DRAMMEN (aftenposten.no): Trenerne mener det viktigste er å fortsette med samme opplegg som har fungert til nå.

Heidi Weng ble vraket fra den klassiske sprinten i Falun-VM. Onsdag slo hun kraftig tilbake, passerte Marit Bjørgen på oppløpssiden og hadde bare Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlisten.

Etter et tungt VM, der gullet på stafetten ble det eneste lyspunktet, har Weng fått en solid opptur med to annenplasser. Nå har hun allerede begynt å se fremover mot de neste sesongene.

Derfor har hun allerede bestemt seg for å være ekstrem, så ekstrem at det kanskje blir en skikkelig smell neste sesong.

— Neste år er det ikke mesterskap. Jeg skal kline til og prøve å trene veldig mye, i overkant av det jeg tåler. Blir det en smell, så blir det en smell, sier hun til Aftenposten i målområdet i Drammen sentrum.

Går det ikke veien neste sesong, tror hun gamblingen vil lønne seg til VM- og OL-årene som følger etter.

Vil få mer muskler

Når tallene i treningsdagboka skal summeres etter denne sesongen kommer Weng ut med rundt 800 timer. De siste årene har 23-åringen lagt på 50 timer i året. Nå er hun klar for å teste grensene.

— Jeg må få testet ut hvor mye trening jeg egentlig tåler.

Weng har fulgt med på det de ett år eldre Falla og Ingvild Flugstad Østberg har gjort siden tiden de hadde sammen som juniorer. Skiløperen fra Ytre Enebakk vil følge deres eksempler. Første grep blir å bygge muskler.

— Jeg ser at de har fått sterkere kropp. Jeg må trene mer styrke, for jeg er veldig dårlig på det. Jeg er veldig svak i beina, og må gjøre noe for å knekke koden på disse sprintene.

Må ikke sammenligne

Trener Roar Hjelmeseth ser det som sin oppgave å holde eleven i tøylene.

— Hun har sine dager der hun har veldig liten tro på seg selv, og så har hun noen dager da hun har ekstremt stor tro på seg selv. Så vi må kanskje prøve å finne en balanse på ting, der hun ikke psyker seg ut, men heller ikke får for stor tro på seg selv.

Han minner om at Weng før søndagens tremil i Holmenkollen ligger på annenplass i verdenscupen sammenlagt, og at det kun er Bjørgen som er foran henne på den listen. Derfor mener Hjelmseth det er naturlig å følge den utviklingen som hun har hatt i treningsarbeidet de siste årene.

Marit Bjørgen og Therese Johaug klokker inn flere treningstimer enn Weng, men slik skal det også være.

— Vi har fokusert på at hun ikke skal sammenligne seg for mye med dem. Hun må ta ting i sitt tempo.

Ikke bli hodeløst

Hovedtrener Egil Kristiansen mener Weng er den på laget som tør mest å ta seg noen fridager når det er nødvendig, og gjøre ting på sin egen måte innimellom.

— Kjenner jeg Heidi rett så klarer hun å ta de rette grepene så det ikke blir helt hodeløst, sier mannen som sier at han skal bestemme seg i løpet av mars måned for om han fortsetter som sjef for norsk kvinnelangrenn.

Det var ingen tvil om at Weng i går satte ekstra stor pris på å passere Marit Bjørgen på oppløpssiden, mest fordi hun mener Bjørgen ikke husker at Weng også slo henne på en etappe i minitouren i Falun i fjor.

— Nå har hun fått det med seg, gliste Weng etterpå.

Verdens beste kvinnelige skiløper forstår hvorfor Weng har lyst til å teste grensene sine i tiden fremover.

— Heidi er en veldig smart jente og veldig flink til å lytte til kroppen sin. Hun har sikkert lyst til å satse og prøve å se om hun takler mye trening, sier Bjørgen.

Brandsdal-dobbel

Det ble firedobbelt norsk også på herresiden i Drammen.

Eirik Brandsdal fulgte opp helgens seier i Lahti på beste måte, og vant foran Finn Hågen Krogh (som vant sprintcupen sammenlagt). Ola Vigen Hattestad tok den siste pallplassen, mens Sondre Turvoll Fossli ble nummer fire.

— Det var veldig deilig, rett og slett. Jeg følte meg bare sprekere og sprekere. Det er jo den beste følelsen man kan ha når man går sprint. Jeg har lite å klage på, sa en meget opplagt Brandsdal.