Det hevder den amerikanske journalisten og forfatteren David Epstein som er i Norge nå.

Fokuset på bruken av astmamedisin blant idrettsutøvere både med og uten en diagnose handler ikke bare om Norge og langrenn. David Epstein har skrevet om overdreven bruk av bl.a. astmamedisin (ekstern lenke) blant noen av verdens beste langdistanseløpere.

Noen av dem som ble trent av den tidligere maratonstjernen Alberto Salazar, hevdet at det både ble eksperimentert med kjente dopingpreparater som testosteron, og at utøverne ble gitt medisiner de ikke trengte, deriblant astmamedisin. Det siste ble gjort i håp om at det skulle ha en prestasjonsfremmende effekt. Løperne vitset seg imellom at det ikke var nok å være rask for å komme på laget til Salazar, man måtte også ha resepter for medisiner for enten astmamedisin eller for stoffskiftehormoner som dannes i skjoldbrukskjertelen.

Den amerikanske treneren Alberto Salazar benektet på det sterkeste anklagene om at noen av hans utøvere hadde misbrukt medisiner. Foto: NTB Scanpix

— De sykeste i verden

— Det handlet om deres aggressive bruk av foreskrevne medisiner. Utøverne hadde fått resepter, men slik de brukte medisinene måtte de ha vært de sykeste 20-åringene i verden. Flere av utøverne vi intervjuet fortalte at de hadde fått beskjed av sin trenere om å bruke medisinen helt annerledes enn det legen hadde foreskrevet, forteller Epstein.

Bakgrunn:

— Jeg skjønner at eliteutøvere blir behandlet annerledes enn vanlige personer. Det er ting som vil plage dem som ikke en vanlig person vil plages av. Så det er en tynn linje her. Men jeg tror mange har passert den linjen nå, sier han.

Salazar benektet på det sterkeste anklagene som kom fra flere hans utøvere, og forlangte at påstandene skulle trekkes tilbake.

— Det ble selvsagt aldri gjort. Faktisk kom flere utøvere til oss i etterkant og bekreftet påstandene, forteller Epstein til Aftenposten.

David Epstein er en prisbelønt journalist i Sports Illustrated og Pro Publica hvor han skriver om idrettsvitenskap, medisin/doping og olympiske leker. Epstein er nå i Norge som gjest hos kulturfestivalen ”The Big O” og sitter torsdag i et panel på Litteraturhuset der emnet er kritisk sportsjournalistikk. Han skal også holde et foredrag om vitenskapen som gir suksess i langdistanseløping, etterfulgt av en debatt med Ingrid Kristiansen.

Samtidig kommer hans bok ”Idrettsgenet” ut på norsk.

Bruken av ADHD-medisin gikk i taket

Epstein har også skrevet mye om doping i de amerikanske proffidrettene som for eksempel baseball og amerikansk fotball.

— Der beskyttes utøverne av sine fagforeninger som kjemper for alt. De vil ha penger for alt, også for utvidet dopingtesting. Det gjør at testingen på langt nær er så omfattende som WADAs.

— Så snart Major League Baseball begynte å dopingteste for amfetamin , gikk antallet utøvere som fikk resepter for ADHD-medisin i taket. I den medisinen er det amfetamin, så svært mange fikk plutselig en resept for det, forteller han.

Etter at amfetamin ble forbudt i Major League Baseball, fikk mange spillere en resept på ADHD-medisin som inneholder amfetamin. Barry Bonds, på bildet, ble dopingtatt for bruk av anabole steroider. Foto: NTB Scanpix

På flyet fra USA til Norge ble han klar over at WADAs database var blitt hacket av russere. Medisinbruken (som var godkjent av IOCs leger) til flere av de største amerikanske stjernene ble lagt ut på nettet.

— Jeg synes ikke det er en fair måte å få informasjon på. Jeg vil selvsagt at de som bruker doping skal bli avslørt, men ikke av hackere. Da kan man aldri tro at noe som helst er sikkert, sier Epstein som mener det han foreløpig har sett ikke er i nærheten av den medisinbruken han selv har skrevet om.

- Hvordan ble den delvis russiske utestengelsen fra OL i Rio de Janeiro oppfattet blant amerikanerne?

— Det er litt som fra den kalde krigen og Rocky-filmene. Vi har heller ikke et ideelt forhold politisk mellom landene akkurat nå. Det var mye antirussisk retorikk. Men det var også noen som brukte anledningen til å minne om at også vi har vært ledende i doping.. Kanskje ikke så systematisk helt fra presidenten og nedover, men det blir vel ikke større enn Lance Armstrong, Marion Jones og baseballspilleren Barry Bonds.

Bare Russland?

- Tror du det bare er Russland hvor dette har skjedd?

— Ja, i denne skalaen. Jeg har fått se en rekke biologiske pass som tilhører russere. De var i en helt annen klasse enn de jeg har sett fra andre land.

Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger på rad, men mistet alle seirene da han innrømmet dopingbruk. Foto: NTB Scanpix

— Du har også skrevet mye om Lance Armstrong. Tror du tilståelsen hans har endret sykkelsporten eller idretten generelt?

— I hovedsak nei, men jeg tror det gjorde noe med folks vilje til ikke å tro blindt på hva utøverne sier. Lance var en så overbevisende løgner, og mange trodde ikke det var mulig at en som hadde hatt kreft kunne putte alt dette i kroppen sin. Derimot tror jeg det biologiske passet gjør en forskjell. Det fjerner ikke doping, men det reduserer det.

- Du har også rapportert om kameraderiet og korrupsjonen blant toppledere i flere internasjonale idrettsforbund. Ser du noen form for bedring der?

— Egentlig ikke. Det ha jo vist seg at de ikke har behøvd å stå til ansvar for ting. Politikere slipper ikke unna med den samme mangelen på ansvarlighet. Ta for eksempel FIFA. Folk har visst at dette har foregått i årevis, men så snart fotballen ruller, så er det glemt. Samme med IOC, så snart OL starter, så er det det sportslige folk bryr seg om.

— Det som gjør meg litt optimistisk er at de aktive selv nå begynner å gjøre opprør. Før var det altfor mange av dem som tonet ned dopingproblemet, underspilte det. Dessuten er det viktig at utøverne setter sponsorene under press. Nå sponsorene forsvinner, kan det skje noe.

Betydningen av gener og miljø

I boken Idrettsgenet skriver Epstein om hva vitenskapen vet om genenes og miljøets betydning for store idrettsprestasjoner.

Han er innom en rekke emner, men det som står hjertet hans aller nærmest er løping. Han har selv vært aktiv løper og har konkurrert på førstelaget til Columbia University. Blant mye annet er han innom suksessen til kenyanske maratonløpere.

— De skyldes flere faktorer. Det er jo ikke kenyanerne generelt, men mange er fra den etniske gruppen Kalenjin. Disse holder til ved ekvator, i et veldig tørt og varmt klima. En av effektene ved å bo der, ikke bare for mennesker, men også dyr, er lange og smale lemmer, lange ben, lange armer for å øke varmetapet. Så de kjøler fort, noe som er bra for å løpe langt. Men en annen effekt er at de har veldig liten vekt i ekstremitetene på lemmene. De har tynne ankler. Du vil aldri se en med tykke ankler vinne en stor maraton. Når du løper vil du ha så lite vekt som mulig i anklene/føttene. Det er jo også derfor du løper med lette sko. Jeg prøvde selv å løpe med et kilo ekstra rundt hoften min. Det fjernet rundt én eller to prosent av energien min. Hvis vi hadde den samme vekten rundt ankelen fjernet det 18 prosent av energien min.

Kan endre livet dramatisk

— Så de har fysiologien, de bor i høyden og de har et større intensiv for å bli god og vinne. Det kan forandre livet deres dramatisk. Dennis Kimetto, som har verdensrekorden i maraton startet ikke å løpe ordentlig før han var 27 år. Han ble oppdaget av en tidligere løpestjerne som var blitt trener. Kemetto ble oppdaget fordi treneren så at han hadde en perfekt kropp for å løpe.

Kenyaneren Dennis Kimetto har verdensrekorden på maraton med 2.02,57. Foto: NTB Scanpix

— Johan Kaggestad, Norges kanskje mest kjente trener hevder at det er ikke så vanskelig. Du kan bli verdens beste ved mye trening så lenge du følger visse anerkjente prinsipper. Er du enig i det?

— Ja, det tror jeg er mulig. Mennesker med den spesielle kroppstypen jeg snakker om finnes andre steder også, men de er mange flere hos Kalenjin-folket. Den amerikanske løperen Galen Rupp har akkurat den samme kroppstypen.

- Men det nå kommer det også historier om doping i kenyansk løping?

— De har tydeligvis begynt å utvikle et problem der også, men det er ganske underlig. Flere positive prøver handler om nandrolon som er noe av det enkleste å oppdage. Det er dum doping. Jeg tror det er folk med andre interesser som kommer inn og pusher dette på utøverne. Folk med økonomiske motiver. Doping er nå kriminalisert i Kenya, men jeg er usikker på om det er nok.

Tror Bolt er ren

Epstein mener mennesket ikke er så maksimert som mange vil ha det til.

— Det vil stadig vekk komme frem noen som vil flytte grenser. Jeg er sikker på at det er finnes flere Usain Bolt’er der ute. Da han vant junior-VM som 15-åring var favorittidrettene hans cricket og fotball. Han ville egentlig ikke løpe. Men interessen for sprint er enorm på Jamaica, så han ble holdt igjen. I USA ville en slik person valgt basketball eller amerikansk fotball, sier Epstein som tror at Usain Bolt er ren.

— Sikker kan man aldri være, men jeg tror det.

- Kommende helg er det Oslo Maraton. Har du noen råd til mosjonister som gjerne vil løpe raskere?

— Jeg var forferdelig dårlig da jeg var i high school. Ingen brydde seg så mye om hva jeg gjorde, så jeg begynte å eksperimentere med treningen min. Jeg løp egentlig mye og langt, men skiftet til å løpe kortere, med høyere intensitet og med mer hvile. For meg gjorde det underverker. Mange studier viser jo hvor forskjellig én type trening kan slå ut på forskjellige mennesker, så jeg råder folk til å eksperimentere mer i hvordan de trener. Det finnes ikke et entydig svar som gjelder for alle. Jeg brukte en hel sesong på å finne ut hva som passet best for meg, forklarer David Epstein.