beste lagene i Norges gruppe møter de tre beste i gruppe A, som består av Frankrike, Polen, Makedonia og Serbia) med poeng i banken.

Nøkkelkamp i starten

For å få til det bør Norge vinne minst to av de tre gruppespillkampene. Og fredagens kamp mot Island blir en nøkkelkamp.

— Om både vi og Island spiller mot vårt beste, vinner vi. Vi er et bedre lag om vi spiller bra, sier Sagosen, og får støtte av landslagssjef Christian Berge.

— Men vi er avhengige av at kollektivet fungerer. Dette er uten tvil en nøkkelkamp. Skal vi ha med oss poeng i mellomspillet har vi ikke mulighet til å gi bort noe, sier han.

Vil ha lagbilde

Også Berge har blitt utfordret til å lage sin drømmeforside. Noe motvillig tegner han 13 ringer på arket han får foran seg. De representerer hele laget.

— Min forside hadde vært et lagbilde. Alle har gjort rollen sin og oppgaven sin det beste de kan. Hva som står under, og hvor langt vi kan komme, vet jeg ikke.

FOKUS PÅ LAGET: Landslagssjef Christian Berge poengterer at han ikke har tenkt lenger enn til åpningskampen mot Island. Dessuten vil han ikke lage en forsidetittel. Det må pinadø journalistene selv klare, mener han. Foto: CHRISTIAN SKARE STENDAL

— Du får ikke hovedoppslaget etter en niendeplass…?- Det kan godt være, men jeg vil helt klart ha et lagbilde hvor vi smiler og jubler.

Men en tittel vil han ikke lage.

— Det er jaggu meg en journalists oppgave, og ikke min!