22-åringen fra Voss ble beste norske løper på kvinnesiden i siste rennet før jul, i Pokljuka. Med plasseringene 8, 16 og 18 gikk hun sine tre beste løp i verdenscupen noensinne.

— Det er alltid gøy når utøvere leverer på et høyt nivå. Jeg kan ikke huske å ha sett Hilde så stabilt god som hun er nå, sier Eckhoff.

Ble vraket til landslaget

Plasseringene står i sterk kontrast til i fjor på samme tid. Da var plasseringene 77 og 72 i Östersund, samt en 71. plass i Hochfilzen.

Sesongen ble totalt mislykket, og hun ble flyttet ned fra elitelaget til rekruttlaget.

Nå har hun slått kraftig tilbake, med 8. plass på jaktstarten som best i Pokljuka. Dermed kunne hun ta juleferie i visshet om at hun har manøvrert seg i posisjon når laget til VM i Holmenkollen skal tas ut.

I posisjon til VM

— Vi har fem utøvere som har levert til nå, og Hilde er en av dem, sier Eckhoff.

— Det er tidlig å snakke om VM. Jeg må nok gå flere gode renn for å komme med der. Men det er selvfølgelig et stort mål å sikte mot, sier Fenne.

Åttendeplassen på jaktstarten er soleklar karrierebeste i verdenscupen.

— Det var sjukt moro, ler hun.

Gøy syntes hun også det var å lede fellesstarten helt frem til tredje skyting. Da ble det kneskjelv og tre bom, og hun endte på 16. plass. Men Fenne var best av de norske løperne både på sprinten og jaktstarten, og nest best på fellesstarten.

— Det føltes litt uvirkelig å gå så lenge i front. Det var gøy så lenge det varte, og en god erfaring å ta med seg videre, sier Fenne.

Tok VM-gull i 2013

— Det er ikke hver dag man leder verdenscupen inn til tredje skyting. Da ble det kanskje litt mye. Jeg forventer ikke at hun skal håndtere det på første forsøk, sier treneren. Fenne har imidlertid hatt høy fart i sporet i alle de tre siste rennene.

— Hun går jo nesten like fort som Tiril (Eckhoff, red.anm.), som er blant de raskeste i verdenscup-sirkuset. Skytemessig har hun også fin fremgang, påpeker Eckhoff.

Fenne fikk en pangstart på karrieren da hun som 19-åring var med og gikk Norge inn til gull på stafetten i VM i Nove Mesto i 2013. Siden har det gått trått. Det har vært to år med tøff motgang. Først ble hun syk, og mislyktes i å kvalifisere seg til OL. Så brakk hun foten tre dager før hun skulle til junior-VM i USA. Dermed røk også sesongens store mål nummer tre; NM på hjemmebane på Voss. Og sesongen i fjor var definitivt ingen ting å skrive hjem om.

Har funnet roen

— Det der er historie. Nå ser jeg bare fremover, forsikrer 22-åringen. Hun føler at hun har blitt sterkere av motgangen. Det tror også treneren.

— Hilde har hatt noen litt kjedelige år. Men nå har hun fått den roen hun trengte på utviklingslaget. Jeg tror hun er glad for det i dag, sier Eckhoff.

Hilde Fenne sier seg enig:

— Jeg fikk sjansen til å bygge meg opp igjen i ro og fred, og jeg føler at jeg fikk senket skuldrene litt. Jeg har prøvd å ikke tenke resultat, heller bare gjøre jobben og ha det moro. Det har fungert, og nå håper jeg bare det fortsetter like bra.

Stian Eckhoff ser det slik:

— Det er klart det var en tøff beskjed hun fikk i vår da hun måtte ta et steg ned. Men jeg tror hun har hatt godt av et år på utviklingslaget. Hun ble på en måte nødt til å ta litt mer ansvar for egen utvikling. Det har hun gjort, og hun er helt klart blitt mer moden som toppidrettsutøver. Det viktigste er at hun faktisk har lyst til å bli god, og gjennom den innstillingen har hun gjort en bra jobb. Hun fikk jo se at hun måtte skjerpe seg og ha litt resultater for å være med videre.

To runder i Ruhpolding

Verdenscupen fortsetter nå i Ruhpolding, som har overtatt for snøfattige Oberhof. Det betyr at det blir to runder med renn i Ruhpolding. Det begynner med sprint fredag 8. januar og fortsetter med jaktstart dagen etter.

— Jeg har fått trent mye mengde nå i julen, og gleder meg til å gå renn igjen. Akkurat nå er skiskyting veldig kjekt, forsikrer Hilde Fenne.