Da Per-Mathias Høgmo og laget forlot rampelyset en lang periode etter nederlaget i Budapest, falt det sammen i tid med at langrennsløpere, alpinister og hoppere pakket skiene ut av posen. Fire måneder senere har de sistnevnte gitt det norske folk tidenes vintersesong.

Nå er det fotballguttas tur til å få flomlyset på seg igjen. De har en betydelig reparasjonsjobb å utføre.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Landslagets problem sist vi så dem var ikke at de tapte de viktigste landskampene på ti år. Problemet var at de tapte dem på en litt ynkelig og ubegripelig måte, med et laguttak ingen forsto og en gjennomføring der vi ble for små både fysisk og taktisk underveis. LES OGSÅ:

Mer av det samme

Høgmos svar på utfordringene kan ved første titt på troppen være av typen "mer av det samme". Det er en tropp nesten kjemisk fri for fornyelse. Det kan virke som et dristig grep, for avslutningen på fjoråret nærmest ropte på nytt blod inn. Det er imidlertid noen gode grunner til at det er blitt sånn.

  • U 21-landslaget spiller samtidig mot Spania og Nederland. Da er det meningsløst å ta spillere vekk fra 180 minutter mot de to VM-finalistene fra 2010 til fordel for færre minutter mot betydelig mindre spennende motstand – A-landslag eller ei.

  • Noen av navnene er de samme, men klubbnavnene er fornyet. Alexander Søderlund og Ole Selnæs har byttet oppkjøring med Rosenborg til fordel for sesong i Frankrike, Martin Linnes har byttet Molde med Istanbul.

  • Vi har ikke spillere som er bedre enn de som er med, med unntak av et par om er skadet.

Litt enkelt sagt: Problemet er ikke å ta ut troppen, men å ta ut laget slik at det blir best mulig. Mitt forslag: Gå tilbake til det som fungerte i fjor høst, før kampene mot Ungarn.

Da hadde vi et lag med en riktig balanse, der duellstyrke, løpskraft og rutine var grunnmur. Å tro at vi kan komme oss til VM 2018 uten dette som basis er naivt.

LES OGSÅ:

Innovativt system?

Da Høgmo startet jobben og blant annet snakket om et «system så innovativt at verden knapt hadde sett maken», var det enkle prinsipper som lå til grunn.

4-4-2, der kantene skal tidlig inn, backene skal være breddeholdere offensivt og sentrallinjen skal være limet i laget er ikke nytt. Det trenger det heller ikke være så lenge det er smart. Da er det på tide å sette dette ut i praksis igjen. Det tøffeste valget blir å velge mellom sine mest tro tjenere – eller formspillere.

Det starter bakerst.

Ørjan Nyland har vært førstevalg, og har greid seg godt. Han sitter på benk i samme liga der konkurrent Rune Jarstein storspiller. Det gjør at veteran Jarstein bør steppe inn igjen nå.

Even Hovland har spilt totalt ni minutter de siste fem kampene for Nürnberg. Det gjør at det er tid for å splitte paret som ble fast i fjor, Hovland og Vegard Forren. Forren og Håvard Nordtveit bør spilles inn som et par – i alle fall få muligheten til det.

Backene Haitam Aleesami og Martin Linnes har de offensive kvalitetene som skal til i den måten å spille fotball på.

Glitrende Skjelbred

Per Ciljan Skjelbred bør få spille der han spiller glitrende i hverdagen, sentralt. Hvem han bør få med seg er verre. Stefan Johansens posisjon er truet etter en sesong der han har vært sterkt varierende i Celtic. Ole Selnæs har startet to av fire siste ligakampene i Frankrike. Nysgjerrigheten etter hvor han står, og egenskapene hans som en mulig ny general på midtbanen, gjør at han ville vært mitt valg. Rosenborgs formspiller Fredrik Midtsjø bør selvsagt også testes. Han har frekvensen og ferdighetene til å være mer enn en "programhelt" på dette nivået.

Dette laget har få naturlige kanter. Det er derfor den store muligheten for spillere som Jo Inge Berget og Valon Berisha til å markere at det er de som skal være naturlige førstevalg i fremtiden.

Med Kings forfall blir Alexander Søderlund og Adama Diomande en naturlig spissduo. De har egenskaper som utfyller hverandre. Fredrik Gulbrandsen er en annen type spiss og strålende å ha når kampene åpner seg.

«Prosjekt gjenreising» har startet.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og bli med på innsiden av Champions League: