Thomas Lund

I går kom Branns spissveteran inn fra glemselen, tok skalpen til Fredrikstad nærmest på egen hånd og løftet Brann til medaljeplass.

— Det er slikt som dette du drømmer om, sier banens beste.

Han tenker på innhoppet, på straffesparket han skaffet, på de to flotte målene han scoret med hodet.

— Ørnen, sier Branns daglige leder Bjørn Dahl og gliser og gratulerer redningsmannen.

— Helten, smiler assistenttrener Espen Steffensen.

— Thomas var jokeren vår, han er best som innbytter, sier trener Mons Ivar Mjelde.

Lunds store øyeblikk Det var Lunds drøm som vekket et sovende Brann-lag, som satte fyr i et stadig mer misfornøyd publikum. Det var Thomas Lund som snudde kampen. Reddet Brann ut av musefellen, som trener Mons Ivar Mjelde advarte mot på forhånd.

Etter bare 26 minutter på banen ble Lund annonsert til dagens Brann-spiller av speaker.

— Det er nok et av mine største øyeblikk i Brann-drakt. Det var viktig for min egen del å få bekreftet formen, sier Lund. Veteranen, som etter kampen mot Tromsø for en uke siden sa at «min tid er nok over i Brann etter denne sesongen». Lund var kanskje i overkant beskjeden.

Men bare så det er sagt, Thomas Lund har ikke planer om å legge skoene på hyllen og hente frem frisørsaksen igjen. Han håper å være fotballspiller av yrke også i 2005. I Brann. For etter en uke med fire scoringer (inkludert to mot Hødd i cupen), har spissen blåst liv i sin egen karriere igjen.

— Så lenge jeg fungerer fysisk og synes det er gøy, så har jeg ikke lyst til å pakke sammen. Konen får ta seg av frisørsalongen. Dere får spørre Per-Ove Ludvigsen om fremtiden min. Men for all del, dette er opp til meg. Jeg må bare spille bra nok, smiler Lund.

Råtten! Men tilbake til kampen. Eller rettere sagt til det som skjedde fra det 58. minutt av oppgjøret mellom topplaget Brann og den nye eliteseriejumboen Fredrikstad. For 1. omgang var ikke mye å skrive om. Branns innsats de første 45 minuttene kan oppsummeres med ett ord: Råtten! Men Thomas Lund var alt annet enn bedervet, ikke så utgått på dato som han selv og omverdenen trodde.

33-åringen hadde vært omtrent ett minutt på banen da han skaffet Brann straffe. En straffe Robbie Winters ekspederte i mål (eller rettere sagt Fredrikstad-keeper Steinar Sørlie).

Luftens nye baron Fredrikstad svarte umiddelbart – med et innlegg fra Håkon Söderstjerna! Ikke akkurat en perle av et mål. Men med 10 mann ble laget fra Plankebyen likevel redusert til en liten flis. Knut Torbjørn Eggens mannskap hadde ikke en sjanse mot Thomas Lund (og Robbie Winters da, som hadde to målgivende og et straffemål).

For Thomas Lund med sine 175 cm skulle vise seg å være ustoppelig i luften. 2-1 kom etter 65 minutter. Han styrte et innlegg fra Robbie Winters i mål enkelt.

— Når Robbie er på linjen, vet vi at det kommer en på bakerste. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å heade i mål, sier kampens store helt.

To minutter senere steg han til værs igjen. Winters serverte. Lund satte på målradaren og headet med ryggen til mål.

— Jeg håpet den skulle gå inn. Jeg så ikke mål, men jeg vet jo hvor målet står.

Det visste åpenbart ikke Fredrikstad-burvokter Steinar Sørlie. 3-1!

Og kampen var i realiteten avgjort da Raymond Kvisvik, som endelig fant det for godt å bidra med noe, skrudde inn 4-1 på elegant Super-Ray-vis.

- Prestasjonene avgjør - Thomas Lund er en god fotballspiller, men det er opp til klubben å avgjøre om han skal være med videre, sier stjernespiller Seyi Olofinjana.

— Fortsetter han å score to mål i hver kamp, så gjør han det vanskelig for oss, sier Per-Ove Ludvigsen. Branns sportslige leder antyder at han vil drøye til ut på høsten med å avklare om målsniken fra Åsane er med i fremtidsplanene.

Trener Mons Ivar Mjelde sier det slik:

— Prestasjonene avgjør, vi ser oss ikke blind på en spillers alder. Men hva vi kommer til å gjøre med Thomas Lund, får vi ta på kammerset senere.