— Jeg er hakket sterkere nå, sier Alstad.

Byåsen har tre seire, to tap og en uavgjort i seriestarten. Nå gleder Ida Alstad seg til å vise styrke mot Nordstrand i Trondheim Spektrum søndag ettermiddag. Under Samspillkonferansen i Trondheim i går, fortalte hun om veien tilbake etter skaden som skjedde i romjula.

JUBEL: På 11 dager vant Ida Alstad EM-gull med Norge, hun ble dansk cupmester med FC Midtjylland og hun ble akillesoperert. - Det var god jul og dårlig nyttår, for å si det sånn, sier Byåsen-stjernen. Foto: Privat

Kjører serier med 100 kilo på stanga

Med sine 171 centimeter, ruver ikke Ida Alstad blant backene på en håndballbane. Å være sterk har derfor vært et hovedfokus for henne helt siden hun ble landslagsspiller i 2008-sesongen.

— I møtet med spillere som er 20 centimeter høyere enn meg og mye tyngre, må jeg kompensere med ekstra kraft, sier Ida Alstad.

Hun har to til tre styrketreningsøkter i uka, og hun har 100 kilo på stanga når hun kjører to serier med fire repetisjoner. Når hun løfter markløft, ligger det 90 kilo på stanga. Da kjører hun tre serier med fem repetisjoner.

ALTERNATIVT: Selv om hun ikke kunne bruke foten, kunne Ida Alstad trene resten av kroppen. Å trene kjernemuskulatur med skinne kunne være utfordrende, men var nyttig trening. I ukene rett etter operasjonen mistet Ida Alstad fem kilo muskler. Først i sommer opplevde hun at styrken var tilbake på det nivået det skal. Foto: Privat

— Det er nesten ti kilo mer enn før skaden. Jeg har ikke testet maksstyrken, sier hun.

Gjemte seg for andre

Hun har lært seg å like styrketrening og har for lengst skjønt viktigheten av det. Det har hjulpet med opptreningen etter operasjonen i Danmark nyttårsaften.

— Å, så tynne bein du har, kunne folk si til meg etter at operasjonen. Det var ikke noe særlig å høre, sier Alstad.

ALTERNATIVT: Selv om hun ikke kunne bruke foten, kunne Ida Alstad trene resten av kroppen. Å trene kjernemuskulatur med skinne kunne være utfordrende, men var nyttig trening. I ukene rett etter operasjonen mistet Ida Alstad fem kilo muskler. Først i sommer opplevde hun at styrken var tilbake på det nivået det skal. Foto: Privat

Da hun kastet skinna og krykkene, var det dager hun skygget unna styrketreningen i treningsstudioet i førsteetasjen på Toppidrettssenteret og i stedet valgte å løfte vekter i lokalene til fysioterapeutene som holder til øverst i samme bygg.— Jeg gjemte meg unna hos fysioterapeuten. Det var det færre folk som kunne se meg. Jeg var redd for at andre skulle se hvor svak jeg. Det var flaut å bare løfte 30-40 kilo i starten. Du føler at du blir vurdert når du har et kjent fjes, sier 30-åringen.

Tenkte aldri på dato for comebacket

Samtidig har hun hele tida vært bevisst på at det kom til å ta tid å bygge seg opp igjen.

STØTTE: Med hjelp av temaet i Byåsen og Olympiatoppen har Ida Alstad trent seg tilbake til håndballbanen etter akillesperasjonen nyttårsaften. Slyngetrening har vært en viktig del av den alternative treningen for Byåsen-spilleren. Foto: Privat

— Jeg ville komme tilbake på håndballbanen best mulig, ikke raskest mulig. Jeg er på topp fysisk, nå må jeg bruke kraften riktig på banen, sier hun.Fysioterapeut Gaute Sunde ved Trondheim Idrettsklinikk er blant dem som har fulgte henne tett siden operasjonen.

— For Ida ble det viktig å finne ut hvordan hun kunne trene resten av kroppen med en slik skade. Målet for henne ble å bli bedre og trene mer på ferdigheter som hun ellers ikke har tid til i sesongen, fortalte han deltakerne på seminaret.

Ida hovedmotivasjon under opptreningen, har vært å kunne være med å kjempe om en plass i OL-troppen neste år. Underveis har hun satt seg delmål.

TOK BEINA FATT: Å trene styrke er viktig for Ida Alstad, men hun innrømmer at hun kan bli lei av timene inne på et treningssenter. Da er det godt å ta beina fatt, som i påska, da hun gikk til fots, mens de andre gikk på ski i påskefjellet. Foto: Privat

— Det første målet var å komme i fysisk form igjen, på samme nivå eller høyere enn det jeg var før skaden. Det andre målet er å finne plassen min i Byåsen og komme tilbake på toppnivå på banen. Det tredje målet er å satse mot landslaget og OL2016, sier hun.

Ble dratt i pulk

Av idrettskolleger som selv har vært skadet fikk hun råd om å ta seg tid til å gjøre andre ting i skadeperioden.

— Jeg har reist, vært på hytta og vært i familieselskaper. Jeg har gjort ting jeg ikke har hatt tid til før, sier Byåsen-spilleren. Å være ute frisk luft har betydd masse for henne.

I FRISK LUFT: Pulk eller akebrett ble løsningen for Ida Alstad når hun ville ut på tur i ukene etter akillesoperasjonen. Foto: Privat

— I påska gikk jeg turer i skiløypene innover fjellet. Det var helt fantastisk, og i starten etter operasjonen ble jeg dratt på akebrett eller i pulk, ler hun.Torsdag gjennomførte hun det hun beskriver som sesongens beste trening med Byåsen.

— Vi skal knuse lagene som ligger under oss på tabellen. Vi har spilt mye bra forsvar, men trenger mer bredde i spillet vårt, sier hun.

At både laget og hun selv svinger i prestasjonene motiverer henne. Tapet mot Tertnes sist tenner henne ekstra.

— Hvis noe går dårlig, så gir det meg motivasjon til å jobbe med det, sier Ida Alstad.

NB! Kampstart mot Nordstrand er allerede klokka 16 søndag.