Øystein Helde Fossum, Rosenborg-supporter

Så var vi i gang igjen. Og hvilken start! «Seier over Harald Aabrekk og trønderne er tilbake på 90-tallet igjen» kan jeg lese i en annen blogg her på siden. For all del, pøs på med klisjeene, og tro på alt du leser i media. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Skal vi slenge på en bartevits på toppen også, kanskje?

Vi er bortskjemte

Det er mange myter om oss trøndere, om rosenborgsupportere og om klubben i seg selv. Felles for dem alle er at de er oppbrukte, og generelt stemmer dårlig.

Men det hadde vel ikke vært myter hvis ikke, kanskje? Bortskjemte er vi. Medgangssupportere også. Vi tar gull for gitt, selv etter fem år uten. Vi støvsugde norske klubber i 15 år, og ødela norsk fotball.

Og vi skjønner det godt. Vi skjønner at dere velger å tro på disse mytene, at dere velger å bruke dem for det det er verdt.

Det gjør så mye vondere å innrømme at grunnen til at andre klubber har en stoltere historie, faktisk kan være at de har vært dyktigere enn deres egen klubb til å forvalte de ressursene de startet med.

Det gjør så mye vondere å innrømme at deres egen klubb har vært for dårlig.

Molde har vunnet fortjent

Men hvis du ser forbi overskriftene, hvis du ser forbi fordommene dine, og de forutinntatte mytene du lever med og tror på, så vil du se hvorfor jeg kan påstå at det er så vondt.

Hvis du tar en tur innom RBKweb-forumet og faktisk leser en debatt om klubbens utvikling, eller hvis du setter deg ned med en ærlig og oppegående RBK-supporter, så vil du oppdage at det er nettopp det vi gjør. Vi innrømmer det.

Du kan herved sitere meg på det, enn så vondt det gjør: Molde har vært flinkere til å utnytte ressursene sine enn det Rosenborg har vært de siste årene. Derfor har de fortjent tatt flere titler enn oss. Sukk.

90-tallet kommer ikke tilbake

For det er det vi gjør når du leser overskrifter om at RBK-fansen raser, vil at folk skal gå, eller er misfornøyd med sesongen tross sølv, og klager på spillet til tross for gode resultater.

Vi tror ikke at 90-tallet kommer tilbake, for det gjør det ikke. Vi tror ikke at vi skal finne en kopi av Eggen, for det gjør vi ikke. Vi tror ikke at vi skal spille i Champions League-kvartfinale sesongen 2016/2017, for det kommer vi ikke til å gjøre.

Men vi tror at vi holder med Norges største fotballklubb i 2015, fordi det gjør vi. Uten tvil.

Vi tror at vi holder med en klubb som har ressursene til å være best i Norge 2015, fordi det gjør vi. Og da blir vi forbannet når det er erkerivalen som står igjen på toppen og feirer.

Men mest på oss selv, på klubben vår, som holder på å rote bort det fortrinnet de har.

Fire medaljer

Rosenborgsupporterne bør innse at de har blitt en klubb på linje med de andre, sier noen. En ordinær klubb, en middels tippeligaklubb og falmet storhet.

De fire siste sesongene har Molde vunnet tre gull av fire mulige i Tippeligaen. Molde har vært best. Molde har vunnet tre medaljer, RBK har vunnet fire.

Av lavere valør riktignok, men RBK har faktisk vært det mest stabile topplaget, hvis man ser det på den måten. De siste fire sesongene har Molde tatt ni poeng mer enn RBK i Tippeligaen, artig poeng når de slo oss med elleve poeng i fjor. Jepp, under Moldes tid med Solskjær tok Molde nest mest, oops, tredje mest poeng i Tippeligaen.

Tidenes norske lag smalt det fra Fredrik Gulbrandsen. Hvem da? Kun 2014-utgaven, som presterte å ryke mot Zorya Luhansk i Europa? Eller snakker han om 2011–14 utgaven, som har flere tap og færre scorede mål enn Rosenborg?

Det forrige avsnittet er ment som illustrasjon, fordi Moldesupporterne kan le hele veien til banken med gullmedaljene rundt halsen, hvis jeg skal komme å påstå at den statistikken spiller noen som helst rolle så lenge de sitter med titlene.

Som sagt, Molde har vært best. De har vunnet de kampene de trengte for å vinne titlene, og de har kjøpt de spillerne de trengte. Men RBK er ikke en middels tippeligaklubb og vi supportere har ikke tenkt å la dem bli det.

Rett og galt

Derfor ønsket etter hvert flertallet av RBK-supportere at Perry skulle ta hatten og gå. Ikke fordi 90-tallet magisk skulle vende tilbake, men fordi vi allerede satt på ressursene og spillermaterialet til å gjøre det bedre enn det vi gjorde. Og det er det vi så nå på mandag. Vi så den fotballen Perry hevdet ikke var mulig lengre, og attpåtil med nesten de samme spillerne.

Den største profilen i Rosenborg i dag, satt på benken under Perry. Noen ganger handler det rett og slett om å forvalte ressursene riktig. Og så vil det være andre klubber som gjør det bedre enn oss fra tid til annen, vi får nesten tåle det, men vi tåler ikke at vi ikke er på vårt beste.

Bortskjemte er vi jo tross alt. «Samle itj på sølv», som vi sa det med en tifo for ikke lenge siden. Noen kaller det bortskjemt, andre kaller det meritterte.

Noen vil kalle de 20 000 som møtte opp på Lerkendal, før de visste hvordan kampen ville gå, for gode supportere. Noen vil la seg imponere av de som møter opp i Norges høyeste antall gang på gang, til tross for at storhetstiden er over for lengst, og at det er mange år siden forrige tittel.

Noen vil til og med hevde at de som pep et annet lag litt lenger sørvest ut av den halvfulle stadionen sin, som onkel har betalt for, er hakket mer bortskjemte. Men dem om det kanskje.

Det er uansett artig med myter. RBK hadde flaks at de vant serien når de gjorde det, pumpet full av UEFA-penger og med mulighet til å støvsuge det norske markedet. Når da?

Stein på stein

Da vi vant serien i 1992 samtidig som vi hadde kemneren på døra? Eller var det da vi presterte å bygge stein på stein, vinne serien fire ganger på rad før vi hadde sett ei krone av CL-penger?

Og det markedet vi støvsugde, var det de ni trønderne i startoppstillingen mot AC Milan? Var det alle gangene vi betalte overpris med vilje for å legge igjen pengene i norsk fotball, da vi kjøpte spillere til roller i laget vårt uten at de nødvendigvis var stjerner i sine egne?

Og de ytterst få gangene vi kjøpte ei stjerne, er det noen som tror at Vålerenga hadde takket nei til 23 millioner i 1999-verdi for en tenåring i dag? Det er kanskje vår feil at pengene ble skriblet ned på feil pølsepapir.

Tilbake til nåtiden. Hvor er vi nå? Vel, det gjenstår å se, men jeg for min del liker det jeg ser. Å vokse opp i Trondheim som barn av 80-tallet gjør noe med deg. Å oppleve CL-fotball i hjembyen hver høst fra man er ti år gammel gjør noe med deg.

Først og fremst gjør det at jeg vet at det er mulig. Ikke å gjenta det vi gjorde den gang da. Men det er mulig å lykkes med å bli best i Norge ved å utnytte ressursene riktig.

Ikke ved å nødvendigvis betale millioner for store navn, men ved å kjøpe spillere til roller. Ved å satse på de riktige verdiene, ved å satse på å bygge lag, ved å bruke folk til det de er gode på, både i tropp og administrasjon.

Underholdningsindustri

Ved å innse at fotball er en underholdningsindustri, ved å forstå at supporterne er viktige, og at hvis du underholder dem kommer de tilbake. Selv om du skulle gå på et tap i ny og ne.

Men én seier mot Harald Aabrekks menn? Nei, foreløpig beviser det ingenting. De så svake ut. Ett Molde-tap i serieåpningen? Nei, foreløpig beviser det ingenting. De har jo som sagt flere tap enn oss de siste årene, og motstanderen var tross alt av de bedre.

Men det var en forferdelig god start som vi satser på å kjøre videre på. Artig og angrepsvillig fotball. Lenge leve positiviteten, lenge leve Rosenborg. Jeg sier det med tribunesangen: Sje opp, hær kjæm vi, norsk fotballs lokomotiv!